Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de internet kullanımı, her geçen gün biraz daha yükseliyor. Kimi kullanıcılar interneti sadece sosyal medya ve araştırma yapmak için kullanıyor olsalar da kimi kullanıcılar, internet üzerinden para kazanmak için çeşitli girişimlerde bulunuyorlar. TÜİK'in yaptığı son araştırmaysa, Türkiye'deki girişimlerin internete erişimleriyle ilgili ilginç sonuçlar ortaya koyuyor.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun yapmış olduğu son araştırmaya göre 2019 yılında girişimlerin internete erişim oranı yüzde 94.9 oldu. Bu oran geçtiğimiz yılsa yüzde 95.3 seviyesindeydi. Ancak bu rakamlar, tüm girişimleri kapsamıyor. TÜİK yaptığı araştırmada sadece 10 ve üzerinde çalışanı olan girişimleri ele almış durumda. Daha küçük çaplı girişimlerde bu istatistiklere dahil edildiği zaman ortaya, çok daha yüksek bir oran çıkıyor.
TÜİK'in yaptığı araştırmaya göre girişimlerde çalışan sayısı arttıkça internet kullanım oranı da artıyor. Buna göre çalışan sayısı 10-49 olan girişimlerin internete erişim oranı yüzde 94.1 seviyesinde, 50-249 çalışan sayısına sahip olan girişimlerde internet erişim oranı yüzde 98.7 seviyelerinde ve 250'den fazla çalışanı olan girişimlerdeyse bu oran yüzde 99.7 olarak belirlenmiş durumda.
Araştırmaya göre girişimlerin yüzde 93.3'ü sabit internet kullanıyor. Sabit internetin kullanıldığı girişimlerin yüzde 16.6'sının internet hızı 10 Mbit/s ve altı. Sabit internet erişimi bulunan girişimlerin yüzde 62.4'lük kesimiyse 10-99 Mbit/s internet hızına sahip. 100 Mbit/s internet hızına sahip olan girişimlerin oranıysa yüzde 21.
Her iki girişimden bir tanesi sosyal medya kullanıyor
TÜİK'in araştırmasına göre girişimlerin yüzde 66.6'lık bölümü, sosyal medya hesapları da buna dahil olmak üzere kendilerine ait bir internet alanına sahipler. 250 ve üzerinde çalışanı olan girişimler, internet erişimine benzer bir şekilde internet sitesi oluşturma konusunda da lider durumdalar. Buna göre 250'den fazla çalışanı olan girişimlerin yüzde 90.4'ünün kendine ait internet sitesi ve sosyal medya hesapları var.
E-ticaret biraz daha popüler oldu
TÜİK'in yayımladığı rapora göre 2018 yılında e-ticaret yapma oranı yüzde 11.2 oldu. Araştırmaya göre girişimler, kendi web siteleri ya da mobil uygulamalarını daha çok tercih ediyorlar. Buna göre girişimlerin yüzde 70.7'si kendi internet sitesi veya mobil uygulaması üzerinden satış yapmayı tercih ediyor. Girişimlerin yüzde 62.3'lük bölümüyse çevrimiçi pazarlarda çalışmayı tercih ediyor.
TÜİK'in yaptığı araştırmanın son bölümünüyse bilişim uzmanları oluşturuyor. Araştırmaya göre girişimlerin sadece yüzde 13.7'si, bünyesinde bilişim uzmanı çalıştırıyor. Bu alanda da 250 ve üzeri çalışanı olan girişimler ön plana çıkıyor. 250 ve üzeri çalışanı olan girişimlerin bilişim uzmanı istihdam oranı yüzde 64.8. Bu oran, 10 ila 49 arasında çalışanı olan girişimlerde yüzde 10.1'e kadar geriliyor.
İlginç bir şekilde girişimlerin yüzde 47.3'lük bölümüyse, bünyesinde bilişim uzmanı çalıştırmak istediklerini ancak bilişim uzmanı alım işlemlerinde çeşitli zorluklarla karşılaştıklarını belirttiler.