Günümüzde Kullandığımız Teknolojik Aletlerin İlk Hallerini Görünce "Nereden Nereye!" Diyeceksiniz

7
1
0
0
0
Günümüzde Kullandığımız Teknolojik Aletlerin İlk Hallerini Görünce "Nereden Nereye!" Diyeceksiniz
Telefonlardan elektrikli süpürgelerine, bilgisayarlardan buzdolaplarına kadar birçok alet, kullanıcılara sunulduğu ilk günden beri hayatımızı oldukça kolaylaştırdı. Bu aletler bugünkü halini alana kadar uzun bir yolculuktan geçti.

Tıpkı insan gibi teknolojik aletler de büyüdükçe, yıllar geçtikçe değişiyor. Birçok teknolojik aletin ilk modellerinin ne kadar ağır ve büyük olduğunu düşünürsek, teknolojinin bugün ne kadar geliştiğini çok rahat bir şekilde görebiliriz.

Bu içeriğimizde, hayatımızı daha kolay hale getiren bazı teknolojik aletlerin tarihte bilinen ilk ve günümüzdeki hallerinden bahsedeceğiz. Gelin, teknolojinin ne kadar değiştiğine birlikte şahit olalım.

Tarihte bilinen ilk cep telefonu, bir zamanların lider telefon üreticisi olan Motorola tarafından geliştirilen DynaTAC 8000X’in günümüzdeki cep telefonlarıyla hiç alakası yok.

80'lerin başında piyasaya çıkan DynaTAC 8000X, teknoloji dünyasında bir devrimdi. Yaklaşık ağırlığı 1 kilogram olan cep telefonu, yaklaşık 35 dakika konuşma süresi vadediyordu. Yalnızca arama yapılabilen bu telefonu bugünkü modellerle karşılaştırmamız imkansız. Zira bugünkü cep telefonu modellerine baktığımızda her işimizi rahatça yapabiliyoruz.

30 ton ağırlığındaki ENIAC, bilgisayarların atası olarak biliniyor.

1945 yılında üretilen ENIAC, devasa bir makineydi. 167 metrekarelik alanı kaplayan bilgisayar, İkinci Dünya Savaşı'nda büyük avantaj oluşturacağı düşüncesiyle tasarlanmaya başlandı ancak bilgisayar tamamlanmadan savaş sona erdi. Fakat ordu, gücünü korumak için bilgisayar geliştirilmeye devam edildi.

Günümüzdeki bilgisayarların atası olan ENIAC’ı taşımamız imkansızdı. Şimdiki bilgisayarlar ise oldukça hafif, küçük ve donanım açısından daha güçlü. Aynı zamanda son çıkan bilgisayarlar sadece masaüstü olarak değil dizüstü, tablet olarak da kullanılabiliyor.

İnsanların en çok zaman geçirdiği eğlence aygıtlarından biri olan televizyon,1926 yılında İngiltere’de icat edildi.

John Logie Baird tarafından icat edilen ilk televizyon sadece siyah beyaz görüntüler sunabiliyordu. Yalnızca belirli bir bölgede ve belirli bir zaman diliminde yayın yapabiliyordu ancak bugünkü televizyonlar çok sayıda yerel ve ulusal yayını aynı anda alabiliyor.

Yalnızca yayın yapmasının yanı sıra günümüzdeki televizyonlarla internete bağlanabiliyoruz. Gelişen teknolojiyle birlikte görüntüleri de en gerçekçi haliyle izleyebiliyoruz.

Telefonun icat edilmesiyle hayatımıza giren hoparlörlerin ilk hali, 1800’lerin sonunda icat edildi.

Sonrasında vakumlu tüpler aracılığıyla elektronik yükseltmenin keşfedilmesiyle birlikte hoparlörler sinema, televizyon gibi birçok alanda kullanılabilir hale geldi. Bugün kullandığımız hoparlörler, 1925 yılında Edward W. Kellogg ve Chester W. Rice tarafından icat edilen ve günümüzdeki hoparlörlerin atası olarak kabul edilen dinamik hoparlörün bir versiyonudur.

Günümüzde üretilen hoparlörler, ilk yıllara nazaran hem daha yüksek kaliteli ses sunuyor hem de birçoğu artık cepte bile taşınabiliyor.

1700’lerde yiyecekleri korumak için farklı yöntemlerle temelleri atılan buzdolabı,1900’lerin başında bugün bildiğimiz haliyle mutfaklardaki yerini almaya başladı.

Alfred Mellowes tarafından 1913 yılında icat edilen buzdolabının soğutma sistemi amonyakla çalışıyordu. İlk zamanlar pahalı ve enerji tüketimi yüksek olduğu için yalnızca varlıklı aileler tarafından kullanılabiliyordu. Ahşap gövdeye sahip olan buzdolabının soğutucusu, dolabın tavanında yer alıyordu ve neredeyse yarısı büyüklüğündeydi.

Tarihte bilinen ilk kol saati, 1810 yılında saatçi Abraham-Louis Breguet tarafından yapıldı.

1811 yılında Napoli Kraliçesi tarafından satın alınan saat, şık tasarımıyla o zamanki modayı çok iyi yansıtıyor. Günümüzdeki saatlere baktığımızda ise sadece zamanı takip etmenin yanı sıra nabzımızı, günde kaç adım attığımızı takip edebiliyoruz. Hatta akıllı saatlerle artık tıpkı telefonlar gibi görüşme bile yapabiliyoruz.

1968 yılında Ivan Sutherland ve Bob Sproull, ilk sanal gerçeklik gözlüklerini icat ettiler.

The Sword of Damocles, yani “Damocles’in Kılıcı” adı verilen bu icat, kocaman olduğu için iki elle kontrol edilmesi gerekiyordu. Günümüzdeki VR gözlüklerin aksine tavanda yer alan bir bağlantıya sahip olan gözlükler, yalnızca bilgisayarlar tarafından yönetilen bir odada kullanılabiliyordu. Tıpkı bugünkü gözlüklerdeki gibi kullanıcı kafasını döndürdükçe 3D görüntüde dönüyordu.

Bilinen ilk elektrikli süpürge oldukça büyüktü ve en az iki kişi tarafından kullanılabiliyordu.

1901 yılında H. Cecil Booth tarafından icat edilen elektrikli süpürge, biraz hantal bir yapıya sahipti. Çok kullanışlı olmayan süpürge, günümüzdeki modellerin atası olarak kabul ediliyor.

İlk bulaşık makinesi, tahtadan yapıldı ve bulaşıklara su püskürtme aşaması el ile yapılmak zorundaydı.

İlk saç kurutma makinesi, gaz sobası ve koltuğun birleşiminden oluşuyordu.

1890 yılında Fransız stilist Alexandre-Ferdinand Godefroy’un ürettiği saç kurutma makinesini kullanmak isteyen insanlar, başlığın altına oturuyor, sobadan gelen sıcak hava bir kol yardımıyla saçlarını kurutuyordu.

Televizyonlar için üretilen ilk uzaktan kumanda, Zenith Radio tarafından üretilen Lazy Bones’ti.

1950 yılında piyasaya sürülen kumanda, yalnızca televizyonu kapatıp açmaya ve kanal değiştirmeye yarıyordu. Televizyona 6 metre uzunluğundaki kabloyla bağlanarak kullanılabiliyordu.

Işık sızdırmayacak şekilde kapatılmış ve küçük bir deliğe sahip olan karanlık oda, fotoğraf makinesinin bilinin ilk halidir.

Artık telefonlarımızla hatta kol saatlerimizle bile fotoğraf çekebiliyoruz. Teknoloji ne güzel şey değil mi?

Bir imleci hareket ettirmek için el hareketlerine dayanan ilk cihaz,1952'de Kanada Kraliyet Donanması tarafından icat edildi.

Ana bileşeni, bazı donanımlara monte edilmiş beş iğneli bir bowling topuydu. Topun hangi yöne döndüğü takip ediliyor ve ardından bu bilgi, ekranda hareketlere çevriliyordu. Proje, askeri bir sır olduğu için tasarımın patenti hiçbir zaman alınmadı.

Bir bilgisayar tarafından el yazısı tanıma için kullanılan grafik tablet Stylator, günümüzdeki tabletlerin atası olarak kabul ediliyor.

IBM 350 adı verilen tarihteki ilk harddisk, 50 adet 61 cm çapında diske sahipti ve toplam kapasitesi 5 MB’tı.

Her teknolojik alet, dönemine göre en iyisini yapmak için tasarlandı ve zaman içerisinde daha da gelişti. Bu durum, teknolojik aletlerin hayatımızı daha da kolaylaştırmasına yardım etti. Gelecekte daha da gelişeceklerini düşünürsek hayatımızın daha kolaylaşacağı kesin.

7
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
7
1
0
0
0