E-ticaret Entegrasyon Çözümleri Geliştiren Üzüm Teknoloji, 10 Milyon Dolar Değerlemeyle Yatırım Aldı

0
0
0
0
0
E-ticaret yapanların tüm mağazalarını tek platformda toplamalarını sağlayan Üzüm Teknoloji, 10 milyon dolar değerlemeyle Senatech Başkanı Abdulhakim Çeliker’den yatırım aldı.

E-ticaret sektörü için entegrasyon çözümleri geliştiren; e-ticaret altyapısı, pazaryeri, kargo, e-fatura, sipariş ve iade yönetimi çözümlerini tek panelden yönetme olanağı sunan yerli teknoloji şirketi Üzüm Teknoloji, Türkiye’nin lisanslı yenilenmiş telefon ve yenilenmiş ürün sektör liderlerinden biri olan Senatech’in Yönetim Kurulu Başkanı Abdulhakim Çeliker’den 10 milyon dolar değerlemeyle yatırım aldı.

160'tan fazla entegrasyon sunarak e-ticaret yapan işletmelerin tüm süreçlerini tek panel üzerinden yönetmelerine imkan tanıyan Üzüm Teknoloji, yeni yatırımla ABD ve Birleşik Krallık pazarlarına açılmayı planlıyor. 

E-ticaret süreçlerinde uçtan uca entegrasyon sunuyor

Yurt içinde Trendyol, n11, Hepsiburada, PTTAvm, İdefix, Çiçeksepeti, Pazarama; yurt dışında Amazon, Etsy, Ozon ve eBay gibi pazaryerlerinin yanı sıra T-Soft, Ticimax, Ideasoft, Akinon, İkas, Shopify, Woocommerce, Opencart gibi e-ticaret altyapınlarını entegre etmeye yarayan Üzüm Teknoloji; Aras, MNG, PTT, Yurtiçi, Sürat ve Hepsijet gibi kargoların ve 45'i aşkın ERP yazılımının da bir arada çalışabileceği bir panel sunuyor.

Üzüm Teknoloji kullanan e-ticaret şirketleri, tek panelden tüm mağazalarda ürün, stok, fiyat güncellemesi yapabiliyor. Çok kanallı satış yönetimini tek platformdan gerçekleştirebiliyor ve bu sayede daha az kaynakla daha kârlı bir iş modeli inşa edebiliyor. 

Yatırıma ilişkin değerlendirmelerini paylaşan Üzüm Teknoloji CEO’su Sadık Önal, “Ticaret Bakanlığı, 2024’te ülkemizde e-ticaret hacminin 3,4 trilyon TL’ye ulaşacağını öngörüyor. Giderek büyüyen ve rekabetin hızlandığı bir pazarda Üzüm Teknoloji, geliştirdiği entegrasyon altyapısıyla işletmelere kaynak tasarrufu, operasyon verimliliği ve uçtan ucaentegre süreç yönetimi olanağı sunuyor" dedi. 

Bini aşkın müşteri, 10 milyondan fazla sipariş, 3 milyonu aşkın ürün

Halihazırda doğrudan ve Ticimax, Idesoft, T-Soft ve Akinon gibi iş ortaklarıyla bini aşkın müşteriye hizmet verdiklerini söyleyen Sadık Önal, “Üzüm Teknoloji, geliştirdiği altyapıyla 2024’te 10 milyondan fazla sipariş, 3 milyonu aşkın ürün işledi. 

Türkiye’de aktif olarak kullanılan çözümlerimizden FulfillmentYazılımı,Depo Yönetim Sistemi (WMS), Sipariş Yönetim Sistemi (OMS) ve e-ticaret bayi yönetim sistemi yazılımlarımızı Denizli’deki Ar-Ge merkezimizden dünyaya açmayı hedefliyoruz. Senatech’in yatırımıyla küreselleşme sürecimize hız vereceğiz” ifadelerini kullandı. 

Türkiye’nin yetkili yenileme merkezlerinden, yenilenmiş ürün sektör liderlerinden biri olan Senatech'in kendi online kanalları haricinde 10’dan fazla pazaryerinde daha online mağaza işlettiğine dikkat çeken Senatech Yönetim Kurulu Başkanı Abdulhakim Çeliker, “Hizmet verdiği müşterilere uçtan uca verimlilik kazandıran, eforu azaltırken müşteri deneyimini ve işletme performansını artıran Üzüm Teknoloji’nin büyüme yolculuğuna katıldığımız için heyecanlıyız. 10 milyon dolar değerlemeyle yatırım yaptığımız Üzüm Teknoloji’nin kısa sürede e-ticaret entegrasyonunun lider şirketleri arasında yerini alacağına ve uluslararası adımlarını hızlandıracağına inancımız tam” dedi. 

Dört adımda uçtan uca e-ticaret

Üzüm Teknoloji kullanıcıları, kullandıkları e-ticaret altyapılarını ve pazaryerlerini platforma bağlayarak, tüm ürünleri tek panelde topluyor. Sipariş durumları ve stok miktarları da gerçek zamanlı güncellenecek şekilde Üzüm Teknoloji paneline aktarılıyor.

Siparişlerdeki ürünler, raf, depo, mağaza, şube, rota, lot/parti numarası, seri numarası, SKT gibi parametrelere göre ayrıştırılarak iş emirleri oluşturuluyor ve ürünler tek seferde toplanarak paketleme istasyonuna getiriliyor. Sipariş tamamlandıktan sonra entegre edilen ERP altyapısıyla fatura süreçleri yönetilebiliyor. Ayrıca sipariş durumu, iptal ve iade durumları yine Üzüm Teknoloji üzerinden yönetilebiliyor.

Bu sayede tüm pazaryeri ve e-ticaret altyapılarındaki siparişler %100 doğru bir biçimde sevk ediliyor.Ayrıca çok kanallı satış platformlarındaki stok ve fiyat durumları da güncel tutuluyor. Bu şekilde işletmeler, %80’e varan zaman ve genel gider tasarrufu sağlıyor. 

Üç yeni ofis açacak, yurt dışı satışa odaklanacak

Üzüm Teknoloji’nin geliştirdiği çözümlerin ABD’de satışı konusunda üç iş ortağıyla prensip anlaşmasına varıldığını, ABD ve Birleşik Krallık’ta iş ortaklığı görüşmelerinin devam ettiğini belirten Üzüm Teknoloji CEO’su Sadık Önal, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı: 

“2024, modelimizin işlerliğini kanıtlayan ve katma değerini ortaya koyan bir yıl oldu. 2025 itibarıyla, aldığımız yatırımın da desteğiyle önce Denizli’de bir merkez ofis, İstanbul’da operasyon ofisi ve ABD’de satış ofisi açarak Türkiye ve  globalpazarlardaki konumumuzu güçlendireceğiz. E-ticaret entegrasyon alanında Türkiye’de ilk 3 şirketten biri olma hedefiyle, yurt içi adımlarımıza da hız vereceğiz. Çözümlerimizi özellikle ABD, Birleşik Krallık ve Avrupa pazarına uyumlu hâle getirerek, e-ihracat yapmak isteyen Türk ve yabancı müşterilere hizmet vermeyi planlıyoruz. Yatırımcımızın, iş ortaklarımızın ve müşterilerimizin gücüyle 2025'te güçlü büyüme bekliyor, yurt dışında başarılı bir iş modeli oturtmayı hedefliyoruz.”

0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0
Yorumlar(5)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Tüm Yorumlar
1 yıl önce
avrupada, amerikada sıkıntı yok, sıkıntı bizim gibi talan edilen ülkelerde motor fiyatı vergilerle araç fiyatı kadar olur
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
dizelde yaptığı testler gibi yapmıştır vw unutmadık dieselgate skandalını inanmıyorum ^93 olduğuna
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
diğer yanıtları göster
1 yıl önce
onlarıda bağımsız kuruluşlar yapmıştı. araç teste sokulduğunu anlayıp emisyon düşürüyordu
1 yıl önce
2.0 4 silindir VW grubuna ait 2009-2015 model araçların test sonuçlarını yanıltacak yazılım yüklüydü ADAC falan tüm dünyadaki test kuruluşlarının hepsini kandırmıştı. Olay ilk defa Amerika’da bir üniversitenin 2014 yılında alternatif yakıtlar üzerine yaptığı araştırmada ortaya çıkıyor. Normal sürüşte araç standartların 10-40 kat üzerinde emisyon değerine ulaşıyor. Bunu da aracın emisyon standardına uygun olduğuna karar veren kuruluşa bildiriyorlar. Bakıyorlar ki gerçekten testte emisyon normal sürüşte yüksek. Kuruluş VW’e bildiriyor araçları düzelt diyor, araçlar çağrılıyor ama sorun devam ediyor. Burada diğer ülkeler de durumu fark ediyor. Kuruluş VW’i gelecek yıl bütün araçlarının sertifikalarını iptal ederiz Amerika’da daha araç satamazsın deyince elektronik kontrol modülüne yükledikleri araç teste girdiğinde testi algılayıp sonuçları manipüle eden yazılımı itiraf ediyorlar. Ortaya çıktıktan sonra da Avrupadaki kuruluşlar davalar açtılar. Davalara insanlar da katıldı Avrupa’da araç başı ödeme aldılar. Amerika’da sorunlu araçları geri iade almayı kabul ettiler. Türkiye’de grup araçlar standartlara uygun diye açıklama yaptı(standart 3. dünya ülkesi seviyesi). Bu aynı şey gibi, çöpzung telefonlarda hız testini algılayan yazılım vardı. Teste girdiğini anlayan telefon yazılımla sonuçları yüksek çıkartıyordu.
1 yıl önce
Pardon,bağımsız bir dernek olan ADAC yapmış.
-1
1 yıl önce
Kendileri yapsa ben de şüphelenirdim ama testi bağımsız olan ADAC yapmış.
-1
1 yıl önce
Makaleyi tekrar oku dostum testler VW'den gelmiyor
-1
1 yıl önce
100.000km Avrupalılar için çok olabilir fakat biz fakir Türkler için çok az. Biz fakirler araba 1myi görmeden eski demeyiz
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Elektrikli araba en azından Türkiye için hala alınabilecek bir şey değil. Dizelde de bu muhabbet olmuştu, daha az yakıyor ve en azından 2010'lu yıllarda motorin, benzine göre çok daha ucuz diye popülerdi ancak bakım maliyetleriyle beraber aslında benzinli daha makul bir opsiyondu.

Özellikle bataryalar sağlığını gün geçtikçe kaybeden teknolojiler olduğu için hala tamamen elektrikli araba devrinin en azından Türkiye için açıldığını düşünmüyorum. Avrupa'daki insanlar zaten çok umursamıyor çünkü adamların alım gücü derdi yok, "çevreyi korumak için alıyorum" diyor. Ayrıca şarj etme maliyeti de benzinli arabayı geçiyor diye biliyorum, evden imkanı olanlar evde şarj edince daha ucuz olsa da 10-15 saate
yakın şarj ne kadar katlanılabilir o da ayrı bir tartışma konusu. İstasyonda bile 1.5 saat sürüyor şarj. Hadi planlı çıkacağım dersin de acil bir işin olduğunda da bekleyeceksin.

Bence, batarya ve şarj konusunda ciddi bir inovasyon olmadan en azından Türkiye'de elektrikli araba alınmaz.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
knk 20 25 dakikada yüzde 70 80 şarj olan bir sürü model var
1 yıl önce
yangın olayı da çok sıkıntılı. bazıları durup dururken yanıyormuş. en kötüsü de araç yanarken yanındakileri de yakması. başınız beladan kurtulmaz. bir de merak ettiğim cep telefonu gibi kaza anında hasar alırsa şişme yapıp patlar mı acaba? hasarlı araba almak da ayrı bir sorun. araba ne tür kaza geçirmiş? çok riskleri barındırıyor.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .