'Telefon Kendi Kendine Kapanıp Açılıyor' Sorunu Nasıl Çözülür? Farklı Yöntemleri Deneyebilirsiniz!

55
25
10
6
3
Telefonlarımızla meşgulken yaşadığımız en sinir bozucu anlardan biri kesinlikle telefonun kendi kendine kapanıp açılması. Android ve iPhone (iOS) telefonlarında bu sorunun yaşanmasına neden olan yaygın sorunlar ve çözümlerini açıkladık. Eğer bu sorunu yaşıyorsanız, aşağıdaki çözümleri deneyebilirsiniz.

Android ve iOS kullanıcılarının ortak sorunlarından biri de telefonlarının beklenmedik bir şekilde aniden kapanması veya yeniden başlaması. Birçok kişi bu sorunları yaşadıktan sonra telefonlarını teknik servise göndermeyi tercih ediyor. Peki gerçekten telefonlar neden kendi kendine kapanıp açılır? Eğer bu sorunun cevaplarını bilmiyorsanız, telefonu teknik servise göndermeden bu içeriği bir okumalısınız.

Bu tarz durumlarda cihazı teknik servise göndermemiz aslında en doğru çözüm olabilir. Ancak basit bir sebepten dolayı bu sorunu yaşıyorsak, birkaç hafta telefonsuz kalmaktansa kendiniz de bir çözüm bulabilirsiniz. İşte bu içeriğimizde de aniden kapanma veya yeniden başlamaya neden olan yaygın sorunlara ve çözümlerine bakacağız.

Her şeyden önce yazılım güncellemelerini kontrol edin:

telefonlar neden kendi kendine kapanıp açılır

Telefonlar neden kendi kendine kapanıp açılır sorusuna cevap arıyorsanız ilk olarak telefonların güncellemelerine bakmamız gerekiyor. Belki de cevabı burada bulabilirsiniz, hatta çözümü de. Eğer yeniden başlatma veya kapanma sorunları yaşıyorsanız ilk olarak uygulama güncellemelerini yapın. Sorun devam ederse aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

Yazılım güncelleme kontrolü nasıl yapılır?

  • Android güncelleme kontrolü için Ayarlar/Telefon Hakkında/Sistem Güncelleme.(Modellere göre farklılık gösterebilir)
  • Play Store güncellemeleri için öncelikle uygulamayı açın. Ardından menü çubuğuna dokunun ve Uygulamalarım ve oyunlar seçeneğine tıklayın. Çıkan ekranda güncelleme var mı diye kontrol edebilirsiniz. 
  • iOS güncelleme kontrolü için Ayarlar/Genel/Yazılım Güncelleme yolunu izleyin.
  • App Store güncellemeleri için önce uygulamayı açın ardından da sağ alt bölümde yer alan Güncellemeler seçeneğine dokunun.

Not: Bu yollar, cihaz modeline ve sürümüne göre farklılık gösterebilir. Örneğin, bazı cihazlarda "Ayarlar" menüsünde "Sistem" veya "Yazılım Güncellemeleri" gibi seçenekler bulunabilir.

Bilinmeyen uygulamalardan uzak durun:

android, play store güncelleme

Uygulamalar istedikleri erişim izinleriyle sadece telefonlarımızın içine değil, donanımların içine de girebiliyor. Kötü yazılmış veya bozuk uygulamalar telefonlarınızın işletim sistemini de etkileyebiliyor. Bunun çözümü de güvendiğiniz ve herkes tarafından kullanılan uygulamaları kullanmak.

Android cihazların yeniden başlatılmasına neden olan, arka plan uygulamaları da olabilir. Bu tarz bir arka plan uygulamasını tespit etmek, kaldırmak veya en azından dondurmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz. Bu konuda teknik bilginiz fazla yoksa bilen birinden yardım almanızı tavsiye ediyoruz.

Kötü uygulamalardan kurtulmak:

  • Play Store uygulamasını açarak, Menü/Ayarlar/Uygulamalarım yolunu izleyin. Burada sahip olduğunuz uygulamalar listelenecek.
  • Şimdi telefonunuzda Ayarlar/Diğer/Uygulamalar/Çalışıyor seçeneğini takip edin.
  • Karşınıza çıkan listede, Play Store’da olmayan bir uygulama varsa kaldırabilir veya dondurabilirsiniz.(Teknik bilginiz yoksa destek almanızı tavsiye ederiz.)

Not: Bu yollar, cihaz modeline ve sürümüne göre farklılık gösterebilir.

Devre dışı uygulamaları kontrol edin:

yeniden başlatma, kapanma

Android telefonlarda uygulamalarla oynarken yanlışlıkla açık kalması gereken uygulamaları devre dışı bırakmış olabilirsiniz. Bazı arka plan uygulamaları, telefonun işlevlerini yerine getirmesi için sürekli açık kalması gerekiyor. Eğer bu uygulamalardan birini yanlışlıkla devre dışı bıraktıysanız yeniden başlatma veya aniden kapanma sorunlarını yaşayabilirsiniz.

Devre dışı uygulamaları kontrol etmek:

  • Ayarlar/Uygulamalar içerisine gidin. Arından yukarıda yer alan menüden Devre Dışı seçeneğine dokunun.
  • Telefonun çalışması için gerekli olabilecek uygulamaları etkinleştirin.

Not: Bu yollar, cihaz modeline ve sürümüne göre farklılık gösterebilir.

iPhone’da bozuk uygulamaları kontrol edin:

yeniden başlatma, aniden kapanma, ios, android

iPhone’larda uygulama nedeniyle yeniden başlatma veya kapanma sorunu çok nadir oluyor. Nedeni ise iOS’un uygulama kaynaklı sorunlardan korumaya sahip olması. Ancak bu sorun hiç olmayacak anlamına gelmiyor. Bu nedenle telefonunuzda yer alan bozuk uygulamaları kolaylık kontrol edebilirsiniz.

Bozuk uygulamaları öğrenmek:

  • Ayarlar/Gizlilik/Analizler ve İyileştirmeler/Analiz Verileri yolunu takip edin.
  • Açılan listede çok sık tekrarlanan bir uygulama varsa bunu ayarlar bölümünden kaldırmak telefonunuzu düzeltebilir.

Aşırı ısınma da sorunlara yol açabilir:

telefon ısınma sorunu

Telefonun kendi kendine kapanıp açılmasının sebeplerinden biri de telefonun fazla ısınması olabilir. Çoğu akıllı telefonlar, cihaz çok ısındığı zaman otomatik kapanacak şekilde tasarlandı. Mobil oyunları düşük model telefonlarda yüksek ayarlarla oynamaya çalışırsanız, cihazınızın çok ısınması durumunda bu sorunla karşılaşma ihtimaliniz de çok yüksek. Bunu çözmek için de yapmanız gerekenler basit.

Aşırın ısınma sorununu çözmek:

  • Mobil oyunları düşük ayarlarda oynayın.
  • Arka planda çok fazla uygulama açmayın.
  • Eğer aynı anda birden fazla uygulama açmak zorundaysanız da ekran parlaklığını mümkün olduğunca düşürün.
  • Tüm bunlara rağmen cihazınız ısınmaya devam ediyorsa teknik servise gönderin.

Çıkarılabilir pili olan telefonlarda yaşanan gevşek pil sorunu:

telefon pil sorunu

Akıllı telefonlar artık gömülü pil ile geliyorlar. Ancak bundan birkaç yıl öncesine kadar neredeyse tüm telefonlar çıkarılabilir pil ile satılıyordu. Bu telefonlarda yeniden başlatma ve kapanma sorunlarının en büyük nedeni de pil yuvasının gevşemesi oluyor. Pilin telefona güç aktarmasını sağlayan adaptörün aşınması, bükülmesi veya gevşemesi bu sorunlara yol açıyor.

Gevşek pil sorununu çözmek:

Bu sorunu kendiniz çözmek için uygulayabileceğiniz iki yöntem bulunuyor. Öncelikle bir parça kağıdı bir bant ile telefon arka kapağının iç kısmına yapıştırabilirsiniz. Bu parça telefonunun bataryasına baskı yapacağı için, adaptör ile temasını da güçlendirecektir. Böylece telefonu kullanırken güç kesilmesi sorunu da kalmayacak.

İkinci yöntem ise aslında sorunun bataryada değil de adaptörde olması durumunda kullanılıyor. Bunun için de bir tornavida yardımıyla adaptör tırnaklarının bataryaya daha rahat değecek şekilde açılması gerekiyor. 1. yöntem telefonunuza bir zarar vermese de 2. yöntemi yanlış uygularsanız, telefona zarar verebilirsiniz. Bu nedenle teknik bilginiz yoksa teknik servise gidebilirsiniz.

Sistem yazılımı bozuk ise telefon sorun çıkarabilir:

telefonu fabrika ayarlarına döndürmek

Telefonu fazla kurcalayanların karşılaşabileceği bir durum. Aslında telefona yüklediğimiz uygulamalar da bu tarz sorunların yaşanmasına neden olur. Eğer sistem yazılımının bozulduğunu düşünüyorsanız yapmanız gereken şey cihazı fabrika ayarlarına geri döndürmek, yani sıfırlamak. Telefonun kendi kendine açılıp kapanma sorununu çözmek adına bu işlemi yaparken cihazınızdaki tüm kayıtlı bilgilerin, fotoğrafların vb. içeriklerin silineceğini unutmayın.

Cihazı fabrika ayarlarına geri döndürmek:

Yeniden hatırlatmada fayda var; Eğer bu işlemi yaparsanız telefon hafızasına kayıtlı fotoğraflar, rehber ve diğer bilgiler silinecek. Bu sizin için bir sorun yaratmayacaksa Android için Ayarlar/Yedekle ve sıfırla/Cihazı sıfırla seçeneğine tıklayarak, fabrika ayarlarına geri dönebilirsiniz. iPhone’larda ise Ayarlar/Genel/Sıfırla yolunu izleyebilirsiniz.

Güç düğmesinin durumunu kontrol edin:

telefon güç butonu sorunu, yeniden başlatma

Telefonunuzu düşürmüş veya güç düğmesine zarar verdiyseniz bu sorunu yaşamanız muhtemel. Darbe sonrası yamulmuş kasalar, güç düğmesine baskı yapabilir. Bu da aniden kapanma sorununa yol açabilir. Sadece darbe değil, güç düğmesinin içerisine su veya pislik girmesi de aynı soruna yol açabilir.

Güç düğmesi sıkışması:

Güç düğmesinin içerisine pislik girmesinden dolayı sıkıştıysa oradaki tozu veya parçayı alarak normal hale getirebilirsiniz. Ancak darbe veya su girmesi nedeniyle sorun yaşıyorsanız tek çare teknik servis aracılığı ile telefonun kasasını değiştirmek. Eğer garantiniz devam ediyorsa birçok teknik servis bu işlemi ücretsiz olarak yapacaktır.

Yukarıdaki her şeyi denedim sorun çözülmedi, ne yapmalıyım?

telefonlar neden kendi kendine kapanıp açılır

Yukarıdaki tüm adımları denemenize rağmen telefonunun kendi kendine kapanıp açılma sorunu çözülmediyse artık sorunun telefon donanımından kaynaklandığını varsayabiliriz. Bu durumda da yapılacak tek şey telefonu yetkili teknik servise göndermek. Donanım kaynaklı sorunlar genellikle garantiniz varsa ücretsiz olarak yapılıyor. Ancak kullanıcı kaynaklı sorunlarda teknik servisler belirli bir ücret talep edebilir.

Bu içeriğimizde “Telefonlar neden kendi kendine kapanıp açılır?” sorusuna cevap aradık. Telefon ve tabletlerde yeniden başlatma, kapanma gibi sorunlarda yaygın olarak görülen sorunlar ve çözümlerini verdik. Sizin de eklemek istediğiniz çözümler olursa yorumlarda belirtmeyi lütfen unutmayın.

55
25
10
6
3
Emoji İle Tepki Ver
55
25
10
6
3