Uçaklar Seyir Hâlindeyken mi Daha Hızlı Yoksa Kalkışta mı? Hisleriniz Sizi Yanıltıyor Olabilir!

0
0
0
0
0
Uçak kalkarken hızını hissediyoruz. Seyir hâlinde bu hızı pek hissetmesek de varış noktasına şipşak ulaşabiliyoruz. Peki hangisi daha hızlı? Kalkış mı, seyir uçuşu mu?

Uçaklarla ilgili pek çok konu, merak sebebi olabiliyor. Özellikle uçağa bindiğimizde aklımızda türlü türlü sorular canlanıyor.

Bunlardan bir tanesi de, uçakların kalkışta mı yoksa seyir hâlinde mi daha hızlı olduğu olabilir. Cevabını hemen verelim.

Uçaklar kalkışta mı daha hızlı yoksa seyir hâlindeyken mi?

Uçaklar kalkışta hızlanışa geçtiklerinde, havalanıp gerekli hıza ulaşırken piste tutunmaları gerektiğinden hızları 250 ila 290 km/saat arasında oluyor. Evet, epey yüksek bir hız. Peki seyir hâline ne demeli?

Kalkıştan sonra belirli bir irtifaya gelen uçak, seyir hızına geçmiş oluyor. Seyir hızları uçaktan uçağa değişebiliyor elbette. Mesela ticari jet uçaklarının hızı 800 ila 900 km/saat civarında oluyor.

Uçaklar, yüksek irtifalarda daha verimli çalışıyor.

uçak

Seyir irtifasında hava daha ince olduğundan; bu az hava yoğunluğu, uçakların daha az sürtünmeyle karşılaşmasını ve yüksek hızlara çıkmasını sağlıyor. Kısacası seyir hâlindeki bir uçak, kalkıştaki hâlinden çok daha yüksek hızlara çıkabiliyor.

Havacılıkla ilgili göz atabileceğiniz diğer içeriklerimiz:

0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0