Türkiye'de İkinci El Otomobil Pazarının Yüzde 20 Daraldığı Açıklandı

7
1
0
0
0
Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkanı Aydın Erkoç, ikinci el otomobil pazarında ciddi bir daralma olduğunu açıkladı. TÜİK tarafından paylaşılan veriler de bu açıklamayı doğruluyor.

TÜİK, bundan birkaç gün önce Mayıs 2024 dönemine ilişkin "Motorlu Kara Taşıtları" raporunu yayımladı. Yayımlanan rapor, Türkiye'de ikinci el otomobil pazarında ciddi bir daralma olduğunu gösterdi. TÜİK'in verilerini değerlendiren Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkanı Aydın Erkoç, sıfır veya ikinci el otomobil satın almak için en doğru zamanda olunduğunu ifade etti.

Aydın Erkoç, konuyla ilgili açıklamasında "TÜİK verilerine göre, geçen yılın ocak-mayıs döneminde 3 milyon 335 bin 221 adet olarak gerçekleşen 2'nci el otomobil pazarı, bu yılın aynı döneminde yüzde 16,38 oranında gerileyerek 2 milyon 789 bin 45 adet olarak gerçekleşti. Otomotiv piyasasındaki performans kaybı gün geçtikçe belirginleşiyor." ifadesini kullandı. Bu açıklama, hiç de hatalı değildi.

İkinci el otomobil satışları yüzde 20 düştü

ikinci el otomobil satışları düştü

TÜİK verilerine göre Mayıs 2024'te 588 bin 886 adet aracın devri yapıldı. Bu rakam, geçtiğimiz yılın aynı döneminden yüzde 20,62 düşüktü. Yılın ilk beş ayına ilişkin verilere baktığımızda ise pazarda yüzde 16'lık daralma yaşandı. Aydın Erkoç, pazardaki daralmanın en büyük nedeninin krediye ulaşmakta yaşanan zorluk olduğunu söyledi.

Aydın Erkoç, neden araç almak için en doğru zamanda olunduğunu şu sözlerle açıkladı: Vatandaşımız araç alacaksa bu piyasanın durgunluğundan faydalansın. Bundan sonra araç fiyatlarının yükseleceğini düşünüyoruz. Sebebi de biliyorsunuz birkaç tane uygulama yürürlükte. Bunlardan bir tanesi Çin'den gelen araçlara ÖTV oranının yükseltilmesi. Ciddi bir pazar vardı. Bu araçların fiyatı yükselince ister istemez ikinci ele yansıyacak. Yine bunu bahane gösterip bazı Avrupa'dan gelen araç fiyatları da yükselecek. O yüzden 'araç almanın tam zamanı' diyoruz. Vatandaşlarımız için imkan dahilinde otomobil almayı bekletenler şu anda araç alsın...

Kaynak : https://haberglobal.com.tr/ekonomi/ikinci-el-otomobil-satisi-yuzde-20-geriledi-356761
7
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
7
1
0
0
0