Bilim insanları, bir süredir GSN 069 galaksisini gözlüyorlar. GSN 069’da bulunan süper kütleli kara delik ilginç bir fenomeni ortaya çıkardı. GSN 069’daki süper kütleli kara delik, daha önce görülmemiş bir nesne tarafından besleniyor. Süper kütleli kara delik aynı zamanda etrafına yüksek enerjili parçacıklar saçıyor.
GNS 069’u gözleyen bilim insanları, ilginç fenomeni gözlemlemeye devam ederken, konu ile ilgili bir makaleyi de kaleme aldılar. Centro de Astrobiologia’dan astrofizikçi Giovanni Miniutti, “Kara delikte meydana gelen püskürmeler, kara delikte bulunan ikinci bir gövde, başka bir kara delik ya da daha önce hiç gözlenmemiş olmasına rağmen, kara delik tarafından bozulan bir yıldızın kalanının kara delik ile etkileşimi nedeniyle olabilir” dedi.
GNS 069’u gözleyen süper kütleli kara delik üzerindeki çalışmada da bulunan Miniutti, “X ışını emisyonu, kara deliğe biriken ve işlem sırasında ısınan malzemeden geliyor. Toplama diskinde, merkezi kara deliğe yakın olan toplanma akışındaki dengesizliklerle bağlantılı olan bu tür yarı periyodik sinyale yol açabilecek çeşitli mekanizmalar da vardır” açıklamasını yaptı.
Bilim insanları gözledikleri kara deliğin, yeni bir fenomen türü olduğunu açıkladı. Süper kütleli kara deliğin enerji titremesinin hızı evrende benzersiz durumda. Bilim insanları, süper kütleli kara deliklerin düzenli olarak mum gibi titrediklerini belirtiyor. Ancak GSN 069’da görülen titreme ve yinelenme hızının benzersiz olduğunu araştırmacılar tarafından belirtiliyor.
Süper kütleli kara deliğin ilginç durumu ilk gözlendikten sonra NASA’nın Chandra Gözlemevi ve XMM-Newton tarafından yapılan gözlemler, kara deliğin her dokuz saatte bir periyodik X ışını patlaması yayan bir temposu olduğunu belirledi.
GSN 069’daki kara delik üzerinde araştırma yapan bilim insanları yeni fenomeni, “yarı periyodik püskürmeler” olarak isimlendirdi. Giovanni Miniutti, daha önce gözlenmemiş olmasına rağmen bunun gibi periyodik patlamaların evrende oldukça yaygın olabileceğini düşündüklerini açıkladılar.
Kara deliklerle ilgili bilinen daha önceki verilere göre, kara delik ne kadar büyükse, gösterdiği parlaklıklardaki dalgalamalarda o kadar yavaş olur. Bunun için tipik bir süper kütleli kara delik dokuz saatte bir değil, birkaç ayda bir veya birkaç yılda bir patlar. GSN 069’da bulunan kara delik ise dokuz saatte bir ışıyarak mevcut teorik modellerle açıklanamıyor.
GSN 069’da bulunan süper kütleli kara delik, onu besleyen “şey” ve dokuz saatte bir gerçekleşen kara delik ışımasını astrofizikçiler gözlemeye devam ediyorlar. GSN 069’un merkezinde yer alan süper kara deliğin yeni davranış şeklinin açıklanmasının bilim dünyası dört gözle bekliyor.