Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde bulunan Tarim Havzası’nda bulunan mumyalar, bölgeye ait olmayan ve yeni gibi duran görünümleriyle arkeologların kafasını karıştırmıştı.
Hâlâ bu insanların kültürleri ve yaşamları hakkında araştırmalar devam ediyor. Bakalım şimdiye dek ulaşılan bilgiler neler?
Tarim Havzası Mumyaları kim?
Mumyalardan en bilindikleri arasında yukarıda gördüğünüz Xiaohe Prensesi/Güzeli yer alıyor. 3800 yaşında olan bu kişinin oldukça süslü bir şekilde gömüldüğü her hâlinden belli ancak toplumdaki konumu hakkında bilgi sahibi değiliz.
Kendiliğinden mumyalanan bu insanların genetik verileri incelendiğinde en eskileri MÖ 2100’lere uzanırken daha yeni olanların da MÖ 500 olarak tarihlendiriliyor. Hayvan derisinden yapılmış kıyafetlerin yanı sıra şapkaları var. İlk başta görünüşleri, Batı Avrupa kültürüyle bağlantılı gelmişti.
Mumyalar üzerinde daha sonra yapılan pek çok inceleme, Batı Asya’dan Orta Asya’ya göç eden, Amerikan yerlileri ve Avrupalılar ile genetik bağları olan eski bir Antik Kuzey Avrasyalıların torunları olduğunu ortaya çıkardı.
Peki nasıl böyle kendiliğinden mumyalanmışlardı?
Mumyalama, geçmiş dönemlerde karşılaşabileceğimiz gömme ritüellerinden en bilindikleri arasında ancak Tarim Havzası Mumyaları herhangi bir ritüelle mumyalanmamıştı. Tarim Havzası’nın kuru, soğuk ve tuzlu ortamı; ölülerin yavaş ve az çürümesine sebep olmuştu.
Cenaze ritüelleri ise hayvan derileriyle kaplanmış ahşap tabutlara defnedilmekti. Ayrıca bu tabutlar, direklerle ve küreklerle işaretlenmişti. Gizemli mumyalar hakkında araştırdıkça ortaya çıkacak daha çok şey varmış gibi görünüyor.
İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz: