Yeryüzünün farklı noktalarındaki 8 teleskobun düzenli aralıklarla yaptığı gözlemler nihayet sonuç verdi. 10 Nisan 2019’da tarihin ilk kara delik fotoğrafı yayımlandı. Dünya’dan 53 milyon ışık yılı uzaklıkta, Güneş’ten tam 6,5 milyar kat daha büyük olan süper kütleli kara delik, büyük heyecan yarattı.
Türk bilim insanları da bu heyecana ortak olarak, sosyal medya hesaplarından yayınlanan fotoğraf hakkındaki görüşlerini paylaştılar. Biz de onların paylaşımlarından bilgi dolu bir seçki hazırladık.
Çalışmalarda yer alan 20 astronomdan birisi Feryal Özel ile başlayalım:
"İşte beklediğiniz görsel burada. Messier 87'nin ortasındaki kara deliğin fotoğrafı, hem de görkemli gölgesiyle birlikte! Kara delikleri ve yer çekimini anlamamız için öncülük edecek."
"Peki neden EHT M87 fotoğrafında çok fazla veri görüyoruz? (Göreceli olarak konuşuyorum...) İki önemli nokta var. Birincisi, gölgesinin boyutu kara deliği olay ufkundan (karanlık kısmından) 2.5 kat daha büyük. Bunun nedeni ışığın bükülmesi"
"İkincisi, verilerimizdeki yüksek sinyal gürültüsü, bize nominal ışın boyutundan 3 kat daha net çözünürlük elde etmemizi sağlıyor. Bu da bize görüntü üzerinde yaklaşık 10 çözünürlük elemanı veriyor."
"Kişisel bir not... Bunun için son 20 yıldır çalışıyorum. 2000 yılında tamamladığım ilk araştırmamdan bu yana, komşu kara deliklerin görüntülerinin boyutları üzerine araştırma yapıyorum. Uzun süredir planlanan o kadar tatlı bir an ki..."
Camribge Üniversitesi'nde görevli Prof. Dr. Mete Atatüre ile devam edelim:
NASA'da görevli olan astrofizikçi Dr. Umut Yıldız'ın Twitter açıklamaları ise olayı bütün çıplaklığıyla veriyor: