Oyun Sektöründe Masadayız: Türkiye, Avrupa'nın En Çok Oyun Yatırımı Alan Ülkesi Oldu

53
11
4
2
1
2022'nin ilk altı ayı için yayınlanan bir yatırım raporu, Türkiye'nin oyun sektöründe 333 milyon dolar yatırım aldığını ortaya koydu. Bu sayı, Türkiye'yi oyun konusunda Avrupa'nın zirvesine yerleştirdi.

Gittikçe gelişen ve büyüyen video oyun sektörü, tıpkı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük ilgi görüyor. Birçok girişimci, artık adeta hayatımızın bir parçası hâline gelen video oyunları konusunda hamleler yaparak bu sektöre dahil olmaya çalışıyor.  

Şimdi ise ortaya çıkan veriler, Türkiye’nin oyun konusunda Avrupa’nın en önde gelen ülkeleri arasında yer aldığını ortaya koydu. GameFactory’e göre yılın ilk altı ayında toplanan yatırımlar yüz milyonlarca dolara ulaştı. Ayrıca bu dönemde toplanan yatırımların geçtiğimiz yılın yatırımlarının tamamını geride bıraktığı belirtildi. 

Türkiye'deki oyun sektörü 333 milyon dolar yatırım ile Avrupa'nın zirvesinde 

2022’nin ilk yarısı için yayınlanan yatırım raporu, Türkiye’nin 333 milyon dolar yatırım alarak oyun sektöründe Avrupa’da zirvede yer aldığını ortaya koydu. Ayrıca yatırım sayısının 13 olması da dikkat çekti. Türkiye’yi 158 milyon dolar ile Birleşik Krallık, 60 milyon dolar ile Norveç, 53 milyon dolar ile Finlandiya, 24 milyon dolar ile de İsveç takip etti. 

Bunun yanı sıra veriler, Türkiye’nin oyun sektöründe son beş yılda ne kadar büyüdüğünü de ortaya koydu. Grafik incelendiğinde, 2017 yılının tamamında 1 milyon dolar, 2022’nin yalnızca ilk altı ayında ise 333 milyon dolar yatırım aldığı görüldü.

En çok yatırım alan sektörler belli oldu

Ayrıca, verilerde Türkiye’nin miktar ve adet bakımından en çok yatırım alan sektörleri de gösterildi. Buna göre miktar bakımından en çok yatırım alan sektör, 771 milyon dolar ile yemek&market teslimatı oldu. Oyun, yapay zekâ ve makine öğrenmesi, dijital pazarlama, e-ticaret ve finans da sırasıyla en çok yatırım alan diğer sektörler oldu. 

160 Türk girişimin ilk yarıda yatırım aldığını gösteren raporda, adet bakımından ise finans sektörü zirvede yer aldı. Finansı; oyun, sağlık, yapay zekâ ve makine , öğrenmesi, e-ticaret, medya ve AR-VR takip etti. Son olarak ülkemizdeki girişimcilik dünyasına 2022’nin ilk altı ayında toplam 1,4 milyar dolar yatırım yapıldığı bildirildi. Peki, siz Türkiye'de büyüyen oyun sektörü ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.

“Blockchain oyunlarına ilgi artıyor”

rıfat tellioglu

Oyun geliştiricilere özel kuluçka merkezi Game Factory’nin İletişim Direktörü Rıfat Tellioğlu, blockchain ve metaverse girişimlerine yapılan yatırımların 20 milyon dolara ulaştığını ve önümüzdeki dönemlerde daha fazla yatırım göreceğimizi söyledi.

“Bu yılın ilk yarısında oyun sektörüne yapılan yatırımlar adet bakımından azalsa da yatırım miktarı, 2021’in toplamını geride bıraktı. 6 ay içerisinde 333 milyon dolar yatırım alan Türk oyun sektörünün yıl sonunu en az 500 milyon dolarla kapatmasını bekliyorum. Ayrıca ilk yarıyılda Türkiye’deki blockchain ve metaverse girişimlerine yapılan yatırımlar 20 milyon dolara ulaştı. Önümüzdeki dönemlerde daha çok blockchain oyununun yatırım aldığını göreceğiz.”

“Girişimcileri yatırımcılarla buluşturmaya devam edeceğiz”

Oyun geliştiricilere özel kuluçka merkezi Game Factory’nin İletişim Direktörü Rıfat Tellioğlu, Google ve Game Factory iş birliğiyle düzenlenen oyun girişimlerini hızlandırma programı Game Booster sayesinde 8 girişimin yatırımcılar karşısına çıktığını belirtti.

“Google for Startups’ın dünyada oyun alanındaki ilk ve tek partneri olarak Google ile birlikte bu sene Game Booster hızlandırma programının 2.’sini gerçekleştirdik. 8 tane oyun girişimi, yatırımcılar karşısında sunum yaptı. Bölgenin en büyük oyun fuarı GameX’te gerçekleşen sunumlara WePlay Ventures, Ludus Ventures, Games United, Legendary Ventures gibi birçok yatırım fonu katıldı. Game Factory olarak oyun sektörünün her alanındaki girişimleri desteklemeye devam edeceğiz.”

 

Kaynak : https://gamefactory.gs/turkiye-oyun-sektorune-yapilan-yatirimlarda-avrupa-birincisi-oldu/
53
11
4
2
1
Emoji İle Tepki Ver
53
11
4
2
1