Resmî kaynaklardan aldığı sosyo-ekonomik verileri derleyip kamuya açık şekilde paylaşan Veri Kaynağı, Türkiye’nin gelir dağılımına dair güncel veriler yayınladı. 2020 yılında toplanan veriler, 5 ayrı gruba ayrılarak verildi. 5 grup arasındaki gelir farkı,Twitter kullanıcılarının dikkatini çekti.
Türkiye’de en zengin ve en yoksul gruplar, nüfusun %20’lik kısımlarına bölünerek değerlendirildi. Sonuçlar, Türkiye’nin en zengin %20’lik kısmının toplam ülke gelirinin neredeyse yarısına sahip olduğunu gösterdi.
Yaklaşık 16 milyon vatandaş, milli gelirin neredeyse yarısına sahip oldu
İzlemedeyiz’in başlattığı bir proje olan Veri Kaynağı, Türkiye’nin toplam gelirinin nüfusa ne gibi oranlarda dağıldığını gösteren verilerini bir çizimle paylaştı. Bu verilere göre Türkiye’nin en yoksul %20’lik kesimi, gelirin %5,9’luk bir payını alıyor. En zengin %20’lik kesim ise toplam ülke gelirinin %47,5’ine sahip. Bu sayılara göre 16 milyonun biraz üzerinde insan, Türkiye’nin gelirinin neredeyse yarısını alıyor.
En fakir grubun bir üzerindeki grup, gelirin %10,9’luk kısmını alıyor. Bir sonraki grup milli gelirin %15,2’sini alırken, en zengin ikinci %20’lik grup bu gelirin %21,1’ini alıyor. Yani en zengin kesim ve en zengin ikinci kesimin gelir oranlarının arasında 26,4’lük bir fark bulunuyor.
Veri Kaynağı, gelir dağılımı dışında Türkiye’nin 2020 yılındaki ekonomik durumuna dair bilgiler de paylaştı. TÜİK’ten alınan bilgilere göre okur yazar kesimin yoksulluk oranı %3,2 iken, okur yazar olmayanlarda bu oran %26,7 oldu. Yine bu gruplardan ilkinin yıllık ortalama geliri 63 bin lirayken, ikinci grubun yıllık geliri 16 bin TL civarında oldu.
Yine aynı kaynağa göre 2020 yılında her 100 kişiden 27,4’ü yoksulluk içinde yaşadı. Yıl boyunca her 100 konuttan 57,8’inde konutun sahibi oturdu. 100 konutun 26,2’sinde ise kiracılar oturdu.