Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Genel Sekreteri Doç. Dr. Süda Tekin, bulaşıcı hastalıklar konusunda özellikle solunum yoluyla ilgili rahatsızlıkları bulunan insanlardan uzak durulması gerektiğini dile getirirken sık sık el ve yüz yıkmanın, ortamı sürekli havalandırmanın bulaşıcı hastalıkları önleme konusunda oldukça etkili olduğunu ifade etti.
Hepatit B, C ve D gibi kan yoluyla ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar da olduğunu söyleyen Tekin, hepatit B’nin 1983 yılından bu yana uygulanan aşılarla oldukça azaltıldığını belirtirken ayrıca hepatit B’yi artık anne karnında engelleyebildiklerini de söyledi.
Türkiye’de 109 bin kayıtlı hepatit B hastası olduğunu söyleyen Süda Tekin, hastalıkla ilgili olarak şunları söyledi:
“Tedavinin uygun şekilde sürdürülmesiyle hem yeni kişilerin hasta olması engellenecektir hem de uygun tedavi olmazsa hepatit B'ye bağlı karaciğer sirozu, kansere ve organ nakline kadar giden süreçte azalmalar yaşanacaktır. Hepatit B'yi artık anne karnında engelleyebiliyoruz. Annede eğer hepatit B hastalığı varsa, doğuma yakın anneye bir tedavi veriyoruz. Bu kadınların mutlaka hastane ortamında doğum yapması gerekiyor. Doğar doğmaz, bebeğe hem aşı hem de bir serum uyguluyoruz. Anneden bebeğe geçişini tamamen azaltarak, bebeğimiz kurtulmuş oluyor.”
Bilim İnsanları Hepatit B Virüsünün Kökenini Buldu
HIV, AIDS’in kan yoluyla ve cinsel yolla bulaştığını söyleyen Doç. Dr. Süda Tekin, bu hastalıklarla ilgili toplumumuzda yanlış anlaşılmalar olduğunu bu kişilerin toplumdan ötekileştirilmesinin, dışarıya itilmesinin yanlış olduğunu söylerken, bu kişilerle sarılma, basit öpüşme, tokalaşma, ortak tuvaleti kullanma gibi durumların herhangi bir sorun teşkil etmediğini söyledi.