263
138
23
23
23
Çağımızın dehası İngiliz fizikçi Stephen Hawking ya da unvanı ve tam adıyla Prof. Dr. Stephen William Hawking’i mutlaka duymuşsunuzdur. ALS hastalığına yakalanarak vücudunun %80 sinir hücresini kaybederek sinir sistemi felç olan, ancak beyin hücreleri gayet sağlıklı bir şekilde çalışan Hawking’in dünyaya kazandıkları kadar kendi başından geçenler de bir o kadar şaşırtıcı. Biz de bu yazımızda ünlü fizikçi hakkında pek fazla bilinmeyen 10 bilgiyi derledik.
Hawking’in okuldaki notları pek iyi değildi

Günümüzün yaşayan dehalarından biri olarak kabul edilen, fizik ve astronomi alanında önemli çalışmalar yürüten Stephen Hawking, okul hayatında pek de iyi notlar almadı. Başlarda vasat bir öğrenci olan Hawking, büyüdükçe ortalamasını biraz yükseltse de hiçbir zaman parlak bir öğrenci olmadı.

Biyolojiyi hiç sevmezdi
Biyolojiyi hiç sevmezdi

Stephen Hawking küçük yaşlardan beri matematiği seviyor ve matematik üzerine eğitim almak istiyordu. Ancak Hawking’in babası onun tıp okumasını istediği için biyolojiye yönlendirmeye çalışıyordu. Stephen Hawking’in kanı ise hiçbir zaman biyolojiye ısınamadı, hatta Hawking bir açıklamasında Biyoloji’nin sadece ezberden ibaret olduğunu söylemiştir.
 

Oxford Üniversitesi’ndeyken kürek takımındaydı
Oxford Üniversitesi’ndeyken kürek takımındaydı

Dünyada iz bıraktığı düşünülen isimlerin biyografilerini yazan Kristine Larsen, Hawking’in Oxford Üniversitesi’ne girdiği ilk yıllarda asosyal ve yalnız olduğundan, ancak kürek takımına katılmasıyla daha aktif bir birey haline geldiğinden bahsediyor. 

21 yaşındayken fazla yaşamayacağı söylendi

Bir dönem başlatılan Ice Bucket Challenge akımı sayesinde ALS hastalığı hakkında hepimiz az da olsa bilgi sahibi olduk. Yakalananların fazla yaşayamadığı söylenen ve tedavisi olmayan ALS hastalığına yakalan isimlerden biri de ünlü fizikçi Stephen Hawking.

21 yaşında ALS hastalığına yakalanan Hawking için sadece birkaç yıl ömrü kaldığı söylenirken Hawking’in ALS hastalığı nedeniyle sinir sistemi %80 felç olmuş olsa da Hawking şu anda 74 yaşında ve hayatını sürdürüyor.

Sınırsız evren kuramının oluşturulmasında rol oynadı

Stephen Hawking, 1983 yılında evrenin sınırlarının olmadığı kuramını ortaya attı. Evrenin şeklini ve doğasını tanımak için Hartle ile kuantum mekaniği ve genel görelilik kavramlarını birleştirerek evrenin her şeyi kapsayan sonsuz bir varoluş olduğunu kanıtladılar.

Kara delikler üzerine girdiği bir iddiayı kaybetti

Stephen Hawking yaptığı bir söyleşide bilim insanı dostuyla kara delikler üzerine girdiği bahsi kaybettiğini ve kara deliklerle ilgili kaynakların kaybolmamış olabileceğini savunduğunu açıkladı. Böyle de dürüst bir adam. :)
 

Sayılamayacak kadar ödülü ve nişanı var
Sayılamayacak kadar ödülü ve nişanı var

Çağımızın en değerli fizikçilerinden Prof. Dr. Stephen Hawking’in elbette yaptığı çalışmalar ve bilime katkılarından dolayı sayılamayacak kadar fazla ödülü ve devlet - kraliyet nişanı var.

Çocuklar için kitap yazdı

2007 yılında Stephen Hawking ve Lucy Hawking - kızı - çocukları uzay bilimlerine teşvik etme amacıyla “George’un Evrene Açılan Gizli Anahtarı” adlı kitabı yazdılar.

Uzaylıların var olduğunu düşünüyor

Ünlü fizikçi Stephen Hawking’in evrenbilim üzerine yapılan çalışmalar dikkate alındığında insanlar Hawking’in uzaylılarla ilgili görüşünü merak ediyor. 

Stephen Hawking 2008 yılında NASA’nın 50.yıldönümü etkinliğinde yaptığı açıklamada evren düşünüldüğünde bu evrende yalnız olamayacağımızı ve ilkel uzaylı yaşamın olabileceğini belirtti.
 

İnsan ırkının uzun ömürlü olabilmesi için uzaya gitmesi gerektiğini söylüyor
İnsan ırkının uzun ömürlü olabilmesi için uzaya gitmesi gerektiğini söylüyor

65 yaşındayken uzay yolculuğu yapan Stephen Hawking, yerçekimsiz ortamda uçarak tekerlekli sandalyesi haricinde havada durabildi. Hawking yaptığı açıklamalarda eğer insan ırkının uzun bir geleceği olacaksa, bu geleceğin uzayda olduğunu ifade etmişti.

Kaynak: Evrim Ağacı

263
138
23
23
23
Emoji İle Tepki Ver
263
138
23
23
23