Nature Machine Intelligence dergisinde yayınlanan yeni bir makale ile fiziksel engelli kişilerin, BMI (beyin-makine arayüzü) teknolojileri ile tekerlekli sandalyelerini kontrol etmesini sağlayacak bir çalışmanın detayları açıklandı.
Şu an mevcut olan BMI sistemleri, elektroensefalograf(EEG) ismi verilen büyük bir sistemin kullanılmasını gerektiriyor. Geleneksel olarak EEG sinyalleri, başın tamamını kaplayan başlıklar kullanılarak ölçülüyor. Yeni yapılan çalışmada araştırmacılar, bu teknolojiyi daha da küçültmek ve gündelik işlerde kolaylıkla kullanılabilecek hale getirmeye çalışıyorlar.
Georgia Teknoloji Üniversitesi, Kent Üniversitesi ve Wichita Eyalet Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, enseye takıldığında göze çarpmayan bir EEG sistemi geliştirmek üzere çalışma yürüttü. Enseye takılan esnek ve kablosuz sensörler, bir kafa bandı tarafından yerinde tutulan elektrotlarla birlikte cilde tutturuluyor. Bu sistem tarafından elde edilen veriler işleniyor ve 15 metre mesafeye kadar çalışan bluetooth aracılığıyla bir bilgisayara gönderiliyor.
Araştırmacılar tarafından yapılan açıklamada, “Bu çalışma, çok çeşitli cihazlar, akıllı ev sistemleri ve nöro-oyun arayüzleri için ergonomik, taşınabilir bir EEG sistemi tasarlamak için yeni yöntemleri gösteriyor. Bu çalışmada ortaya çıkarılan asıl yenilik, cilt uyumlu minyatür bir sistem içinde tam entegre bir yüksek verimli EEG izleme sistemleri ve devreleri geliştirmesi” dedi.
Beyin Makine Arayüzüyle Parkinsonun Tedavisi Mümkün!
Bilim insanları, yeni sistemin çalışıp çalışmadığı kontrol etmek için 6 fiziksel engelli insanla beraber bir çalışma yürüttüler. Çalışmanın ikinci adımında, elektrotların iyileştirilmesi ve motor bozukluğu olan kişiler için işe yarayıp yaramadığını görmek için testler gerçekleştirildi. Ortaya çıkarılan yeni sistem ile fiziksel engelli insanlar, bilgisayar ve makinelerle daha rahat ve pratik bir şekilde etkileşime girebilecekler.