Thunderbolt Nedir, Thunderbolt 3 ve 4 Arasında Ne Fark Var?

29
3
2
2
1
Yeni bir versiyonu ile daha adını tekrar duyduğumuz Thunderbolt, özellikle Apple kullanıcıları tarafından yakından tanınıyor olsa da pek çok kullanıcı bu teknolojiden habersiz. Sizin için Thunderbolt nedir sorusunu yanıtladık ve sistemin iki farklı versiyonu olan Thunderbolt 3 ve Thunderbolt 4 arasındaki farkları tüm detaylarıyla anlattık.

Uzun yıllardır kullanılan bir kablolu veri ve güç aktarım teknolojisi olan Thunderbolt, yeni ortaya çıkardığı bir versiyonu ile adından yeniden söz ettirmeye başladı. Özellikle Apple kullanıcılarının oldukça aşina olduğu bu teknoloji hakkında pek çok kullanıcının kafasında soru işaretleri var. Thunderbolt 3 ile zaten piyasada olan teknoloji, Thunderbolt 4 ile yeni soru işaretlerini de yanında getirdi.

Thunderbolt 3 ile Thunderbolt 4 arasında ne fark var? Thunderbolt 3 kullanıcıları bile böyle bir soruyu sorabiliyorlar. Bu sistemden habersiz olan kullanıcılar için ise Thunderbolt 4 versiyonunun hiçbir anlamı yok. Peki, bu anlatılanlar olarak ne anlama geliyor? Sizin için Thunderbolt nedir sorusunu yanıtladık ve sistemin iki farklı versiyonu olan Thunderbolt 3 ve Thunderbolt 4 arasındaki farkları tüm detaylarıyla anlattık.

Thunderbolt

Thunderbolt nedir?

Kısaca özetlemek gerekirse Thunderbolt, bir kablolu veri ve güç aktarım teknolojisidir. Intel tarafından tasarlanan Thunderbolt teknolojisi Apple tarafından aktif olarak kullanılıyor. Benzer bir teknoloji olan USB sistemine göre çok daha hızlı ve güvenli bir aktarım yaptığını söylüyor.

Thunderbolt ile birlikte tek kablo üzerinden çok daha hızlı ve güvenli bir veri ve güç akışı sağladığını iddia eden pek çok farklı firma var. Dizüstü bilgisayar odaklı bir teknoloji olduğu için USB-C yani USB Type-C  porta sahip ve asıl olarak dizüstü bilgisayarları farklı cihazlara bağlama amacı ile geliştiriliyor ve kullanılıyor.

Thunderbolt 3 ve Thunderbolt 4 arasındaki farklar:

  • Bağlantı noktaları
  • Veri aktarım hızı
  • Güç aktarım hızı
  • Kullanım mesafesi
  • Ekran desteği
  • Güvenlik protokolleri
  • Yaygın kullanım

Bağlantı noktaları:

Thunderbolt 3

Thunderbolt teknolojisi her zaman USB bağlantı noktalarından farklı portlarıyla dikkat çekmiş ve eleştiri almıştır. Ancak Thunderbolt 4 ile birlikte artık söz konusu uyumsuzluk sona eriyor ve başta USB 4 olmak üzere Thunderbolt uyumlu tüm bağlantı noktaları destekleniyor. Böylece pek çok farklı cihaz arasındaki bağlantı sorunu minimuma iniyor.

Veri aktarım hızı:

Thunderbolt 4

Thunderbolt 3 40 Gbps aktarım hızına sahip, Thunderbolt 4 de öyle. Ancak aralarında son derece önemli bir fark var. 40 Gbps aktarım hızı Thunderbolt 3 için maksimum hızı ifade ederken; Thunderbolt 4 için minimum hızı ifade ediyor. Yani Thunderbolt 4 uyumlu bağlantı noktaları arasında güçlü bir kablo bağlantısı ile 40 Gbps veri aktarım hızını kolayca yakalayabileceksiniz. Söz konusu veri aktarım hızı USB teknolojisinden kat ve kat daha yüksek bir hız miktarıdır. 

Güç aktarım hızı:

Thunderbolt, aktarım hızı

Veri aktarım hızları farklı olan Thunderbolt versiyonları arasındaki güç aktarım hızı ise dudak uçuklatacak bir fark yaratmış durumda. Thunderbolt 3 yalnızca 15W güç aktarım hızı sunarken; Thunderbolt 4 doğru şartlar altında 100W güç aktarım hızı sunabiliyor. Bu demek oluyor ki Thunderbolt uyumlu bağlantı noktasına sahip bir cihaz doğru bir kablo ile inanılmaz bir hızda şarj olabiliyor.

Kullanım mesafesi:

Thunderbolt, nedir

USB ve Thunderbolt gibi kablolu veri ve güç aktarım teknolojileri bağlantı kurdukları iki cihaz arasındaki bağlantı kablosu uzadıkça sundukları kaliteden ödün vermeye başlarlar. Ancak Thunderbolt 4 ile bu durum değişiyor. Thunderbolt 3 için maksimum olan 40 Gbps hızı Thunderbolt 4 minimum olduğu için 2 metre uzunluktaki bir kabloya kadar bu hız kolayca korunuyor. 

Ekran desteği:

Thunderbolt, 4k

Thunderbolt özellikle dizüstü bilgisayarı farklı aygıtlara bağlamak için kullanıldığı için desteklediği ekran sayısı oldukça önemli. Thunderbolt 3 versiyonunda ekran destek sayısı tekti. Thunderbolt 4 ile iki adet 4K ekran ya da bir adet 8K desteği sunuluyor. Kullanıcıları bir hayli memnun edecek bu özellik; güvenlik, veri aktarım hızı ve güç aktarım hızı gibi farklı özelliklerle birlikte düşünüldüğü zaman son derece güçlü bir tablo ortaya çıkarıyor. 

Güvenlik protokolleri:

Thunderbolt, güvenlik

Thunderbolt her zaman güvenlik konusunda USB’den daha güçlü bir teknoloji olduğunu iddia etmiştir. Thunderbolt 4 ile bildiğimiz güvenlik protokolleri çok daha güçleniyor. Thunderbolt 4 bağlantı sırasında bellek verilerinin bulunduğu alanı tamamen izole ediyor. Böylece doğrudan gelecek bellek saldırının tam anlamıyla önüne geçiliyor. Thunderbolt 4 versiyonu sunduğu bu güvenlik hizmetlerini sahip olduğu Intel VT-d tabanlı korumaya borçlu.

Yaygın kullanım:

Thunderbolt, usb

Thunderbolt 4 versiyonu henüz kullanıcılarla buluşmadığı için uzun bir süre daha en yaygın versiyon Thunderbolt 3 olacak gibi görünüyor. Ancak Thunderbolt 4 çıktıktan sonra USB 4 ve diğer versiyonlarla uyumu sayesinde çok daha yaygın kullanılabilecek durumda olacak. USB kadar yaygın bir kullanıma ulaşacağı düşünülmüyor ancak iki teknoloji de yeni versiyonlarda birbirine uyumu göz önüne aldığı için yakın bir gelecekte ortak port ve bağlantı noktaları oldukça yaygınlaşacaktır. 

Sizin için Thunderbolt nedir, Thunderbolt 3 ile Thunderbolt 4 versiyonları arasındaki farklar nelerdir gibi merak edilen tüm soruları detaylarıyla yanıtladık. Kablolu veri ve güç aktarım hizmetleri her geçen gün güçlenmekle birlikte farklı teknolojilerin birbirine yaklaştığı da görülüyor. 

29
3
2
2
1
Emoji İle Tepki Ver
29
3
2
2
1
Yorumlar(11)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Popüler Yorumlar
Tüm Yorumlar
1 yıl önce
İslam'dan önce de vardık, sonra da olacağız. Türklük, İslam'dan büyüktür. Şu anki bayrağımız da kutsaldır ama Arap ve İslam esintilerinden kurtulsak da kötü olmazmış.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
“geçmişten kopmaya çalışan genç Cumhuriyet'i engellediği kanısı”günümüze ulaşmış bazı kronik problemlerin özeti olan cümle
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Nerdeyse tüm yorumlara eksi atan baya bi kudurmuş
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Ataturku sevmeyen hadi sevmesin saygi duymayan hakaret eden Turk değildir kaninda zerre Turkluk yoktur o kadar da net konusuyorum.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Herkesin bilgisi olsun, hilal ve yıldız tamamen bir Türk sembolü, antik çağdan beridir kullanılan bu sembolü Osmanlı da kullandı ve ondan sonra Osmanlı'dan gören Müslüman devletler hilali bayraklarında kullanmaya başladı. Bu yüzden hilal İslam sembolü sanılıyor ama ilk kez Türkler kullandı. Ayrıca iyi kullanmışız ki bozkurt figüründen bile daha eski daha Türk bir figürdür. Türklerin gökyüzünü incelediğini, ilgi duyduğunu gösteriyor. Çok genel, çok yerinde bir sembol.
Yanıtla
-3
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
diğer yanıtları göster
1 yıl önce
Sallaaa...
Ya tutarsa cakma tarihci
1 yıl önce
İlber Ortaylının Osmanlının Türklüğe, Türk Milletinden birisi olmaya verdiği değeri ve bunun kültürdeki izdüşümüyle ilgili sözlerini öğreniniz. ha diyorsanız ki, yok ben İlber Ortaylıdan daha çok biliyorum tarihi diyorsanız, e biz susalım madem kahkaha atmadan durabilirsek tabi...
1 yıl önce
hala daha osman oğullarının türkleri umursayıp türklüğü temsil etmiş olduğuna inananlar var çok ilginç
1 yıl önce
Türkler kuzey Asya dan gelmeler. Asya devletlerinin ve Asyadan dünyaya yayılmış milletlerinin bayraklarının çoğunda ay ve yıldız sembolleri olur. Türk bayrağındada gök mavisi arka plan üzerine ay ve yıldız olabilirdi.

Ay ve yıldız olmasının sebebi şu olabilir. Uzak geçmiş tarihte Asya milletleri, gökyüzü ile fazla ilgilenmiş olmalılar. Büyük ihtimalle dünyanın yuvarlak olduğunu ve güneş sistemini, Avrupalılardan çok çok önce biliyorlardı.

300 yıl boyunca Avrupalılar Asya'yı işgal edip sömürgeleştirince, tün dünyaya kendi yazdıkları uyduruk tarihi kabul ettirmişler. O sebeple her şeyi Avrupa dan biliyoruz. Halbuki eski yunan ve avrupalı bilim adamları, Orta Doğu ve İskenderiye kütüphanelerini defalarca ziyaret ettikten sonra ünlü kitaplarını yazmışlardır. Sonra Orta Doğu ve İskenderiye kütüphanelerini yakıp yıktılar, delilleri ortadan kaldırdılar.
Yanıtla
-2
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Şu anki bayrağımız çok anlamlı ve güzel ve bundan onur ve gurur duyuyorum, bayrağımız islamiyetin simgesini ve şehitlerinizin kanını simgeler bu yüzdendirki onun yeri hep mavi gök yüzüde dalgalanmaktır, ama evet bir gerçek var biz Türk'üz ve Türk'ün bayrağı turkuaz üstüne beyaz bozkurt simgesidir, yani Göktürk bayrağı biz İslamiyet öncesi de Allah(cc) inancı olan millettik geleneklerimizde böyleydi İslamiyet ile beraber bazı arap kültürlerinide kendi kültürümüze karışmış olması ile ve Atatürk bu işte bi yanlışlık var diyip biz Allah(cc) emri ile ve peygamberimizin (sav) yüzü hürmetine Müslümanliğı kabul ettik ama biz Türk'üz ve bu yüzden gercek Türk geleneklerimi korumamız gerektiğini söylemeye çalışmış Ama diyerleri icin İslami duygular daha ağır basmış ve ay yıldız olarak kalmış demekti
Yanıtla
-2
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Arap bayraklarındaki 'yeşil' dolar yeşili:)
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Keşke olsaydı atam. Şimdi ki bayrağımızda güzel ama turkuaz da ayrı bir güzel olurdu. Tüm dünya da turk-uaz'a Türk rengi denme sebebi eski bayrak renklerimizdi.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
atalarımıza saygıyla …………………… z
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
DAHA FAZLA YORUM GÖSTER