Apple, Türk Uygulaması Voscreen'in Çinli Çakmasını Mağazadan Kaldırdı: Sıra Tazminat Almaya Geldi!

120
8
6
2
2
2014 yılında Türk geliştiriceler tarafından yayınlanan ve kısa sürede dünyanın her bölgesinde kullanıma açılan yabancı dil eğitim uygulaması Voscreen, Çinliler tarafından çalınmış ve App Store’da yayınlanmıştı. Bugün, klon uygulamanın Çin mağazasından kaldırıldığı duyuruldu.

Teknoloji dünyasında "esinlenmek" gayet doğal karşılanır. Bir özellik, uygulama geliştirilir ve eğer popülerleşirse taklitleri kısa sürede yaygınlaşır. Facebook’un, Snapchat’in ana özelliğini Hikayeler olarak Instagram’a ve sonra tüm uygulamalarına getirdiği günlerden beri kullanıcılar da bu konuya hakim.

Ancak Türk şirketi Voscreen’in yaşadığı sadece sıradan bir taklit durumu değil. Logosundan tasarımına, içeriğinden ismine kadar uygulamanın tamamı Çinli geliştiriciler tarafından birebir kopyalanıp Çin’deki App Store’da iPhone ve iPad kullanıcılarına sunuldu. Üstelik bu sırada Türk şirketi Voscreen zaten Çin’de bilinen bir markaydı. Doğal olarak şirket adına kurucu Deniz Dündar konuyu, “çalıntı uygulamanın satışına aracılık ettiği” iddiası ile Apple’a ABD’de dava açmak üzere. 

Son güncelleme: Voscreen'in klon uygulaması Çin'de kaldırıldı!

Voscreen kurucusu Deniz Dündar, klon uygulamanın Çin pazarında satıştan kaldırıldığını açıkladı. İlk zaferin elde edilmesiyle ikinci aşamaya geçileceği belirtildi.

Voscreen, ikinci aşamada artık Apple'dan tazminat almaya çalışacak.

Ayrıca şirketin halkla ilişkiler bütçesinden 100 milyon dolarlık bir bölümü daha bu savaşa ayrıldığı ifade edildi. 

Voscreen’in yaşadıklarını aşağıdaki videomuzda aktarmıştık: 

Voscreen'e destek için imza kampanyası başlatılmıştı:

voscreen

Voscreen'in Apple'a karşı davasında somut bir destek toplanması için Change.org üzerinden bir imza kampanyası da oluşturuldu. Toplam bir milyon imzacıya ulaşmayı hedefleyen imza kampanyasına bu bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bu video yayınlandıktan 1 gün sonra Voscreen’i çalan Çinli şirket, Apple’dan yüzsüz bir talepte bulunmuştu:

çinli şirketin e-postası

Shangai Heterogenous Network Technology adındaki Çinli şirketin Apple’a ilettiği e-posta metninde “çakma uygulamanın adının ve logosunun farklı bir isimle değiştirildiği, uygulamaya dair toplanan tüm metadatanın (yapılandırılmış bilgilerin) silindiği ve bu haliyle incelemeye gönderildiği" yazıyordu. Üstelik e-postanın CC bölümünde asıl Voscreen’in kurucusu Deniz Dündar da var ki zaten bu e-postayı da kişisel LinkedIn hesabından paylaşmıştı.

Yani bir başka deyişle Çinli şirket, Türk şirketi Voscreen’in her şeye rağmen uzlaşma amacıyla yaptığı “gelin bizim çatımız altında birleşelim, yatırım ortaklığı kuralım” teklifini doğrudan olmasa da reddetmiş, uygulamanın adını ve logosunu değiştirme kararı alarak bu güncellemeyi yapıp incelenmesi için Apple’a göndermişti. Apple’ın uygulama marketi App Store’da ise bu değişikler, tıpkı yeni uygulama yayınlarında da olduğu gibi bir denetim ve onay sürecinden sonra kullanıcılara yansıtılıyordu. 

Nitekim Apple’ın App Store için uyguladığı inceleme kuralları Çin’de farklı işliyor. Ülkede devlet kararı ile yasak olan kategorilerde uygulama yayınlamak imkansız. Ayrıca yine bu sebeple Çin’deki App Store, Türkiye’deki App Store’dan epey farklı ve geliştiriciler, Çin pazarına girmek isterlerse Çin’deki App Store’da uygulamayı ayrıca yayınlamak zorundalar.

Apple, Çinli şirketin talebini kabul etmişti:

Voscreen'in kurucusu Deniz Dündar, geçtiğimiz dakikalarda Twitter'dan yaptığı bir paylaşımla, uygulamayı çalan Çinli şirketin geçtiğimiz gün yaptığı talebiyle ilgili yeni gelişmeleri paylaştı. Dündar, Apple'ın Çinli şirketin talebini kabul ettiğini ve uygulamanın yayınlanmaya devam ettiğini aktardı.

Öte yandan Dündar, Apple'ın Voscreen'i çalan Çinli şirketin uygulamasını Türkiye, ABD, İngiltere ve Fransa gibi ülkelerden kaldırıldığını da paylaştı. Çin, Tayvan ve Hong Kong gibi yerlerin ise kaldığını ifade etti. 

Voscreen ne bekliyor? 

voscreen

Yaşananların ardından Apple’a “sahte uygulamanın satışına aracılık etme, bu yolla %15 ila %30 arasında gelir ortaklığı yapma” suçlamalarıyla ABD’de dava açmaya hazırlanan Voscreen, bu davayı kazanırsa Apple’ın bu regülasyonlarını revize etmesini talep edecek. Yani uygulamaların çalınmasını ve yayınlanmasını zorlaştırmasını talep ederek, benzer mağduriyetlerin önününe geçilmesi için adım atılması istenecek. 

Ardından Voscreen yetkilileri, Çin ve Türk devlet yetkililerinin de bulunduğu masada Apple, uygulamayı kopyalayan Çinli şirket ve Huawei ile masaya oturmak ve uzlaşma yapmak istiyor (Uygulamanın kopyası, Deniz Dündar’ın ifadelerine göre Huawei’nin Çin’deki App Gallery mağazasında da yayınlandı).

Voscreen hakkındaki haber ve gelişmeler; şirketin, iddia edilen haklılığı duyurmak için taahhüt ettiği maddi teşviklerden bağımsız olarak aktarılmaktadır. Webtekno, #AppleVoscreenCase konusunda tarafsız bir noktadadır.

120
8
6
2
2
Emoji İle Tepki Ver
120
8
6
2
2