İş Windows 10 güncelleştirmelerini almaya geldiğinde, PC dünyasında bu güncelleştirmelerin alınıp alınmaması gerektiği en çok tartışılan konulardan birisi. Bazı durumlarda Windows güncelleştirmeleri bilgisayarlarımızda birkaç soruna yol açabilse de genel olarak bu güncellemeler faydalı oluyor.
Özellikle getirilen güvenlik yamalarıyla ve önceki sürümlerin hatalarına getirilen çözümlerle Wİndows 10 işletim sisteminizi güncel tutmak önemli bir konu hâline geliyor. Peki Windows 10 güncelleştirmeleri nasıl yapılır? ve hoşunuza gitmeyen bir Windows 10 güncelleştirmesi nasıl geri alınır? gelin bu soruların cevaplarına adım adım bakalım.
Windows 10 güncelleştirmeleri nasıl yapılır?
- Adım #1: Başlat menüsünden veya arama çubuğunda “Ayarlar” uygulamasını açın.
- Adım #2: Ayarlar uygulamasında “Güncelleştirme ve Güvenlik” menüsünü açın.
- Adım #3: Soldaki çubuktan “Windows Update” kısmına girin.
- Adım #4: “Güncelleştirmeleri denetle” butonuna basın.
- Adım #5: Yüklenmemiş güncelleştirme varsa bu adımda yükleyebilirsiniz ve işleminiz tamam.
Adım #1: Başlat menüsünden veya arama çubuğunda “Ayarlar” uygulamasını açın.
Bazı Windows 10 sürümlerinde “Ayarlar” uygulaması Başlat menüsünde direkt olarak bulunabiliyor. Eğer bilgisayarınızda bu şekilde değilse arama çubuğuna Ayarlar yazarak uygulamayı açabilirsiniz.
Adım #2: Ayarlar uygulamasında “Güncelleştirme ve Güvenlik” menüsünü açın.
Hem güncelleştirmeleri yapabildiğimiz hem de güncelleştirme sıklığını ayarlayabildiğimiz hem de güncelleştirmeleri kaldırabildiğimiz “Güncelleştirme ve Güvenlik” menüsüne giriyoruz.
Adım #3: Soldaki çubuktan “Windows Update” kısmına girin.
Windows 10 güncelleştirmelerini denetleyebilmek için ve gözden kaçan bir güncelleştirme olup olmadığını kontrol edebilmek için Windows Update kısmına geliyoruz.
Adım #4: “Güncelleştirmeleri denetle” butonuna basın.
Bu işlem sayesinde Windows önümüze yüklenmemiş güncelleştirmeler varsa hepsini getirecek, eğer zaten güncelleştirmeler yapılmışsa “Güncelsiniz” şeklinde bir yazıyla karşılaşacaksınız.
Adım #5: Yüklenmemiş güncelleştirme varsa bu adımda yükleyebilirsiniz ve işleminiz tamam.
Güncelleştirmeleri denetleme işlemini yaptıktan sonra eğer yüklenmemiş güncelleştirme veya güncelleştirmeler varsa bu güncelleştirmelerin yanlarında çıkacak “şimdi yükle” butonuna tıklayarak basitçe güncelleştirmemelerinizi kurabilirsiniz.
Microsoft’un güncelleştirmeler için sunduğu Windows Güncelleştirme Yardımcısı, otomatik güncelleştirmeyi beklemek istemeyen ve daha özelleştirilebilir güncelleştirmeler yapmak isteyen kullanıcılar tarafından tercih ediliyor.
Windows 10 güncelleştirmeleri nasıl geri alınır?
- Adım #1: “Ayarlar” uygulamasını açın.
- Adım #2: “Güncelleştirme ve Güvenlik” menüsünü açın.
- Adım #3: “Güncelleştirme geçmişini görüntüle” seçeneğine tıklayın.
- Adım #4: “Güncelleştirmeleri kaldır” seçeneğine tıklayın.
- Adım #5: Açılan menüden istediğiniz güncelleştirmeyi seçin ve “Kaldır” butonuna basın. İşlem tamam.
Her ne kadar Windows kullanıcılara güncelleştirmeler ile çeşitli yenilikleri kolaylıklar ve gücenlik önlemleri sunuyor olsa da bazen bu güncelleştirmeler bazı donanımlar ve yazılımlarla iyi çalışamayabiliyor. Bir sonraki güncelleştirme ile düzeltme yapılmasını beklemektense de bazen son güncelleştirmeyi kaldırmak daha etkili ve iyi bir çözüm olabiliyor.
Windows güncelleştirmelerini yüklemek neden önemli?
Windows güncelleştirmeleri daha önce bahsettiğimiz gibi ufak tefek sorunlara yol açsa da genel olarak kullanıcı deneyimi açısından oldukça faydalı düzeltmeler ve güvenlik yamaları içeriyor. Windows güncelleştirmelerini düzenli olarak yüklemenin faydalarını üç adımda açıklayabiliriz.
İlk olarak sisteminizi zararlı yazılımlardan korumak için bu güncelleştirmeleri yüklemeniz gerekiyor. Bildiğiniz üzere yazılım dünyasında hiçbir kod tamamen kusursuz değildir. Windows işletim sistemi de büyük bir yazılımlar ağı olduğu için, zaman zaman bazı güvenlik açıkları meydana gelebiliyor. Düzenli olarak gelen Windows güncelleştirmeleri de bu güvenlik açıklarını kapatmaya ve daha güvenli bir kullanıcı deneyimi yaşanmasına olanak sağlıyor.
İkinci olarak daha önceki Windows sürümlerinde oluşan ve sistemimizin düzgün çalışmamasına neden olabilecek hataları gidermede Windows güncellemeleri sırtınızı dayayabileceğiniz en güvenilir kaynaklardan. Genel olarak yılda iki kere yayınlanan bu güncellemeler birçok donanımsal ve yazılımsal hatayı tek seferde giderebiliyor.
Üçüncü ve son olarak da Windows’un kullanıcılara sağladığı yazılımsal ve sistem yeniliklerini en optimizasyonu yüksek şekilde kullanabilmek için Windows 10 güncellemelerini düzenli olarak yapmamız gerekiyor. Bir önceki başlıkta da yollarını anlattığımız üzere, bu güncellemeler kalıcı da değil. Hoşunuza gitmeyen veya sisteminizde aksaklık yaratan güncellemeleri birkaç basit adımla kolaylıkla kaldırabilirsiniz.