6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş depremi, 10 ilde yıkıcı sonuçlar doğrururken pek çok vatandaşımız iletişimi ve deprem ihbarlarını Twitter üzerinden yapmaya başladı. Ülkemizdeki uygulama geliştiricileri de vatandaşların ve afetzedelerin kullanması için pek çok faydalı uygulama geliştirdi. Özellikle zamanla yarıştığımız ve yönetimsel sorunların yaşandığı bu dönemde bu uygulamalar depremzedeler için yararlı olabilir.
Biz de sizler için bu zor günlerde belki biraz olsun işinize yarayabilecek bazı faydalı internet sitelerini bir araya getirdik. Bu sitelerin büyük kısmında şu anda filtre ve bilgileri doğrulama mekanizması olmadığını hatırlatalım. Zamanla yarıştığımız için bu paylaşımı yapıyoruz, ancak bu sitelerde kötü amaçlı kişilerin de olabileceğini lütfen unutmayalım.
TBB Enkaz Radarı
Türkiye Barolar Birliği'nin sunduğu Enkaz Radarı uygulaması depremde ihmal nedeniyle yıkılan binaların tespit edilmesini sağlamak amacıyla geliştirilmiştir. Şu anda sadece iOS platformunda kullanılabilen uygulamanın yakın zamanda Android'e de geleceği belirtiliyor. Uygulamayı indirdikten sonra tek yapmanız gereken ekrandaki yönergelere uygun şekilde yıkılan binanızın fotoğraf ve videolarını çekerek sisteme yüklemeniz. Bu sayede TBB avukatları ve yetkililer gönderilen kayıtları inceleyerek ihmal nedeniyle yıkılan binaları daha hızlı tespit ederek gerekli aksiyonları alabilecekler.
Deprem Çağrı
Türk bir geliştirici tarafından tasarlanan depremin hemen ardından oluşturulan internet sitesi, Twitter üzerindeki deprem çağrısı yapılan tüm paylaşımları tek bir ekranda topluyor. Sitede deprem bölgesi olarak ilan edilen 10 ili ayrı ayrı ya da topluca filtreleyebiliyorsunuz. Ayrıca site her 5 saniyede bir akışı otomatik olarak yenileyerek güncel olarak paylaşımları takip etmenizi sağlıyor.
Buna ek olarak sitenin üst kısmında Anlık Akış ve Ses Var adında iki ayrı sekme bulunuyor. Anlık Akış sekmesi depremle ilgili tüm çağrıları filtrelerken Ses Var sekmesiyse yalnızca enkaz altından ses alındığı belirtilen paylaşımları filtreliyor.
Ayrıca her paylaşımın altında paylaşımı yapan hesabın kaç gün önce açıldığı da belirtiliyor. Bu sayede dezenformasyon amacıyla açılmış ve sahte paylaşım yapabilecek hesapları tespit etmek kolaylaşıyor. Sitenin üst kısmındaysa AFAD, Ahbap ve İhtiyaç Haritası gibi güvenilir hesapların da Twitter adresleri yer alıyor.
Depremzedem Hasta Arama
Bekir Furkan Zadegil ve Yunus Emre Canğa tarafından hazırlanan bu açık kaynak kodlu internet sitesi, ülke çapındaki hastanelerin paylaştığı güncel veriler üzerinden hastaların hangi hastanelerde olduğunugörmenizi sağlıyor. Ayrıca hastaların hangi bölümlerde bulunduğu, giriş yapıldığı sıradaki durumları ve hangi şehirlerden nakledikleri gibi verilere de ulaşabiliyorsunuz.
Afetharita web sayfası
Afetharita, Twitter, WhatsApp gibi uygulamalar üzerinden gelen yardım taleplerinin nereden geldiğini belirterek haritalandırıyor. Arama kurtarma ekipleri de bu veriler ışığında ihtiyaç olan yerlere odaklanabiliyor.
Enkaz Dinleme Uygulaması
İTÜ öğrencileri tarafından geliştirilen bu uygulama, enkaz altındaki sesleri kaydedip ses seviyesini arttırarak dinlemenizi sağlıyor. Özellikle enkaz altında sesin duyulamadığı durumlarda kullanılabilecek bu uygulamayı kullanmak için hem internet gerekmiyor hem de hiçbir veri kaydedilmiyor.
Kalacakyer web uygulaması
Bu soğuk kış günlerinde evlerini kaybetmiş depremzedelerin ücretsiz olarak kalabilecekleri yerleri gösteren internet sayfası. Bu noktada depremzedelerin herkese güvenmemesi gerektiğini, az da olsa kötü niyetli insanlar olabileceğini hatırlatalım.
Deprem İmece Platformu
Gönüllüler tarafından oluşturulan bu internet sitesi, deprem nedeniyle yardım arayan, yardım etmek isteyenlerin buluşabildiği bir platform. Site üzerinde yardım almak isteyen kişiler için “Ben/Tanıdığım Enkazda”, “Gıdaya İhtiyacım Var” ve “Isınmaya İhtiyacım Var” seçeneklerinin yanı sıra depremzedelere yardım için konaklama hizmeti, iş makinası hizmeti ve yolcu taşıma hizmeti sağlayabilecek kişiler için seçenekler bulunuyor.
Platformda ayrıca Enkaz altında olan, gıdaya, ısınmaya ve konaklamaya ihtiyacı olan kişileri de tespit edebiliyorsunuz. Alt tarafta bulunan haritalar kısmındansa bu kişilerin konumlarına ulaşabiliyor ve onlara yardımcı olabiliyorsunuz.
Otelz Ücretsiz Konaklama Servisi
Bir otel bulma platformu olan Otelz’in sunduğu bu hizmet sayesinde deprem bölgelerinde ve diğer illerde afetzedeler için ücretsiz konaklama sunan otellerin bir listesi yer alıyor. Ayrıca sitede bulunan “Müsait Olanları Göster” seçeneği ile hangi otellerde yer olduğunu da görebiliyorsunuz.
Misafirimol konaklama servisi
Misafirimol, deprem bölgesine yakın bölgelerde depremzedeleri evlerinde misafir etmek isteyen kişilerin ilan oluşturmasını sağlıyor. Bu site üzerinden kaç kişi alınabileceği, ulaşım yardımı yapılıp yapılmayacağı gibi detaylar görülebiliyor. Elbette bu uygulamaların kontrolü zayıf olacağı için birisiyle ev paylaşımı yapmadan önce güvenilir olunduğundan emin olmak gerekiyor.
Deprem bölgesi sahra mutfak noktaları servisi
Google Haritalar kullanılarak hazırlanan bu haritada deprem bölgelerinde açılmış sahra mutfak noktalarının adresleri yer alıyor. Eğer yemeğe ulaşamıyorsanız, bu noktalara
EvimEvindir konaklama servisi
Deprem bölgesi nedeniyle konaklama sorunu yaşayan insanlara yardımcı olmak için evini paylaşan insanların bir arada olduğu bir platform. Elbette bu uygulamaların kontrolü zayıf olacağı için birisiyle ev paylaşımı yapmadan önce güvenilir olunduğundan emin olmak gerekiyor.
Görenduyan kayıp hayvan platformu
Depremzedelerin evlerinde besledikleri evcil hayvanlar hakkında kayıp ilanı verebilecekleri veya buldukları hayvanları burada sahiplerine kavuşturabilecekleri bir internet sitesi. 81 ildeki kayıp hayvanların yer aldığı gorenduyan.com sitesi, deprem bölgelerine şu zamanda öncelik tanıyor.
Yanındayız yardım platformu
Yanindayiz.biz platformu, depremzedeler için gönüllü yardım edecek psikolog, pedagog, avukat ve özet öğretmenleri bir araya getiriyor. Depremzedeler uzmanlarla online ya da yüz yüze destek alabilecek.
Bu internet sitelerinin her birisi deprem sonrasında hayati önem taşısa da umuyoruz ki bir daha hiç kimsenin bu uygulamalara ihtiyacı olmaz. Bu uygulamalar dışında başka uygulamalara da ihtiyacınız varsa uygulamaların derlendiği Mustafa Çakır tarafından hazırlanan "Deprem Bilgi Veritabanı" sitesine ulaşabilirsiniz.