Kamera, ekran, dahili uygulamalar ve işletim sistemi, donanım ve tasarım gibi özellikleri ile karşılaştıracağımız bu iki son model cihazın karşılaşması, muhtemelen size göre de daha önce yaptığımız iPhone 5S ve HTC One M8 karşılaştırmasından daha adil gelecektir. Peki ama gerçekten adil mi? Gerçekten bu iki telefon birbiri ile aynı siklette mi? Yoksa aralarında ciddi ölçüde fark mı var?
Kalitelerinden ve barındırdıkları teknolojiden şüphemiz olmayan iki cihaz karşı karşıya. Şimdi lütfen “fanboy”ları salonun dışına alalım! Kıran kırana geçecek zorlu mücadele başlıyor.
Tasarım
İki telefonun da çizgileri, takip ettikleri serinin alışılmış hatlarını barındırırken G3, ekranın alt ve üst tarafında sunduğu daha az çerçeve kalınlığı ile göze daha hoş gelen bir duruş sergiliyor. Ayrıca G3’ün ön yüzeyinde fiziksel tuş bulundurmuyor olması yine yenilikçi tarzını belli eden ve göze hitap eden bir tasarım unsuru olarak göze çarpıyor.
Büyük boyutları dışında iki telefonu belki de birbirinden ayıran en büyük özellik Samsung’un plastik gövdede ısrarcı oluşu oluyor ve bizim karşılaştırmamızda, metal gövde bu kadar revaçta iken plastik saplantısı Samsung’a eksi bir puan kazandırıyor. LG’nin altın kemer adayı G3, parmak izi tutmayan hafif alaşımlı metal gövdesi ile, her ne kadar Galaxy S5’ten daha ağır olsa da, sağlam ve dayanıklı bir telefon hissi veriyor.
Bu raundu LG G3 sağlam duruşu ve yenilenmiş metal gövdesi ile Samsung’un saldırılarını savuşturarak önde bitiriyor.
Ekran
5.5 inç ekranı ile daha büyük bir izleme alanı sunarken aynı zamanda 2560 x 1440 çözünürlüğü (QuadHD demişler adına) ve 538 ppi yoğunluktaki IPS ekranı ile adeta ezber bozuyor.
Samsung’un amiral gemisinde yer alan 1920 x 1080 piksel çözünürlük ve 431 ppi piksel yoğunluğu G3’ün daha geniş ekranının gerisinde kalıyor.
LG, bu raunda da hızlı başlayan taraf oldu. İlk raunttaki dayanıklılığını sağlam ataklarla da güçlendiriyor.
Donanım Özellikleri
Depolama alanına baktığımızda da her iki telefonun kullanıcılarına aynı olanakları sunduğu da düşünüldüğünde (16 ve 32 Gb seçenekleri ve 128 Gb’a kadar SD kart desteği) bu raunt berabere bitiyor.
Kamera
Her iki cihazın arka kamerası 4K video çekebilme ve süper hızda odaklanma özelliğine sahip. İki kameranın da yazılım ve optimizasyonu çok başarılı ayarlanmış (en azından gördüğümüz kadarıyla)
Kameraları denemeden bu raundu sonuçlandırmak çok zor olsa da şu ana kadar edindiklerimiz ile kameraların ikisinin de çok iyi olduğunu ve başa baş bir mücadele sürdürdüklerini söyleyebiliriz.
Yazılım ve Dahili Uygulamalar
Ancak iki firma da kendilerine ait olan arayüzleri kullanıyor. Bu alanda karşılaştırma yaptığımızda da Samsung’un çıktığı günden beri eleştirdiğimiz, çok büyük gelişmeler gibi lanse edilen; ancak günlük kullanıma çok da uygun olmayan spor ya da sağlık uygulamalarına LG, geliştirilmiş güvenlik sistemleri, Smart Notice adı verilen sanal asistan ve daha fazla kişiselleştirme imkanı veren kullanıcı arayüzü ile karşılık veriyor; ki Samsung bu alanda HTC M8’in de gerisinde kalmıştı.
Ayrıca kullanıcı arayüzünün performansı da etkilediği düşünüldüğünde donanımları aynı olsa da daha sade ve teferruatsız olması ile ön plana çıkan G3’ün bir adım önde olduğu söylenebilir.
Samsung başa baş başlayan rauntta sıkı bir kroşe alıyor. Bu yumruk LG’ye puan getirecek.
Batarya
Samsung Galaxy S5’in 2800 mAh bataryasına LG G3, 3000 miliamperle cevap veriyor; nitekim bataryanın son çırpınışlarında Galaxy S5, süper tasarruf modu ile kullanım süresinizi uzatıyor. LG’nin ise bu alanda neler yaptığı henüz sırrını koruyor; ancak standart kullanımda aradaki 200 miliamperin farkı hissedilir düzeyde diyebiliriz.
Batarya konusunda da farklı çözüm önerileri getiren rakipler, bu rauntta da yenişemiyor.
Son Söz
Nakavt ile sonuçlanmayan karşılaşmada sonucu puanlar belirleyecek!
İlk iki raunda hem savunma, hem de atak olarak üstün başlayan G3, rakibini devirememiş olsa da Galaxy S5 karşısında metal gövdesi ve daha modern tasarımını desteklediği yenilikçi ekranı ile mücadeleyi önde götürdü. Kamera, donanım ve batarya söz konusu olduğunda da birbirlerine üstünlük kuramayan ikilinin kendilerine has çözümleri ve kaliteleri mevcut. Yazılım konusunda ise gongun çalmasına saniyeler kala hedefi bulan bir yumruk savuran G3, köşesine bir raunt daha üstün giden taraf oldu.
Mücadelenin sonunda ise tasarım ve ekran özellikleri ve kullanıcı arayüzünün sadeliği ile jürinin beğenisini kazanan taraf G3 oluyor; ancak mücadelenin başa baş gittiğini ve Galaxy S5 ile G3’ün birbirlerine çok büyük bir üstünlük kuramadığını söylemekte fayda var.
Sizlerin de bu karşılaşma ile ilgili yorumlarınızı bekliyor ve bir başka Webtekno yılın telefonu karşılaştırmasında görüşmek üzere diyoruz.