Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki Eski Bataryalar Yenileriyle Değiştiriliyor

16
2
1
1
1
Uzay istasyonuna büyük güncellemeler geliyor diyebiliriz. Bir süreden beri eski nikel hidrojen bataryalar, yeni lityum iyon bataryalar değiştiriliyordu. Şimdiyse işin yarısı tamamlanmış durumda.

NASA astronotları Nick Hague ve Christina Koch, İnsanlı Yörünge Laboratuvarı'nda bir süredir devam eden geliştirme çalışmaları dahilinde bugün Uluslararası Uzay İstasyonu’nda başarılı bir yürüyüş gerçekleştirdi.

İki astronot 6 saat 45 dakika süren çalışmalarıyla istasyonun, aynı zamanda güneş enerjisi panellerini barındıran, P4 truss’ındaki eski bataryaları yenileriyle değiştirdiler. Bu bataryaların görevi, istasyonun doğrudan güneş ışığı alamadığı zamanlarda içerisinde biriktirdiği güneş enerjisi sayesinde istasyona güç sağlamak.

Hague ve Koch’un bugün yaptığına benzer bir iş 22 Mart’ta da yapılmıştı. O yürüyüşte de yine P4 truss’ının diğer bir kolunda çalışma yapan astronot Hague ve Anne McClain 6 eski nikel hidrojen bataryayı 3 yeni lityum iyon batarya ile değiştirmişti.

Yani anlayacağınız uzayda sürüp giden bir yenileşme durumu hâkim. Ancak sorunlar yaşanmıyor mu diye soracak olursanız elbette ki bazı aksaklıklar yaşanıyor. En nihayetinde “jetgiller” dönemine daha epey bir zaman var gibi gözüküyor.

Karşılaşılan sorunlardan bazıları örneğin; geçtiğimiz hafta yerleştirilen lityum iyon bataryalardan birinde sorun yaşandığı için NASA planlarında değişikliğe gitmek durumunda kaldı. Öyle ki test aşamasında üç yeni bataryanın birinde beklenenden fazla voltaj görülmesi sebebiyle yaşanan bu sorun hakkında konuşan, NASA’nın uzay istasyonu misyonu başındaki kişi Branelle Rodriguez “Hague ve McClain’in geçen hafta yaptığı işi bu sefer tersine yapmaları gerekecek. Yerleştirdikleri lityum iyon bataryalardan birini söküp yerine 2 nikel hidrojen batarya koymamız gerekiyor. Çünkü şu an o lityum iyon bataryanın durumu hakkında bir bilgimiz yok” dedi.

2017’de, Expedition 50 mürettebatının 12 eski nikel hidrojen bataryayı söküp 6 yeni lityum iyon batarya yerleştirmesiyle başlayan bu yenileşme, bu ay da iki yeni sefer ile dönüşümüne devam edecek.

Ancak NASA’nın uzay istasyonu programı müdürü Kenneth Todd’un bu ayın başında söylediğine göre bu işin tamamlanması için en az 4 sefer daha gerekecek. Seferler henüz programlanmamış olsa da bu köklü dönüşümün 2019 sonu/2020 başlarında tamamlanması öngörülüyor.

Astronotların uzay yürüyüşleri sırasında batarya değişiminin nasıl gerçekleştiğini merak ediyorsanız aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Kaynak : https://www.space.com/spacewalking-astronauts-replace-old-station-batteries-exp59.html
16
2
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
16
2
1
1
1