Çevreye en fazla zarar veren araçları düşündüğümüzde, aklımıza ilk olarak benzin yakan içten yanmalı motorlara sahip olan otomobiller ve kamyonlar gelir ancak yolcu uçakları da çevreye ciddi derecede etkide bulunuyor. Yolcu uçaklarının çevreye verdiği zararlardan biri de başımızı kaldırdığımızda gökyüzünde görebileceğimiz, uçakların arkalarında bıraktıkları beyaz izler.
Birkaç bin feet her şeyi değiştirebilir:
Bilim insanları, bu kontreylleri ortadan kaldırabildiğimiz takdirde çevrenin bundan faydalanacağını düşünüyorlar. Environmental Science & Technology'de yayınlanan yeni çalışmaya göre yolcu taşımacılığının irtifasında yapılacak küçük düzeltmeler, jetlerin kontreyl üretme kapasitesi üzerinde önemli etkilerde bulunacak.
Çalışmaya göre kontreyl üreten bir uçak, daha alçaktan ya da daha yüksekten uçtuğu takdirde kontreyl üretmeyi bırakacak. Araştırmacılara göre irtifadaki birkaç bin feet (1 feet, yaklaşık 30 santimetre; yani toplamda birkaç yüz metre) değişiklik, fark yaratabilir.Dahası, araştırmaya göre bütün uçuşlar böyle bir değişiklikten etkilenmeyecek. Bilim insanları, tüm tarifeli uçuşların yalnızca %2'sinin araştırmada önerilen irtifa değişikliklerinden etkileneceğini savunuyor.
Böyle bir değişikliğin hava trafik memurlarının işini biraz zorlaştıracağı ve pilotların kontreyllerden kaçınmak için nerede uçmaları gerektiğini anlamak adına hava durumunu tespit edip bildirecek yeni teknolojilere ihtiyaç duyulacağı açık olsa da ufak düzeltmelerin çevre üzerindeki etkisinin büyük olacağı düşünülüyor.