Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de bilim insanları, bugüne dek görülmemiş canlıları bulmak için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar. Bu kez 1.429 metre derinliğiyle Türkiye'nin en derin mağarası olarak da bilinen Mersin Anamur'daki Peynirlikönü Mağarası'nı inceleyen bilim insanları, 2 yeni canlı türünü dünya literatürüne kazandırmayı başardılar.
Keşfedilen yeni canlılar, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İç Sular Biyolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Özbek ve ekibinin çalışmaları neticesinde bulundu. Bilim insanları, keşfettikleri 1 santimetrelik bu canlıların karideslerin uzak akrabası olduğunu söylediler. Canlılar üzerinde yapılan incelemelerde bu canlıların, daha önceden kayıtlara geçmediği ifade edildi.
Bilim insanları, keşfettikleri yeni canlı türlerinden bir tanesine, 2001 yılında Peynirlikönü Mağarası'nda inceleme yaparken sele kapılarak hayatını kaybeden Mehmet Ali Özel ve aynı ekipte çalışırken trafik kazası nedeniyle hayatını kaybeden Evren Günay isimli kişilerin isimlerinin baş harflerini verdiler. Böylelikle dünya literatüründe bu canlının ismi "Egmao" olmuş oldu. Özbek, ikinci canlı türüne ise eşinin ismi olan "Derya" ismini vermiş durumda.
Bilim insanları, keşfettikleri bu canlı türlerini 2018 ve 2019 yıllarında uluslararası dergilerde yayınlayarak dünyaya duyurdular. Keşfedilen bu canlıların ikili adlandırmadaki isimleri ise "Gammarus egmao" ve "Gammarus Deryae" olarak geçiyor. Ancak Özbek'in eşi Derya Hanım, bu durumu fazlasıyla beğenmemiş ve yeni canlı türlerini bulan bilim insanına "Benim ismimi böceğe mi verdin?" diyerek tepki göstermiş. Bu konuya da değinen bilim insanı Özbek, bu duruma bozulduğunu "Ceylanlarla çalışıp eşimin ismini bir ceylana vermek isterdim ancak böcekler üzerine çalışıyoruz, ne yapayım?" sözleriyle ifade etti.