Dünyanın en büyük mikroblog sitelerinden Twitter, 2020'nin ikinci yarısına ilişkin şeffaflık raporunu yayınladı. Yayınlanan rapor, platformun geçtiğimiz yıl 3,8 milyon civarında paylaşımı kaldırmak zorunda kaldığını gözler önüne seriyor. Bu paylaşımların kaldırılmasının nedeni ise kullanıcılardan gelen şikayetlerdi. Zira paylaşımlar, pek çok noktada yanlış bilgiler içeriyor ve insanları salgın sürecinde çok farklı yerlere sürükleyecek potansiyeldeydi.
Gönderilen taleplerin yüzde 94'ü, 5 ülkeden geldi [Türkiye de var]
Twitter'ın şeffaflık raporunda ilginç bir detay var. Platform yöneticileri, bir tweetin kaldırılması için gönderilen bildirimlerin yüzde 94'ünün, yalnızca 5 ülkeden geldiğini açıkladılar. Bu ülkeler; Hindistan, Rusya, Japonya, Türkiye ve Güney Kore'ydi.
Twitter tarafından yapılan değerlendirmeye göre platform, sahte haberlerin yayılması konusunda oldukça katı bir yaptırım politikasına sahip. Bunun asla değişmeyeceğini söyleyen yöneticiler, Twitter'ın hiçbir zaman yalan haber kaynağı haline gelmeyeceğini ifade ediyorlar. Bu yaklaşımın doğru olduğunu söylemek gerek. Zira özellikle de COVID-19 salgını gibi önemli ve küçümsenmeyecek konularda yayılacak yalan haberler, toplumların büyük kaoslara sürüklenmesine yol açabilir.