Venüs’te Yaşamın Varlığına Dair Önemli Bir İz Keşfedildi: İşte Tüm Detaylar

162
31
6
5
4
Kraliyet Astronomi Cemiyeti’nde görevli bilim insanları, Venüs gezegeninde yaşamın izi olarak bilinen bir molekülü keşfettiler. Gezegenin atmosferinde bulunduğu söylenen “fosfin” molekülü, olası bir yaşamın keşfinden önceki en somut kanıt olarak açıklandı.

Dünya’dan önce Güneş’e en yakın ikinci gezegen olan Venüs’ün, günümüzden 4,2 milyar yıl önce tıpkı Dünya gibi okyanuslara ve nehirlere sahip olduğu uzun yıllardır söyleniyor. Ancak bu bilimsel olarak kesin şekilde kanıtlanabilmiş değil. Nitekim Kraliyet Astronomi Cemiyeti’nden bilim insanları, Venüs’teki yaşama ilişkin önemli bir kanıt buldular. 

Manchester, Cornell ve MIT gibi pek çok önemli üniversitede görev yapan astronomların yaptıkları son gözlemlere göre Venüs atmosferinde “fosfin” adında bir molekül keşfedildi. Daha önce yapılan araştırmalar, fosfin molekülünün yaşam olmayan herhangi bir ortamda bulunamayacağı biliniyordu. 

Dünya’daki bakterilerin ürettiği fosfin molekülü Venüs’te de keşfedildi:

venüs fosfin

Fosfin molekülü, bilim insanları tarafından yaşamın “ayak izi” ya da “parmak izi” olarak tanımlanan bir molekül. Sadece mikrobiyolojik ortamlarda oluşabilen fosfinin Venüs atmosferinde keşfedilmesi, gezegenin bulutlarında mikrobiyolojik yaşamın varlığına dair somut bir kanıt olarak öne sürülüyor. 

Kraliyet Astronomi Cemiyeti’nden bilim insanlarının açıklamalarına göre daha çok kanıt için Venüs’e bir aracı gönderilmeli, atmosferden alınan örnekler Dünya’da incelenmeli. Keşfe ilişkin bugün Nature dergisinde yayımlanan makale, gelecekte Venüs’e yönelik yapılacak araştırmaların seyrini değiştirebilir.

Söz konusu keşif için bilim insanları Şili'nin Atamaca Çölü'ndeki ALMA ve Hawai'deki James Clark Maxwell teleskoplarını kullandılar.

Venüs'ün atmosferinde bulunan "fosfin" nedir?

venüs

Biyolojik unsurlarla ile ilişkilendirilen maddelerden birisi olan fosfin, aslında aynı ismi taşıyan moleküllerin oluşturduğu bir gaz (En azından Dünya'daki normal koşullarda gaz olarak bulunuyor). -87 derecede kaynayan ve -133 derecede donan fosfin gazı tamamen renksiz ve balık ya da sarımsak gibi kokuyor.

Evrim Ağacı'nın haberine göre fosfinin çok küçük miktarlarda solunması bile insanlar için ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. Canlıların vücudundaki organik yapıların oksijensiz bir ortamda bozunması (çürümesi) sonucunda bakteriler tarafından üretilen fosfin gazı, laboratuvar ortamında da üretilebiliyor.

Bakteriler fosfin gazını üretmek için fosfat minerallerini emiyor, hidrojen ekliyorlar ve ortaya fosfin molekülleri çıkıyor. Venüs'ün atmosferinde ise hiç oksijen bulunmuyor. Bu nedenle gezegenin atmosferindeki fosfin gazı, büyük ihtimalle bir tür mikroptan geliyor. Eğer bir mikroptan gelmiyorsa, gezegende bugüne kadar keşfedilmemiş bir fosfin kaynağı olabilir.

Bundan sonra ne olacak?

venüs uzay aracı

Bilim insanları, sadece bu keşfin devamını getirecek bir uzay aracının Venüs'e gönderilmesi gerektiğini söylediler. Söz konu araç, hangi uzay ajansı veya hangi şirket tarafından gönderilecek henüz kesin değil. Ancak yapılan keşif, uzay araştırmalarının seyrini değişirebilir.

Venüs hakkında kısa bilgiler:

  • Güneş’e en yakın ikinci gezegen,
  • Güneş Sistemi’nde bir atmosferi bulunan ikinci gezegen,
  • Güneş Sistemi'ndeki en sıcak gezegen,
  • Boyutları ve ağırlığı ile Dünya’nın ikiz kardeşi gibi,
  • Bir yılı 224,7 Dünya gününe eşit,
  • 1 günü 1 yılından daha uzun: Kendi çevresindeki 1 turunu tamamlaması, Güneş çevresindeki dönüşünden daha uzun sürüyor,
  • Güneş’in çevresinde saat yönünde dönen tek gezegen,
  • Atmosfer basıncı Dünya’daki denizlerin 1 km derinliğindeki basınca eşit,
  • Ay’dan sonra gökyüzündeki en parlak ikinci cisim.
  • Kendisine ait bir uydusu yok,
  • 4,2 milyar yıl önce okyanuslara, kıtalara ve yaşama sahip olduğu düşünülüyor.
  • Son yapılan keşfe göre atmosferinde, yaşamın bir emaresi olarak bilinen fosfin molekülü bulunuyor.
162
31
6
5
4
Emoji İle Tepki Ver
162
31
6
5
4