Suudi Arabistan’ın 400 Metrelik Gösterişli Bir Küp Şeklinde Tasarladığı Mega Projesi: The Cube (Okuyunca Tek Sebebinin Gösteriş Olmadığını Göreceksiniz!)

8
3
2
2
0
Suudi Arabistan’ın 2030 vizyonu kapsamında duyurduğu projelerden biri olan The Cube (Küp) oldukça ilgi çekici bir proje olarak öne çıkıyor. Bu içerikte dev bir küp şeklinde tasarlanan bu projeyi inceleyeceğiz.

Son yıllarda mega projelere doymayan Suudi Arabistan Neom ve New Murabba projeleri kapsamında birçok çeşitli mega projeye imza atmaya hazırlanıyor.

Bunlardan en ilginç olanıysa ülkenin ekonomik çeşitliliğini arttırmak amacıyla tasarlanan ve Suudi Arabistan’ın bugüne kadar gerçekleştirdiği en büyük ve en iddialı projelerden biri olarak anılan Riyad şehrinin kalbinde yükselecek olan The Cube!

The Cube, 400 metre yüksekliğinde küp şeklinde dev bir şehir!

Suudi Arabistan'ın mega projesi the cube

Boyutu yaklaşık olarak 100 katlı bir binaya eşdeğer olan bu yapının, içine 20 adet Empire State binası sığacak büyüklükte olduğu söyleniyor.

Toplam inşaat alanı 2,25 milyon metrekareyi buluyor. Bu da yaklaşık 315 futbol sahası büyüklüğünde bir alana tekabül ediyor ve bu devasa projenin 350.000 kişiyi barındırması planlanıyor.

İçerisinde oteller, ofisler, alışveriş merkezleri, eğlence alanları, kongre merkezleri ve çok sayıda kültürel tesis barındırması planlanan The Cube’un, 10.000 adet konut, 1.5 milyon metrekare ticari alan ve 1 milyon metrekare yeşil alana ev sahipliği yapması planlanıyor.

İlgi çekici vizyonu ve mimarisi sayesinde yıllık 25 milyon turistin The Cube’u ziyaret etmesi bekleniyor.

Bu dev yapının son teknoloji ile donatılması planlanıyor.

suudi arabistan'ın mega projesi the cube

Büyük ölçüde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılacağı bu dev şehirde, enerji verimliliğini sağlamak için son teknoloji akıllı bina sistemlerinin kullanılacağı belirtiliyor.

Bu sayede enerji tüketimi minimize ederek çevre dostu bir yapı oluşturulması planlanıyor.

Buna ek olarak parklar, bahçeler ve biyolojik çeşitliliği destekleyen alanları sayesinde Suudi Arabistan’ın şehir yaşamının ortasında doğayla iç içe olma fırsatı sunacak şekilde tasarlanıyor.

 Projenin inşaatı ve işletme sürecinde on binlerce kişiye istihdam sağlanmasına ek olarak Suudi Arabistan’ın ticaret ve turizm merkezi hâline gelmesine katkıda bulunarak bölgenin ekonomik aktivitesinin de artmasını sağlaması bekleniyor.

Özetle, çölün ortasında yükselen bu devasa proje tamamlandığında modern mimarinin en cesur örneklerinden biri olarak birçok ziyaretçiye kapılarını aralayacak.

Kaynak: Forbes

İlginç yapılarla ilgili ilginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

8
3
2
2
0
Emoji İle Tepki Ver
8
3
2
2
0