Gelişen elektrikli otomotiv endüstrisinin en büyük rekabetçisi olan Tesla, bugün 2019 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin finansal raporlarını açıklamıştı. Yalnızca raporların kapsadığı dönemde 143 milyon dolar kazanan şirketin dünyaya sunduğu iyi haberler ise finansal raporlarla sınırlı kalmadı.
Tesla’nın elde ettiği veriler, ABD’nin Ulusal Karayolu Trafiği Güvenliği İdaresi kurumundan elde edilmiş. Fakat şirketin yaptığı karşılaştırma bazı uzmanlara göre eşit koşullara dayanmıyor. Örneğin otomobillerdeki otopilot özelliği daha çok otoyollarda etkinleştiriliyor. Yani araçların otopilot özellikleri şehir içinde fazla kullanılmıyor.
Ayrıca bir başka zıtlığa göre Tesla araçları oldukça yeni sayılırlar. Bunu daha çok açıklamak gerekirse Tesla’ların karşılaştırıldığı ‘diğer araçlar’ kategorisinde eski model arabalar da bulunuyor. Dolayısıyla bu arabaların güvenlik önlemleri, yeni modellere ve özellikle Tesla arabalarına göre oldukça ilkel durumda.
Karşılaştırmanın daha eşit seviyelerde yapıldığı bir yere örnek vermek gerekirse otopilotun yazılım versiyonları örneklerden biri olabilir. Yapılan karşılaştırmaya göre 2019’un birinci ve ikinci çeyreğinde 4,6 milyon kilometrede ve 5,2 milyon kilometrede bir olan kaza oranı bu çeyrekte 7 milyon kilometrede bir gibi bir orana ulaşarak büyük bir mesafe kat etti.
Tesla’nın karıştığı kaza sayısının azlığı daha önce şirketin arabalarını ‘En Güvenli Arabalar’ listesinden diskalifiye etmişti. Araçlar günümüzde o kadar az kazaya karışıyorlar ki güvenlik şirketleri karşılaştırma için yeterli veri bulamıyor. Böylesine muhteşem verileri görmek Tesla’nın ne kadar güvenilir arabalar ürettiğinin de bir kanıtı oluyor.