İnternet üzerinden müzik yayınları başladığında birçok uzman, gelirlerin düşeceğini ve müzik endüstrisinin sonunun geleceğini söylemişti. Ancak endüstrinin içindeki bir meslek örgütü bunun tam tersinin gerçekleştiğini söyledi. İnternet üzerinden müzik yayınları son dört yıl içerisinde müzik endüstrisinin gelirlerini artırdı.
International Federation of the Phonographic Industry’nin (IFPI) yaptığı araştırmalar sonucu yayınladığı raporunda şu ifadelere yer verildi: “Müzik yayınları, özellikle ücretli abonelikler, geçtiğimiz yıl müzik endüstrisinin büyümesine katkı sağladı. Bahsi geçen yayınlar, 2018 yılı içerisinde dünya çapındaki gelirleri %9,7 arttırarak 19,1 milyar dolara çıkardı. Ayrıca tüm kategorilerde de en çok büyümeyi internet üzerinden yapılan müzik yayınları gösterdi (%34’ten %47’ye). Bu yayınlar, gelirlerini 8,93 milyar dolardan fazla artırdı. Ücretli aboneliklerse yayın satışlarında %32,9 ile pastada paya sahip oldu.”
İnternet üzerinden müzik yayınları, müzik endüstrisi gelirlerinin neredeyse yarısına sahip ancak çoğunluğu ele geçirmesi çok uzun sürmeyecektir.
İnternet aracılığıyla yapılan müzik yayınları ilk ortaya çıktığından beri sektörde bazı kesimler tarafından endişe söylemleri paylaşılıyor. Aslında bu endişeler yalnızca bu dönem için geçerli değil. Müzik satışlarıyla ilgili neredeyse her yeni metotta sürekli benzer endişeler dile getirilmişti. Hatta plakların yerini kasetler aldığında, bunun korsan müziği büyük ölçüde artıracağı söylenmişti. iTunes’un teker teker şarkı satma politikası için de albüm satışlarını bitirebileceği söyleniyordu.
Müzik endüstrisinin büyümesine gözle görülür bir fark yaratan bir diğer yayın uygulaması Apple Music, yeni platformlara açılma konusunda da oldukça cüretkar. Android uygulamasını çıkaran Apple Music, bunun ardından Amazon’un Echo’suna ve Amazon Fire TV’lerine de gelmişti. Bu tarz girişimlerin giderek artması ve önümüzdeki süreçte sektörün dijital müzik yayıncılığına doğru kayması bekleniyor.