Trump’ın Huawei Atağı, ABD'li Şirketleri Ciddi Oranda Zarara Uğrattı

47
16
5
3
1
Son iki aydır Trump yönetimi, Huawei’ye ‘’ölüm cezası’’ adı verilen dayatmaları uyguluyor. Geçtiğimiz Mayıs ayında Trump, Amerikan firmalarının Huawei’ye, üretim için gerekli Amerikan teknolojilerini satmasını yasaklamıştı.

Son olaylar gösteriyor ki, işler Huawei için ya da onu kilit müşterisi olarak gören Amerikan teknoloji firmaları için o kadar da korkunç değil. ABD’nin kara listeye aldığı şirketlerin başında bulunan Huawei büyük kayıplar yaşamaya devam ediyor fakat uzun vadede acı çeken tarafın Amerika olacağı görülüyor. Anlaşılan Trump’ta bunun farkına varmış olmalı ki, geçtiğimiz G-20 zirvesinde daha pozitif bir yaklaşım sergiledi.

ABD Senatosu, Huawei’yi kişisel bilgileri çalmakla ve casuslukla suçlamıştı. İhracat yasağı ilk açıklandıktan sonra, Intel, Qualcomm, Micron, Lumentum ve Alphabet de dahil olmak üzere Huawei’nin kilit tedarikçilerinin çoğu, Huawei’ye yapılan satışları durdurduklarını açıklamıştı. Hatta %25’inden fazlası Amerikan üretimi olan, başka ülke teknolojilerinin satışına dahi yasak getirilmişti.

Ardından, Haziran ayında Osaka’da gerçekleşen G20 zirvesinden sonra Trump beklenmedik bir şekilde ABD şirketlerinin Huawei’ye satış yapabileceğini belirtti. Birkaç hafta sonra ise Amerikan Ticaret Departmanı, ABD ulusal güvenliğini tehdit etmeyen ürünler için Huawei’ye ihracat lisanslarını vereceğini açıkladı.

Çinli analist Dang Wang’a göre, Trump yönetimi, Huawei’ye mal satmaya devam eden diğer şirketlerin tepkisini topladı, Amerikan ekonomisini tehlikeye atabileceğinden korktu. Wang: ‘’Trump, ABD’nin dünyaya daha az güvenilir bir teknoloji tedarikçisi olarak görünmesine yol açtı. Bu yaptırımlar yurtdışındaki şirketleri, diğer ülkelerden tedarikçiler bulmaya veya yerel alternatifler geliştirmeye iter ve Amerikan teknolojisine bağımlılığı azaltmaya teşvik eder’’ dedi.

Huawei yaptırımların acılarını çekmeye devam edecek. Fakat Amerikan yönetimi, ulusal güvenlik adı altında daha ılımlı bir tavır izlerse ve tedarikçilerinin Çinli şirkete satış yapmasına izin verirse, Huawei’nin ayakta kalma şansı ihtimali artar.

Çin Ekonomi ve Ticaret Merkezi ekonomistlerinden Amerikan Andrew Polk: “Benim görüşüme göre, Huawei’yi Çin’in teknoloji yükselişini hızlandıran şey olarak varlık listesine dahil etmeye çalışacağız” dedi.

Ancak son gelen haberlere göre Trump ve Çinli mevkidaşı Xi, ticaret görüşmelerinin yeniden başlaması için orta yolu bulmakta zorlanıyor.

Kaynak : https://qz.com/1670390/trumps-war-on-huawei-risks-hobbling-us-innovation/
47
16
5
3
1
Emoji İle Tepki Ver
47
16
5
3
1