Valve, Yapay Zekâyla Oluşturulan Oyunları Neden Yasakladığını Açıkladı

19
4
3
2
2
Oyun dünyasının öne gelen isimlerinden Valve, yapay zekâ ile geliştirilen içeriklere sahip oyunları engellemeye başladı. Ancak bunun haklı bir gerekçesi de var gibi duruyor.

Üretken yapay zekâlar artık oyun dünyasına da giriş yaptı. Hatta oyun devi Unity, oyun geliştiricilerinin görseller, animasyonlar, dokular ve daha pek çok şeyi tek cümlede oluşturabilecekleri “Muse” adını verdiği yapay zekâ aracını kullanıma sundu.

Fakat en popüler oyun platformu Steam’in sahibi Valve, üretken yapay zekâların oyunlarda kullanılmasına pek de sıcak bakmıyor. Üstelik bu teknolojilerden faydalanan bazı oyunların Steam’de yayınlanmasının önüne geçiliyor.

Valve, yapay zekâ ile oluşturulan içeriklere ev sahipliği yapan "bazı" oyunların önüne geçiyor:

valve

Valve, bu konuda bir açıklamada bulunmadı. İddiaları gündeme getiren şey haziran ayı içinde Reddit’te yapılan iki paylaşım oldu. r/aigamedev’de paylaşım yapan “potterharry97” adlı kullanıcı, yaptığı oyun başvurusunda Steam’den şu yanıtı aldı:

“Valve, Geliştiricinin gerekli tüm haklara sahip olmadığı oyunları yayınlayamaz.
İncelemenin ardından, oyun üzerinde bir veya daha fazla üçüncü tarafa ait gibi görünen fikri mülkiyet tespit ettik. Özellikle, üçüncü taraflara ait telif hakkıyla korunan materyallere dayandığı anlaşılan yapay zekâ tarafından oluşturulan sanat varlıklarını içeriyordu.
Yapay zekâ tarafından oluşturulan bu tür sanat eserlerinin yasal mülkiyeti belirsiz olduğundan, oyununuzu eğiten veri kümesinde kullanılan tüm fikri mülkiyet haklarına sahip olduğunuzu bir şekilde doğrulamadığınız sürece, oyununuzu yapay zekâ tarafından oluşturulan bu varlıkları içerirken yayınlayamayız.”

r/DefendingAIArt’ta paylaşım yapan bir diğer kullanıcı da Valve’dan benzer bir ret cevabı aldı. Ayrıca Valve’ın bu kararının arka planı olabilecek detaylara da işaret etti:

“Bir süre önce, yapay zekâ teknolojisini kullanan oyunlara artık Steam'de izin verilmiyor. Neden? Yasal belirsizlikler nedeniyle. Valve'ın amacını anlıyorum, bu şirket politikasına aykırı değil.
Sorun şu ki, modeller telif hakkıyla korunan materyaller üzerinde eğitildi ve mahkeme kararları veya yasal değişiklikler gelene kadar kimse bunların ticari olarak kullanılmasına izin verilip verilmediğinden emin olamaz. Bu nedenle Steam, yayınladıkları içerikten sorumlu oldukları için şimdilik güvenli oynamaya karar verdi.”

GÜNCELLEME - 4 Temmuz: Valve'dan açıklama geldi:

Oyun dünyasında yankı yapan bu dedikoduların ardından Valve, resmi bir açıklama yaptı. Eurogamer'a açıklama yapan şirket, yapay zekâyı ve yapay zekânın oyun geliştiriciliğinde kullanımını öğrenmekte olduğunu belirtti.

Neden böyle bir karar aldığı konusunu ise şu açıklamayla açtı:

 "Bir geliştiricinin resimler, metin ve müzik gibi şeyler oluşturmak için yapay zekâyı kullanma konusunda yeterli haklara sahip olup olmadığını bilmek her zaman mümkün olmadığından yapay zekânın oyunlara girişini zorlaştırabilir.
Bunun sürekli gelişen bir teknoloji olduğunu biliyoruz ve amacımız onu Steam'de kullanmaktan caydırmak değil; bunun yerine, onu zaten var olan inceleme politikalarımıza nasıl entegre edeceğimiz üzerinde çalışıyoruz. Açıkça ifade etmek gerekirse, inceleme sürecimiz, görüşümüzün ek bir katmanı değil, mevcut telif hakkı yasası ve politikalarının bir yansımasıdır. Bu yasalar ve politikalar zaman içinde geliştikçe bizim sürecimiz de gelişecektir."

Kaynak : https://kotaku.com/valve-ai-art-generator-steam-crypto-ban-metaverse-pc-1850590856
19
4
3
2
2
Emoji İle Tepki Ver
19
4
3
2
2
Yorumlar(2)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Popüler Yorumlar
Tüm Yorumlar
12 ay önce
her ülkenin yerli ve tam şifreli yazılım kullanması gerekiyor, sizden başka birinin açıp okuyamadığı yerli mesajlaşma uygulaması paha biçilemez
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
12 ay önce
çinin acaba birisi birşey der mi , çok tepki çeker miyim diye düşünmeden korkusunzca ve cesurca bu kararları alabilmesi çok hoşum a gidiyor. bizim ülkemizde linç yeriz diye ulusal güvenlik meselesi bile olsa kapatılmasına karşı çıkılır. halbuki egemenlik kayıtsız şartsız milletindir ve millet adına meclis tarafından kullanılır. ama bizim millet yasakları hep çok kötü birşey zannediyor. adam öldürmenin yasak olmasına Allah'tan kimse birşey demiyor. ne de olsa yasak kelimesine alerjisi olan çok.
Yanıtla
-3
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
diğer yanıtları göster
12 ay önce
Puhahaha Atatürk ile Çin’i benzer tutmuş. Ulan Atatürk Çin’in tam tersi bir ülke olalım diye hayatını harcadı. Şu dediğin Atatürk’e hakarettir. Milliyetçilik Whatsapp falan yasaklamakla oluyorsa AKP en büyük kemalistmiş o zaman. Zamanında Youtube’u bile yasakladıkları oldu. Sizler bir şeyin erişime kapatılmasını milliyetçilik sanıyorsanız vah halinize. Siz şimdi Kuzey Kore’yi de Atatürk ilkelerince hareket eden bir ülke olarak görüyorsunuzdur şimdi. Sizi bi oraya gönderelim bir haftalığına yaşamak için. Bakalım nasıl geri döneceksiniz.
12 ay önce
Çakma Atatürkçünün biri damlamış hemen. Eksiyi bassana çok üzüldüm. Senin gibiler devletçi halkçı milletçiyim milliyetçiyim Atatürkçüyüm diye takılırlar ama özünüzde Marksist Leninist takılırsınız.
12 ay önce
deme deme eksiyi basarlar .bide bunlar milliyetciyim devletciyim diye gezinir Atatürkün ilkelerini hice sayıp Atatürkçü takılırlar.
12 ay önce
Çin zaten bu zihniyetle ün yapmış bir ülke sen ise Avrupa'nın dibindeki bir ülkesin kendini çinle kıyaslamak yerine Avrupa'yla kıyaslayacaksın zira Çin kadar nüfusun yok ve evet insanların canına kastedilmediği sürece yasaklar kötüdür
-1
12 ay önce
Senin ülken de tırnak yuttum orucum bozulur mu gibi saçma şeylere vakit ve bütçe ayıracağına teknolojiye ayırsın. App geliştirsin ve arkasında sağlam dursun. Ha daha da önemlisi TÜBİTAK’ın başına hayvanat bahçesi müdürü atamasın. Boş yapma.
-1