İlk kez 2006 yılında adını duyduğumuz, sadece basit bir tükürük testi ile detaylı DNA analizi yapan ve bu analizlerle ırkların kökenine inmeyi amaçlayan 23andMe isimli firma, iflasın eşiğine geldi. Bu durum; bugüne dek toplanan DNA örneklerinin risk altında olduğunu düşündürdü. Peki bundan sonra ne olacak?
14 milyon kişinin DNA verisine ne olacak?
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan isim, 23andMe CEO'su Anne Wojcicki oldu. Müşteri gizliliğine sadık kalacaklarını söyleyen Wojcicki, iflastan sonraki süreçte de mevcut gizlilik politikalarına bağlı kalmaya devam edeceklerini ifade etti. Şirketin mevcut politikalarına göre DNA örnekleri, üçüncü taraflarla paylaşılmıyor. En azından bilindiği kadarıyla...
23andMe neden iflas etti?
23andMe'yi iflasa sürükleyen nedenlerden bir tanesi, geçtiğimiz yıl yaşanan bir veri ihlaliydi. Bu olay kapsamında 7 milyon civarı kullanıcının verileri sızdırıldı. Ayrıca şirketin hisse senetleri de dip yaptı. Hatta şirketin değeri, tepe noktasından yüzde 97'den fazla düşüş gösterdi. Hâl böyle olunca şirket için kaçınılmaz son, kapıyı çaldı.