Çelikler Tarihe Karıştı: Uçakların İniş Takımlarında Artık Neden Karbon Frenler Tercih Ediliyor?

2
0
0
0
0
Nasıl ki bir otomobil için fren olmazsa olmazsa aynı şey uçaklar için de geçerli. Frensiz bir uçak düşünmek elbette mümkün değil. Fakat uçakların iniş takımlarından kullanılan frenler ikiye ayrılıyor. Karbon veya çelik olarak.

Yani hem karbon hem de çelik frenleri kullanmak mümkün. Ancak aralarında bariz farklar var. Peki karbon fren seçimi neden daha mantıklı?

Karbon frenleri daha kullanışlı yapan özellikleri neler?

Tüm modern ticari uçakların otomatik fren sistemleri bulunuyor.

fren

Bu sistemler, tıpkı bir araba gibi lastiklerin ıslak pistte kaymasını önleyen fren sistemine (ABS) sahip. Otomatik fren sisteminin en büyük avantajı ise uçağın sabit bir yavaşlama ile güvenli bir şekilde hızı kesmesi.

Bu hızın kesilmesi ya da yavaşlaması için ise tekerlek frenleri otomatik olarak devreye giriyor. Yani pilot frenlemenin son aşamasında, her iki fren pedalına basıyor ve tekerlek frenlerini direkt devralıyor. Bu da otomatik fren sisteminin devre dışı bırakılmasını sağlıyor. 

Gelelim bu frenlerin çeşitlerine.

fren

Aslında çelik frenler, havacılık sektöründe çok uzun yıllar boyunca standart bir kullanıma sahipti. Sonrasında ise yüksek performanslı askerî uçakların havacılık sahnesinde daha çok yer almaya başlamasıyla birlikte karbon frenler tercih edilmeye başladı.

Çünkü karbon frenler, çelik frenlere göre neredeyse 2 kat daha fazla iniş yapma imkânı sağlıyor. Yani karbon frenler çok daha uzun ömürlü. Söz konusu maliyet olduğunda çelikler her zaman daha ucuzdu ancak son zamanlarda bu maliyet neredeyse eşitlendi.

Karbon frenlere fiyat anlamında iyileştirmeler yapıldı ve bu problem de ortadan kalktı. Ayrıca karbon frenler, çelik frenlere göre çok daha fazla enerji emme kapasitesine sahip. 

Yine karbonlar, daha hafif ve daha dayanıklı.

fren

Hatta aradaki bu hafiflik farkı oldukça fazla. Örneğin bir Boeing B757’nin karbon fren kullanarak sağladığı ağırlık tasarrufu yaklaşık 250 kg. Aynı şekilde Boeing B767’de bu tasarruf ortalama 360 kg.

Ek olarak karbon frenlerin çok daha düşük ağırlıkta olması hem yakıt tüketimini azaltıyor hem de uçuş süresince oluşan karbondioksit emisyonlarını büyük oranda azaltıyor. İşte tüm bu sebeplerden dolayı artık uçak frenlerinin karbon olanları tercih ediliyor.

İlginizi çekebilecek benzer içeriklerimiz:

2
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
2
0
0
0
0
Yorumlar(5)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Tüm Yorumlar
2 yıl önce
Yorumları görünce kan ağladım resmen. Hani ben bu kadar bilim ve tıp haberi paylaşıldığı halde takipçilerin bilim ve tıp hakkında bir gram bilgisi olmayan başka bir sayfa görmedim. Bu sitede kaç kez antidepresanlarla alakalı bilgiler paylaşıldı. Her seferinde de not düştü ekip “Bu ilaç sadece sorununuzu çözmenize yardımcı olur sorunu çözecekler sizsiniz” diyerek. Yahu psikiyatriste gittinizde bile ilaç verirken kendisi söylüyor “bu ilacı veriyorum ama bunu yardımcı bir takviye olarak düşün” diye. Neymiş ‘ilaç etki etmiyor sorunlarım çözülmedi’ ee tabii ki sen hiçbir ilerleme göstermezsen o ilaçlar seni bi yere kadar bırakır. Şaka gibi cidden ya.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
2 yıl önce
Bende psikiyatri ilaçlari içtim.Ama gördüm ki en iyi ilaç benmişim ve bi şekilde birileri acıyıp yardım ediyor.bu size bağli birşey insanların arasına karışıp metrobuste seyahat etmek bile iyi geliyor.iyi bi toplumumuz var.özelliklede peygambere bağlı olan camilerimizdeki topluluklarından daha iyi topluluk tatmadım.dusmanina bile dua etmenin faydasını çok gördüm neden mi kafandaki düşman arkadaşın yada başka birşeye sovunce aslında kafandaki kişi nöronların ona sovuyorsun ve anlamadan nöronlarını bozuyorsun ama düşmanına bile iyi yaklaşırsan ona dua edersen nöronlarına iyi yaklaşmış oluyorsun.bu sebeple sürekli birine karşı sövüp sinir duyuyorsan sadece kendi nöronlarına yapmış oluyorsun halbuki ona dua etsen belki nöronlarını tamir edersin.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
elz
2 yıl önce
Psikiyatri öldürür, nöroloji varken psikiyatri nedir gibi cümlelerden hala bir şey anlamıyorsan. Bu kadar çok ölen varken hala aşıyı savunuyorsan bilim değil iman edecek bir şeyler arıyorsun demektir.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
2 yıl önce
İsimlendirilenlerden ‘şizofreni depresyon manik depresif bipolar otizm hiperaktivite dikkat eksikliği’ ve daha pek çok ‘hastalık’!! Denilenler psikolojik olarak çözümleri var tıp özellikle psikoloji eğitimleri olmayan psikiyatr lar nörologlar vb böyle komik noktalara gitmeleri gayet olası.. içtiğiniz ilaçlar hiçbirşeyi çözmeyecek bağımlılık yaratacak ve yeni sorunlar yaşayacaksınız… çözüm ne mi psikoloji özellikle sosyal psikoloji bir sürü cevap veriyor yetiştirilme biçimi aile ortamı bakınca az çok bazı şeyler görülüyor ……
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
2 yıl önce
Büyük oyun kanka de mi?
-1
2 yıl önce
Hadi bakalim yeni tedavi yontemi ciksin deneyelim. Yillardir zyprexa kullanmaktan biktim.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
2 yıl önce
İlaç lobisinden kurtulduğunda sorunları çözmeye yaklaşırsın