Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları için yapılacak araştırmalar, artık insanlar üzerinde olacak. Gönüllülerin katılımı ile gerçekleştirilecek araştırmalar, Sağlık Bakanlığı denetiminde yapılacak ve bu denetimler akupunktur, fitoterapi-aromaterapi, ozon, homeopati, hacamat, sülük, mezoterapi, hipnoz, proloterapi, osteopati, larva, kayropraktik, refleksoloji, müzikterapi konularında olacak.
Sağlık Bakanlığı, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarında bazı suistimaller bulunduğundan ötürü, 8 farklı ülkenin klinik araştırma (insan üzerinde yapılan araştırmalar) mevzuatlarını inceleyerek bazı kurallar belirledi. Geleneksel ve tamamlayıcı tıp konusunda kanıt ortaya koyabilmek için yapılacak araştırmalar hem ulusal hem de uluslararası birçok çalışmayı da beraberinde getirecek.
Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği kurallar ise gönüllülerin içini ferahlatacak nitelikte. Çocuklar, gebe, lohusa, emziren kadınlar ve kısıtlı bireyler üzerinde de yapılabilecek olan araştırmalar, Türkiye dışında da olabilir. Bu nedenle araştırmaya hangi merkezlerin katıldığı ve finanse eden kurumun adı açıkça belirtilecek. Bilgilendirilmiş gönüllü olur formu gönüllünün anlayabileceği şekilde tıbbi terimlerden uzak, anlaşılabilir ve gönüllüye hitap edecek şekilde hazırlanacak. Çalışmanın bir araştırma olduğu, araştırmanın amacı, araştırmada uygulanacak tedaviler, araştırmanın deneysel kısımları, gönüllünün maruz kalacağı öngörülen riskler veya rahatsızlıklar (araştırma hamilelerde veya loğusalarda yapılacak ise embriyo, fetüs veya süt çocuklarının da maruz kalacağı öngörülen riskler veya rahatsızlıklar dahil olmak üzere) net olarak anlatılacak
Bunların yanı sıra, gerekli durumlarda gönüllülere sigorta yapılacak veya tazminat verilecek. Gönüllü kişiler, istedikleri zaman cezasız ve yaptırımsız bir şekilde araştırmadan çekilebilecekler ve kimlikler gizli tutulacak.