Dünyanın farklı yerlerinde farklı kültürler, bu kültürlerle de birlikte gelen farklı yaşam tarzları bulunuyor. Bu sebeple, uzun zamandır yaşadığınız bir ülkeden veya şehirden ayrılıp farklı bir yere gittiğinizde oradaki yaşama uyum sağlarken zorlanmak veya sürprizlerle karşılaşmak kaçınılmaz diyebiliriz.
İki farklı yerin karşılaştırması nasıl yapılır?
Sitede "Cost of Living Comparison" bölümüne girdikten sonra gördüğümüz kutucukların ilkine yaşadığımız şehri, ikincisine ise karşılaştırmak istediğimiz şehri yazıyoruz. Daha sonra karşılaştır (compare) tuşuna bastığımızda iki konumun birbirine göre eksi ve artı yönleri, kategoriler hâlinde önümüze sıralanıyor.
Örnek olarak Türkiye’nin en büyük şehri İstanbul ile İsveç’in başkenti Stockholm’ü karşılaştıralım:
Kira dahil edildiğinde Stockholm'deki yaşam maliyeti, İstanbul'dan %64,0 daha yüksek.
Stockholm'deki kira fiyatları, İstanbul'dan %60,7 daha yüksek.
Stockholm'deki restoran fiyatları, İstanbul'dan %68,0 daha yüksek.
Stockholm'deki market alışverişi (gıda) fiyatları, İstanbul'dan %57,4 daha yüksek.
Stockholm'deki yerel alım gücü (maaşa göre harcama kapasitesi), İstanbul'dan %124,7 daha yüksek
Yukarıdaki analiz, Stockholm'ün hemen her konuda İstanbul'dan daha pahalı bir şehir olduğunu gözler önüne seriyor. Burada en dikkat çeken detay, Stockholm'deki kira hariç yaşam maliyetinin İstanbul'dan yüzde 65,3 oranında yüksek olması. Yani olur da İsveç'e göç ederseniz hemen her şeye daha fazla para ödemeniz gerekecektir.
Sadece kira fiyatlarında yine Stockholm’ün önde olduğunu görüyoruz. Sitedeki verilere göre Stockholm’deki kiralık ev fiyatları, İstanbul’daki fiyatlardan yüzde 60,7 daha fazla.
Restoran fiyatlarına geldiğimizde Stockholm'deki restoran fiyatlarının İstanbul restoran fiyatlarından yüzde 68 daha pahalı olduğu görülüyor.
Market alışverişinde de Stockholm, fiyatları karşılaştırdığımızda önde kalmayı başarıyor. Zira market fiyatları, İstanbul’dakilerden yüzde 57,4 daha pahalı.
Ama...
Numbeo verilerine göre Stockholm, her alanda İstanbul'dan pahalı bir şehir. Ancak bu şehre yerleştiğiniz zaman, şehrin koşullarına göre kazanç elde edeceğiniz gerçeğini de göz önünde bulundurmak lazım. İşte Stockholm, her kategoride İstanbul'dan pahalı olsa da buradaki bireylerin alım gücü, İstanbul'da yaşayan bireylerin alım gücünden yüzde 124,7 daha yüksek.
Kategoriler bazında detaylı kıyaslamalar da yapabilirsiniz
Peki kendi ülkemizdeki şehirler arasındaki yaşam maliyeti farkı ne durumda? İşte İstanbul ile Ankara'nın kıyaslaması
Kira dahil edildiğinde Ankara’daki yaşam maliyeti, İstanbul’dan %18,6 daha düşük.
Ankara’daki kira fiyatları, İstanbul’dan %32,4 daha düşük.
Ankara’daki restoran fiyatları, İstanbul’dan %17,7 daha düşük.
Ankara’daki market (gıda) fiyatları, İstanbul’dan %7,4 daha düşük.
Ankara’daki yerel alım gücü (maaşla yapılabilen harcama kapasitesi), İstanbul’dan %2,1 daha yüksek.
Numbeo'ya göre Türkiye'nin en pahalı 5 şehri:
- İstanbul
- Ankara
- Antalya
- İzmir
- Bursa
Peki bu bilgiler nasıl toplanıyor?
Kullanıcılar kendi yaşadıkları yerle ilgili bilgi eklemek veya güncellemek istediklerinde bu adrese giderek ilgili kısımları dolduruyorlar. Bunu yapıp gönderdikten sonra bilgiler gözden geçirilmek ve karşılaştırılmak üzere gönderilmiş oluyor. Yani bilgilerin bir kaynağı siteyi kullanan kullanıcılar.
Diğer kaynağı ise marketlerin, taksi şirketlerinin ve kategorilerdeki hizmetleri sağlayan diğer kuruluşların resmî sayfaları. Buradan alınan bilgiler hem güncel olarak yerleştiriliyor hem de kullanıcılarının girdikleri bilgileri karşılaştırırken kullanılıyor.
Sitede farklı ülkelerin veya şehirlerin yaşam kalitesini veya mülk fiyatlarını karşılaştırmanıza yarayacak araçlar da bulabilirsiniz.