Osmanlı İmparatorluğu'nun Dağılma Sürecini Hızlandıran 'Wilson İlkeleri' Nedir? Maddeleri, Amacı, Önemi ve Sonuçları

31
4
1
1
0
Birinci Dünya Savaşı'nın ardından ABD Kongresi'nde yayımlanan Wilson İlkeleri nedir sorusunu maddeleriyle inceleyerek yanıtladık. Wilson İlkeleri, Osmanlı İmparatorluğu'nda da toprak bölünmesine neden olmuştur. Gelin şimdi Wilson İlkeleri'ni amacına, önemi ve sonuçlarına bakarak inceleyelim.

28 Temmuz 1914 tarihinde başlayan ve 4 yıl boyunca devam eden, dünyanın en büyük küresel savaşlarından bir tanesi olan Birinci Dünya Savaşı sonrasında farklı antlaşmalar sağlandı. Milyonlarca askerin ve sivil vatandaşın hayatını kaybettiği, ekonominin neredeyse çöktüğü bir dönem olduğu için yoksulluğun olduğu bu dönem sonrasında, dönemin ABD Başkanı tarafından Wilson İlkeleri olarak bildiğimiz maddeler yayımlandı. ABD Kongresi'nde duyurulan Wilson ilkelerinin amacı her ne kadar barış olsa bile, bazı ülkeler tarafından farklı bir şekilde yorumlandı. 

Birinci Dünya Savaşı, dünya genelinde etkili olan bir savaştı ve sonucunda maddi ve manevi büyük hasarlar meydana getirdi. Savaş sonrasında artık sürekli savaşmaktan sıkılan milletler, barışa yönelik adımlar atmaya başladı ve sorunlar siyasi masalarda çözülmeye başlandı. Bu süreçte de Amerika Birleşik Kongresi'nde Wilson İlkeleri açıklandı. Kimi ülkeler tarafından kabul edilen bu ilkeler, kimi ülkeler tarafından da desteklenmeyerek, ilkelerin aslında farklı anlamlara sahip olduğu söylendi. Dilerseniz lafı hiç uzatmayalım ve gelin hep birlikte Wilson İlkeleri nedir, inceleyelim. 

Wilson İlkeleri nedir, kaç maddeden oluşur?

Willson ilkeleri

Tüm dünyayı etkileyen Birinci Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru, dönemin Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Woodrow Wilson tarafından 14 ilke açıklandı. ABD Başkanı, adına Wilson İlkeleri olarak bilinen bu ilkeleri açıklayarak, dünya üzerinden tekrardan bu tarz savaşların meydana gelmemesini ve artık tamamiyle barış odaklı ilişkiler kurulmasını istiyordu.

Amerika Birleşik Devletleri Kongresi’nde, başkan Wilson tarafından açıklanan bu 14 ilke, yeni bir dünya düzeninin ilk adımlarındandır diyebiliriz. O dönem açıklanan bu ilkeler, savaşa giren ülkelerin büyük bir çoğunluğu tarafından kabul edilmedi.

Wilson İlkeleri’nin maddeleri:

Wilson İlkeleri maddeleri

  1. Yapılacak olan tüm barış antlaşmaları tamamiyle açık ve şeffaf bir şekilde yapılacak, uluslar arası gizli antlaşmalar artık yapılmayacak. Gizli diplomasi tamamiyle ortadan kalkacak, yerine açık diplomasi gelecek.
  2. Uluslararası sözleşmeler ile kapatılan denizler haricinde, tüm denizlerde gidiş geliş tamamiyle serbest olacak.
  3. Bu barışa katılacak uluslar arasında ekonomiye yönelik bütün engeller kaldırılacak, ticari ilişkiler esnasınsa eşitlik kabul edilecek.
  4. Ülkelerdeki silah gücü, ülkenin iç güvenliğini koruyabilecek seviyeye indirilecek ve ülkeler bunun haricinde silahlanmayacak.
  5. Sömürgelerin yaptığı talepler, tamamiyle tarafsız bir şekilde ele alınacak ve halkın çıkarları da düşünülerek bir sonuca varılacak.
  6. Rusya’da bulunan tüm yabancı askerler geri çekilecek, Rusya’nın tekrardan kendisi tarafından yönetilmesi için önlemler alınacak.
  7. Yabancı askerler Belçika’dan çekilecek, Belçika yeniden özgürlük haklarına sahip olacak.
  8. Fransa’ya yapılan haksızlığa son verilecek, işgal edilen Fransız toprakları tekrardan Fransa’ya geri verilecek.
  9. İtalya ülkesinin sınırları, ulusal düzeyde tekrardan düzenlenecek.
  10. Avusturya-Macaristan halkının uluslar arasındaki yeri korunacak, halk güvence altına alınacak ve halka özerk gelişme olanağı tanınacak.
  11. Sırbistan denizde serbest ve güvenilir bir kapıya sahip olacak, Romanya, Sırbistan ve Karadağ yabancı askerler tarafından boşaltılacak ve geri iade edilecek, Balkan devletleri birbirleriyle olan ulusal ilişkilerini tekrardan dostça düzenleyecek. Balkan devletlerine uluslar arası siyasal ve ekonomik bağımsızlıklarının, sınırlarının korunacağı hakkında garantiler verilecek.
  12. Osmanlı İmparatorluğu’nda bulunan Türk kesimlere egemenlik hakkı tanınacak, Türk yönetiminde bulunan diğer uluslara da özerk bir gelişme için fırsat sağlanacak. Çanakkale Boğazı uluslar arası garanti çerçevesinde tüm devletlerin ticari gemilerine açılacak.
  13. Bağımsız Polonya devleti kurulacak
  14. Tüm devletlerin siyasi bağımsızlık ve toprak bütünlüğünü karşılıklı bir şekilde garanti altına almak amacıyla, Uluslararası Milletler Teşkilatı kurulacak.

Peki Wilson İlkeleri’nin amacı nedir?

Wilson ilkelerinin amacı

Woodrow Wilson tarafından açıklanan Wilson İlkeleri’nin amacı nedir sorusuna gelecek olursak, ilkeler ABD çıkarlarına hizmet ediyor. Her ne kadar Wilson bu ilkelerin gizli amaçlarını dile getirmese bile, diğer ülkeler tarafından bu ilkelerin gizli amaçları olduğunu söylendi.

Wilson İlkeleri, açık olarak baktığımızda; yeni sömürgelerin önüne geçebilebilmesi, işgal edilen ülkelerin haklarının ve topraklarının tekrardan geri verilebilmesi, tüm sözleşmelerin açık bir şekilde yapılması ve savaşın son bulması gibi amaçlara sahip. Diğer ülkelere göre Wilson İlkeleri, ABD’nin diğer ülkeler arasında yapılan antlaşmayı görüntüleyebilmeyi hedeflediğini söylüyordu ve ABD, bu antlaşmalara gerektiğinde müdahale etme hakkını da kazanmaya çalışıyordu. Bu konuları kapsayan madde ise  gerçekleşmedi.

Osmanlı İmparatorluğu’na verilen hak, İmparatorluğun toprak ve nüfus bütünlüğünü büyük ölçüde kaybetmesine neden oldu. Çünkü bölge halkları kendi devletlerini kurabilme imkanını yakaladı.

Wilson İlkeleri’nin önemine bakalım: 

Willson İlkeleri'nin Önemi

Amerika Birleşik Devletleri tarafından duyurulan Wilson İlkeleri, açık olduğu kadar gizli nedenlere de sahip olsa bile, Birinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinde büyük bir rol oynamayı başardı. Çünkü İttifak Devletleri bu ilkeler sonucunda umutlandı. Bu ilkelere göre zarar gören ülkeler tekrardan işgalden kurtulacak, ekonomik özgürlüklerine geri kavuşacaktı. İttifak Devletleri her ne kadar bu ilkeleri bir kurtuluş yolu olarak tanımlamış olsa bile, İtilaf Devletleri bir üst başlıkta bahsettiğimiz gizli nedenlerini ortaya çıkardı.

Wilson İlkeleri’nin sonuçları:

Willson ilkeleri

Savaş sonrasında mağlup olan devletler, Wilson İlkeleri hakkında ümitlendiler. Çünkü, Wilson İlkeleri savaş yerine tamamiyle barışı hedefledi. Bununla birlikte, İtilaf Devletleri bu ilkeleri kabul görmedi. Ama Amerika’dan gelen desteği de kaybetmemek adına, kabul etmiş görünümü vermeye çalıştı. Galip ülkeler, bu ilkeleri kendilerince yorumladılar ve ilkelerin asıl amacını açıkladılar.

Bununla birlikte, 12. maddede bulunan Osmanlı İmparatorluğu ilkesi ile birlikte azınlıkların bağımsız devlet kurabilme imkanını kazandı. Bu da Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarının parçalanmasına neden oldu.

Birinci Dünya Savaşı sonrasında ABD Başkanı tarafından açıklanan Wilson İlkeleri, her ne kadar barışı sağlamaya çalışsa bile bazı dengesizliklere yol açtı. Sizler için ABD Kongresi’nde duyurulan Wilson İlkeleri nedir, Wilson İlkeleri amacı nedir gibi soruları yanıtladık. Sizler ABD Başkanı Woodrow Wilson tarafından açıklanan Wilson İlkeleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Bizlerle yorumlarda paylaşmayı unutmayın.

31
4
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
31
4
1
1
0
Yorumlar(6)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Popüler Yorumlar
Tüm Yorumlar
2 yıl önce
Dinamik olan hayatta hiçbir sistem, hiçbir düşünce sistemi, hiçbir idol sonsuza kadar duramaz, değişir, biter. Her şey ve herkes bir gün faniliği tattı, tadıyor ve tadacaktır. Kâinatın temel kanunu icabı OSMANLI da fâniliği tatmıştır. Ancak târihte öyle bir iz bırakmıştır ki; hiç kimse OSMANLI'yı târihten silemez ve OSMANLI'ya temas etmeden hiçbir millet târihini yazamaz.
OSMANLI bir aslandı. OSMANLI'yı yıkanlar; bir aslan'ın postundan kırk ''tilkiye'' kürk yaptılar. Lakin hiçbiri bir yavru aslan olamadı.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
2 yıl önce
heç
Osmanlı' dan önce tarih yoktu, Türk yoktu
heç
-1
2 yıl önce
Osmanlı zaten dağılacaktı, uzun süreden beri hep isyan, iç savaş yaşıyordu ve diğer ırktan olanlar zaten avrupa devletleri tarafından kışkırtılıyordu. Wilson İlkeleri süreci hızlandırmış olabilir ama çoğu yerde Türklerin çoğunluk olması sebebiyle özellikle Trakya'yı Ynanistan'a, Doğu'yu Ermenistan'a verilmesini de engellemiştir.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
2 yıl önce
wilson: Tüm devletlerin siyasi bağımsızlık ve toprak bütünlüğünü karşılıklı bir şekilde garanti altına almak amacıyla, Uluslararası Milletler Teşkilatı kurulacak.

malum kişi: dünya beşten büyüktür. bm miladını doldurdu işlevini yitirdi. yeni ve adil bir dünya için bütün ülkeler beş ülkenin iki dudağı arasından çıkacak olana bakmamalı.

bonus: dünyanın en büyük şehitliği türkiye'dir (yeni söylem) > şehitler tepesi boş kalmaz (eski söylem)

birilerinin rahat yaşaması için savaşmayı reddeden isyankar türk dayı: oyun böyük yüğenüm. yaban romanındaki tecavüz sahnesiyle zurnanın zırt dediği yerde uyananlara küfür etmemek için ne güzel yazmış yazar.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
diğer yanıtları göster
2 yıl önce
Wilsoncu da oldunuz ya, komiksiniz kimliksizler
2 yıl önce
adam haklı beyler dağılın
2 yıl önce
hacı sen ne diyorsun, özetler misin ?
2 yıl önce
BM konusunda haklı
2 yıl önce
wilson bm'nin temellerini atmış. reisimiz dünya beşten büyüktür diyerek küresel yahudi mafyasının cazgırcılığını yapmayı sürdürüyor. yeni adil bir dünya derken afrikada elçiliklerin sayısını arttıran ve kanal istanbul ile bütün ülkelerin gökdelen ve semt sahibi olacağı babillion adasına yeni birleşmiş milletler teşkilatını taşımaları zor olmasa gerek. 0 başlangıç meridyenini bile istanbuldan geçirirler. müslüman kamuflajı dışında eylemlerde değişen bir şey olmamış. milli eğitim okulları dışında bütün okulların kapatılmasına rağmen birilerinin azınlık ve küresel sistemin insan kaynağını yetiştiren okulları tekrar açması hatta çoğaltması insanı hayret ettiriyor. yahudilere istediğini verince türkiye'nin etki alanı genişliyor ve güçleniyormuş. 1980 darbesinden sonra imam hatipler açıp muhafazakarlıkla kimlik sahibi olan yahudilerin daha iyi yerlere gelmesini sağladılar. BİR ÜLKEDE TAKKELİ VE SARIKLI YILANLARIN BÜYÜMESİNİ VE ÇOĞALMASINI İSTEYENLER FARE POPÜLASYONUNU ARTTIRMAYI İHMAL ETMİYOR. FARELERİN İSMİ LGBTİ, SÜRTÜK VS. OLMUŞ.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
2 yıl önce
dayı ne anlatıyorsun sen
2 yıl önce
Osmanlıyı bitiren şey bugün de yönetimin yaptıklarıdır: liyakatsizlik, tek insanın herşeyi bildiğinin sanılmasın, adletsizlik, hukuğun güvenilirsizliği, yönetimin devşirmelere verilmesi, dinin siyasallaşması, eğitime önem verilmemesi, dinin herşeyi açıklıyor sanılıp bilimden uzaklaşılması, yönetimdekilerin kanının bozuk olması, islamdan uzaklaşılıp hikayelere masallara sapıklıklara inanılması vs vs vs. Yani, bugünkü hükümetin zihniyetine (devşirme zihniyeti) bakarsanız osmanlının da nasıl battığını daha rahat anlarsınız.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
2 yıl önce
osmanlı avrupa ya girmişken asimilasyon yapacaktın neden yapmadın osmanlı
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
2 yıl önce
Asimilasyonda İngilizleri tek geçerim. Girdikleri yerleri hala kendilerine bağlı tutmayı, o kişilere kendi dillerini ve kültürlerini bir İngiliz sempatisi bırakmayı başarmışlar.
Sadece 50-60 yıl kaldırları yerde bile büyük çoğunluk İngilizce biliyor biz 400 yıl balkanlarda kaldık ne Türk kültürünü ne de dilini miras bırakamadık. Bugün Balkan ülkelerinde yaşayanların büyük çoğunluğu Osmanlı'ya düşman. Balkanlardaki en büyük başarımız Sırpça' ya 9000 sözcük bırakmak olabilir ancak bu 9000'in belli bir kısmı Arapça-Farsça bunu da hatırlatalım.