İnternet dil bilimcisi Gretchen McCulloch’un yaptığı bir araştırmaya göre insanlar, cep telefonuyla yaptıkları mesajlaşmalarda mesajların “nokta” işaretiyle bitmesini kaba buluyorlar. McCulloch, bu durumun nedeni olarak ise WhatsApp ve Facebook Messenger gibi anlık mesajlaşma uygulamalarını gösteriyor.
McCulloch, internet aleminde noktalama işareti kullanımı hakkında ise,"Genç biriyseniz ve birine bir mesaj gönderiyorsanız, düşüncelerinizi bölme şekli genelde her birini yeni bir mesajda atmak oluyor çünkü bir mesaj iletmek istiyorsanız ihtiyacınız olan tek şey, sadece o mesajı göndermek. Eklediğiniz her şey, farklı yorumlanabilir" şeklinde konuştu.
Binghamton Üniversitesi’nde 2015 yılında, 126 üniversite öğrencisiyle bir araştırma yapıldı. Yapılan bu araştırmaya göre nokta kullanılan mesajlar, kullanılmayanlara göre daha samimi ve içten bulundu. Araştırmacılara göre mesajın sonuna nokta koymak, mesajınız zaten ciddiyse bir sorun yaratmıyor ancak mesajınız ciddi değilse nokta, bu mesajı otomatik olarak ciddi yapıyor.
Peki, birinin gerçekten sinirli olup olmadığını nasıl anlarız? Ya da gerçekten dil kurallarına uymak için noktalama işareti kullanan birisiyle sinirli birisi arasındaki farkı nasıl anlayabiliriz? Bu soruların cevabını Birmingham'daki Aston Üniversitesi'nden dil bilimi öğretim üyesi Erika Darics veriyor. Darics’e göre bu ayrımı konuşmanın bağlamıyla alakalı olarak yapabiliriz.
Darics, bu konuyla ilgili "WhatsApp grubunda arkadaşlarınızla genelde noktalama işareti kullanmıyorsanız ve bir kişi bir anda kullanıyorsa bu genelde nasıl hissettiklerini göstermeye çalıştıkları anlamına gelebilir" açıklamasını yaptı. Darics, kişinin yaşı ile mesajlaşma uygulamalarının kullanılma sıklığının da noktalama işareti kullanımına etkisi olduğu görüşünde. Gençler; orta yaş ve üstü bireylere göre daha az noktalama işareti kullanıyor.