İnsan ırkının her döneminin artık ikonikleşmiş sorunları vardır. Kadınların menopoz dönemi için bu ikonik sorun, kesinlikle ‘sıcak basması’ durumudur. Komedi unsuru olarak bile her yerde ‘ay beni sıcak bastı’ şeklinde kullanıldığı için aklımıza kazınmıştır.
Her ne kadar ciddiyeti fark edilmemiş olsa da, bu 'sıcak basmaları' kadınlar için zorlayıcı durumlar. Kadınların menopoz döneminde bu sorunla sık sık karşılaştığı bir gerçek. Ancak yeni bir araştırmaya göre menopoz dönemindeki sıcak basması semptomu, kolay bir şekilde azaltılabilir, hatta ortadan bile kaldırılabilir.
Önce bi’ bakalım, sıcak basması semptomu neden oluşuyor?
Menopoz döneminde sıcak basması semptomu, kadın vücudunun üreme fonksiyonunu kaybetmemeye başlamasından dolayı hormonların düzensiz salgılanmasından kaynaklanıyor. Sıcak basması yaşayan bir kadının suratı, boynu ve göğüs bölgesi gibi yerleri aniden ısınmaya başlıyor. Bu sıcaklık hissi o kadar fazla olabiliyor ki, kadınların ısınan bölgeleri kızarıyor. Kalp atış hızları değişebiliyor, terleme ve panikli bir ruh hali hakim oluyor.
Birazdan bahsedeceğimiz deneye kadar uzmanlar bu durum çözümü için östrojen takviyesi öneriyordu. Ancak hormon takviyesi almak kimi durumlarda özellikle de yaş almış kadınlar için riskli olabiliyor.
Vegan olmak, menopozun sıcak basması semptomunu devre dışı bırakıyor
Washington’daki kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan ve bitki bazlı beslenmeyi teşvik eden Physicians Committee for Responsible Medicine (Sorumlu Tıp Doktorları Komitesi) tarafından yürütülen Vazomotor Belirtilerin Hafifletilmesine Yönelik Kadın Çalışması (WAVS) deneylerinin bir parçası olan projede, menopoz dönemindeki 84 kadın ile çalışıldı.
Rastgele iki gruba ayrılan menopoz dönemindeki kadınların beslenme alışkanlıkları değiştirildi. Bir grup eskiden nasıl besleniyorsa öyle beslendi, ikinci grup ise günde yarım fincan pişmiş soya fasulyesi içeren düşük yağlı vegan bir diyet yaptı.
Elde edilen sonuçlar karşısında komite şaşkınlığa uğradı zira vegan beslenen 42 menopoza girmiş kadındaki her 9 sıcak basması semptomundan 8’i yok olmuştu, yani %88 oranında azalmıştı. 42 kişilik vegan beslenme grubundaki her 5 kişiden 3’ü için durum çok daha iyiydi zira sıcak basması tamamen ortadan kalkmıştı.
Peki vegan olmak nasıl oluyor da bu semptomu ortadan kaldırabiliyor?
Araştırma ekibinin bu konuda üç farklı cevabı var; hayvansal ürün tüketmemek, yağ tüketimini azaltmak ve soya fasulyesi tüketimi. Soya besini, östrojen benzeri yapılara sahip bitki bileşiklerini içeriyor. Tüketildiği zaman soya, vücudun doğal olarak oluşturduğu östrojenler ile çeşitli şekillerde etkileşime giriyor. Araştırma ekibi, bu durumun bir nevi hormon takviyesi almış gibi etki yaratabileceğini söylüyor.
Yine de ekip, vegan beslenme ile menopoz ve hormon seviyeleri arasındaki bağlantının daha net çözülmesi ve kesin cevaplar alabilmek için konuyu araştırmaya devam etmeleri gerektiğini söylüyor.. Siz ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı lütfen unutmayın.