Otomobillerde güvenlik denildiğinde akla ilk gelen şey genellikle hava yastığı yani Airbag oluyor. Pek çok otomobil üreticisi ise bu hava yastıklarını kendileri üretmek yerine bilindik ve güvenilir markalardan satın almayı tercih ediyor.
Bir dönem kaliteli ve güvenilir markalardan birisi olarak görülen Takata ise 1990’ların sonunda amonyum nitrat ile şişen hava yastığı mekanizmaları nedeniyle 2000-2017 yılları arasında 23 kişinin ölümüne neden olmuştu. Bugün Takata’nın ürettiği bir hava yastığının daha bir bireyi öldürdüğü ortaya çıktı.
Bu hava yastığı genellikle eski otomobillerde bulunuyor
ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada bir kişinin daha Takata marka hava yastığı nedeniyle öldüğünü doğruladı. Bu ölümler genellikle hava yastığında kullanılan amonyum nitratlı şişirme mekanizmasının aniden patlaması ya da kaza anında hava yastığının açılmamasından kaynaklanıyor.
2010 yapımı bir Chrysler 300’de yaşanan kazada hava yastığının şişirme mekanizmasının patladığı tespit edildi. Yüksek derecede patlayıcı bir bileşen olan amonyum nitrat, hava yastıklarının şişirme mekanizmasındaki elektrik akımı nedeniyle tepkimeye girmek yerine patlayarak sürücülerin ölümüne neden oluyor.
Peki bu araçlar neden hâlâ kullanılıyor?
2010 ve 2015 yıllarında Japon otomotiv devi Takata hakkında açılan soruşturmaların ardından hem otomobil üreticileri hem de yakınlarını kaybeden insanlar Takata’ya dava açmış ve kazanmıştı. 2017 yılında ise şirket iflasını açıklamış ve bundan 1 yıl sonra ABD merkezli Key Safety Systems tarafından satın alınmıştı. KSS, Takata’yı satın aldıktan sonra amonyum nitratlı hava yastıklarını imha ederek şirketin kaynaklarını standart hava yastıkları üretmek için kullanmaya başlamıştı.
Ancak tüm bu olanlara rağmen Audi, BMW, Honda, Daimler, Fiat, Ferrari, Ford, General Motors, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Subaru, Toyota ve Volkswagen gibi markaların 2000-2015 arası pek çok modelinde Takata marka hava yastıkları kullanılıyor. Bazı üreticilerin sadece ABD’deki modellerinde Takata ürünleri kullanılırken bazı modellerde ise tüm dünya çapındaki modellerde bu ölümcül hava yastıkları mevcut.
Pek çok otomobil üreticisi bu hava yastıklarına sahip olan modelleri servise çağırarak hava yastıklarını değiştirse de kimi ülkelerdeki servisler bu konuda sessiz kaldı.
Eğer siz de 2000-2015 arası bir otomobil kullanıyorsanız kısa bir internet araması ile aracınızın hangi hava yastığını kullandığını öğrenebilirsiniz. Eğer aracınızda Takata hava yastıkları bulunuyorsa bir an önce servisinizle iletişime geçerek bu hava yastıklarının değiştirilmesini talep edin.