Türkiye’nin Sıfır Araç Alım Gücünde Son 1 Yılda Görülen Değişiklik Açıklandı

51
12
3
1
1
Türkiye’de otomotiv sektörününün analizini yapan bir danışmanlık şirketi, ülkemizin ekim ayı ve yılın başından ekim ayına kadarki süreçte gerçekleşen sıfır araç satışları hakkında bir analiz yayınladı.

Tüm dünyada etkisini gösteren çip krizinin etkilerine bir de yaşadığımız ekonomik kriz eklenince araç sahibi olmak, hele ki sıfır araç sahibi olmak bir hayli zorlaştı. Türkiye’deki otomotiv pazarının analizini yapan EBS Danışmanlık şirketi, ülkemizdeki sıfır otomotiv satışlarına dair bir rapor yayınladı.

Özellikle son birkaç ayda sıfır araç tedariğinin yetersiz olması, otomotiv pazarında tekrar bir düşüşün başlamasına neden olmuştu. Araçların marka modeline göre listelendiği satış grafiği incelenerek, geçtiğimiz yılın bu dönemleri ile yapılan karşılaştırma sıfır araç satın alma oranında %40’a kadar bir düşüş olduğu görüldü.

Türkiye'nin sıfır araç alma oranı

çip krizi

Çip krizine bağlı tedarik problemleri birçok alanda görülse de otomotiv sektöründe yaşanan aksamalar, uzun bir dönem daha etkisini gösterecek gibi görünüyor. Birçok şirketin üretimini durdurmasına, küçülmesine ve daha pek çok soruna yol açan çip krizi; ülkemizde tedariğin yanı sıra sıfır otomobil alım gücünde azalmalara neden oldu. Otomotiv satışlarına dair analiz yapan bir şirketinin verilerine göre, Türkiye'nin sıfır araç alım gücü geçen yıl bu zamanlara göre %40 düştü.

Pandemi sürecinin hafiflemesiyle sektörde yaşanan hareketlilik sonucunda otomobil fiyatlarının düşmesi beklenirken, satışlar oldukça düştü. Türkiye’de 41 markanın 275 farklı model otomobili satılıyor. Ancak yapılan analize göre Türkiye’nin sıfır otomobilde alım gücü yalnızca 10 modele yetiyor. Satış grafiğine baktığımızda sadece 4 modelden 20 bin, 10 modelden 10 bin, 22 modelden 4 bin adet satıldığı görülüyor.

Ayrıca listede yer alan ilk 10 modelin 7’si Türkiye’de üretiliyordu. Kasım ayından itibaren Honda Civic’in Tayland’dan ithal edilmeye başlamasıyla Türkiye'de üretilen model sayısı 6'ya düşecek.

2022’nin ilk ayları ülkemizdeki otomotiv sürecinin geleceği hakkında daha detaylı fikir verecek olsa da yaşadığımız sürecin etkilerinin gelip geçici bir kriz olmadığı açıkça görülüyor.

Kaynak : https://twitter.com/eozpeynirci/status/1459436430242025476?t=4nfoszJwwQmrN10lwDXCow&s=19
51
12
3
1
1
Emoji İle Tepki Ver
51
12
3
1
1
Yorumlar(3)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Tüm Yorumlar
2 yıl önce
Aklıma ekrana yumruk atan adam videosu geldi.
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
2 yıl önce
Bana kızabilirsiniz belki ama insanlar günlük hayatta pek çok şeyi abartıyorlar, havadan nem kapıyorlar resmen, ülke şartlarını gözardı etmiyorum ancak gün içinde yaşanılan pek çok gerginliğin gereksiz olduğunu ve insanların düşüncesiz davranmasından kaynaklandığına inanıyorum. Klavye kullanımıyla alakası yok, herkes nasıl kolayına gelirse klavyeyi öyle kullanır.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
2 yıl önce
bak çok doğru bu. evliyim ve eşim beni sinirlendirdiğinde valorantta berbat oynuyorum. :D mouse klavye hakimiyeti kalmıyor
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .