Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, 2021 Yılı sonuna kadar Türkiye’nin %90’lık bir bölümünü fiberle buluşturacaklarını belirtmişti. Bu altyapının yapılmasında belki de en büyük rol oynayacak firmalardan birisi de şüphesiz ki Türk Telekom.
Habertürk yazarı Güntay Şimşek, Türk Telekom Üst Yöneticisi Ümit Önal ile, Türk Telekom’un fiber konusunda attığı adımları konuştu. Özellikle önümüzdeki dönemde yapılması planlanan fiber altyapı ve 5G teknolojisi hakkında önemli konular hakkında açıklamalar yapıldı.
Türk Telekom yeniden lider olabilir
Güntay Şimşek’in açıklamasına göre, Ümit Önal Türk Telekom’un ilk yarı rakamları hakkında bilgi vermedi ancak gelirlerinin yükselmeye devam ettiğini ve bu yılın ikinci çeyrek sonuçlarından sonra Türk Telekom’un 3 yıl aradan sonra yeniden sektörün lideri olabileceğini belirtti. Bu 3 yıllık süreçte ise telekomünikasyon sektörünün lideri Turkcell’di.
Önal’a göre Türk Telekom, şu anda en cesur yıllarını yaşıyor. Farklı atılımlar ve yenilikçi projeler ile sürekli olarak kazandıklarını, büyüdüklerini ve yatırıma devam ettiklerini söylüyor. Türk Telekom’un bu şekilde devam etmesi halinde, bu yılın son dönemlerinde Türk Telekom’u yeniden sektörün lideri olarak görebiliriz.
Fiber altyapı rakamları abartılıyor
Türk Telekom yetkililerinin ortak bir şekilde belirttikleri cümle ise dikkat çekici. Yetkililer, “Her operatör 400 milyon TL versin, 5G için ihtiyaç duyulan tüm baz istasyonlarını fiber altyapılarla buluşturalım. Fiber altyapı için belirtilen milyar dolarlık yatırım rakamları abartılı.” şeklinde açıklama yapıyor. Fiber yatırım tartışmaları, yapılan bu açıklamayla birlikte farklı bir noktaya kayabilir hatta tamamen bitebilir.
Ayrıca Türk Telekom’un lisans süresi 5 yıl sonra sona eriyor. Yani 5 yıl sonra bu fiber altyapı devletin kontrolüne geçmiş olacak. Güntay Şimşek’in açıklamasına göre Türk Telekom, en değerli varlığını yatırımlarla gündemden düşürmeyi hedeflemiş ve bunu başarmış durumda.
Ayrıca Türk Telekom Yöneticisi Ümit Önal’a göre ülkemizde internet yavaşlığının ana nedenlerinden birisi yetersiz altyapılar ve fazla hane gösterilmesi. TUİK’in raporuna göre 24-25 milyon hanenin bulunduğu yerlerde belediyeler fazla numaralandırma yapıyor ve bu hane sayısını 34 milyona kadar çıkartıyor. Fazla hane gösterilmesi de internetin gereksiz yere paylaştırılması ve internetin yavaşlaması anlamına geliyor.
Türk Telekom’un fiber yatırımları hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlarda belirtmeyi unutmayın.