Az Kalsın 'Windows ME' Adında Bir İşletim Sistemi Kullanacakmışız, Microsoft Eline Yüzüne Bulaştırmış

26
4
2
1
1
21. yüzyıla girerken Microsoft kullanıcılarına bir yenilik yapmak istemiş ve ara geçiş sürümü olarak Windows Millennium Edition, kısaca Windows Me sürümünü sunmuştur. XP sürümünün çıkması ile birlikte adı neredeyse hiç duyulmadan piyasadan silinen Windows Me’nin ilginç özelliklerine yakından bakalım ve biraz nostalji yapalım.

Şüphesiz Microsoft şirketi tarafından geliştirilen Windows, dünyanın en popüler işletim sistemlerinden bir tanesi. Bu kadar popüler olmasının nedeni sürekli güncellenen yeni versiyonları ile özellikle ev bilgisayarı kullanıcılarının ihtiyaçlarını karşılıyor olmasıdır. Fakat zannetmeyin ki tüm Windows versiyonları başarılı. 2000’li yıllara merhaba dediğimiz günlerde tanıtılan Windows Me, nasıl desek, biraz gereksizdi.

Windows Millennium Edition versiyonu, Windows 98 versiyonundaki eksiklikleri gidermeyi ve XP çıkana kadar kullanıcıları biraz oyalamayı hedefliyordu. Öyle de oldu. O kadar kısa bir süre son sürüm olarak kaldı ki eminiz pek çok kullanıcı adını bile duymamıştır. Yine de kendine has bazı özellikler sunduğunu söyleyebiliriz. Gelin biraz nostalji yapalım ve Windows Me sürümünün ilginç özelliklerinden bazılarını görelim.

Kısaca hatırlayalım, Windows Me nedir?

Microsoft tarafından 14 Eylül 2000 tarihinde tanıtılan Windows Millennium Edition, kısaca Windows Me; Windows işletim sisteminin MS-DOS sisteminde çalışan son ana sürümüdür. NT çekirdekli olmayan son Windows sürümü olan Me, Windows 98 sürümündeki eksiklikleri tamamlamak ve yakın zaman sonra çıkacak Windows XP öncesi kullanıcılara az da olsa bazı yeni özellikler sunmak amacıyla geliştirilmiştir. 

En kısa ömürlü sürüm olan Windows Me hakkında ilginç özellikler:

  • Adı özel olarak seçilmişti.
  • Multimedya konusunda devrim yapmayı hedefledi.
  • En önemli Windows Me yeniliği Sistem Geri Yükleme aracı oldu.
  • Yeter ki satılsın diye fiyatı yarı yarıya düşürülmüştü.
  • Microsoft bile Windows Me sürümünden utanıyor gibiydi.
  • Mavi ekran hatası Windows Me ile popüler oldu.
  • Kullanıcıları otomatik güncelleme özelliği ile tanıştırdı.
  • Windows Millennium Edition, milenyuma tutunamadı.

Adı özel olarak seçilmişti:

windows me

2000 yılı ile birlikte başlayan 21. yüzyıl milenyum yani yeni bin yıl olarak adlandırılır. Microsoft da bu yeni bin yıla girişi Windows Millennium Edition yani Windows Milenyum Edisyonu ile kutlamayı seçti. Kısaltmasının Me olmasının nedeni ise ‘for me’ yani ‘benim için’ anlamına gelmesinin istenmesidir. Yani özenle düşünülmüş sevimli bir ismi var.  

Multimedya konusunda devrim yapmayı hedefledi:

windows me

O dönem bilgisayarınıza Windows Me kurduğunuz zaman karşınıza çıkan en dikkat çeken uygulamalar Windows Media Player 7 ve Windows Movie Maker gibi yeni uygulamalardı. Öyle ki Windows Me evinizi tam anlamıyla bir eğlence merkezine dönüştürme sözü veriyordu. Gerçekten de Windows Media Player 7 ile pek çok yeni özellik gelmişti ve Windows Movie Maker da o versiyonuyla uzun süre kullanıcıların beğenisini kazanmayı başardı. 

En önemli Windows Me yeniliği Sistem Geri Yükleme aracı oldu:

windows me

Yeni sürümlerde çok daha gelişmiş versiyonlarını görmek mümkün olsa da Sistem Geri Yükleme aracı ile ilk kez Windows Me sürümünde tanıştık. Daha önce iş odaklı Windows 2000’de var olan bu özellik, Me sayesinde ev bilgisayarı kullanıcılarıyla buluştu. Fakat bu aracın korkunç bir sıkıntısı vardı; Sistem Geri Yükleme ile dilediğiniz tarihteki bir sistem yedeğini yükleyebiliyordunuz fakat o tarihte sistemde bir virüs ya da kötü amaçlı yazılım varsa yedek ile birlikte yükleniyordu. İyi niyetli ama başarısız bir girişim diyebiliriz. 

Yeter ki satılsın diye fiyatı yarı yarıya düşürülmüştü:

windows me

Windows Me gerçekten sevilmedi. Öyle ki 210 dolarlık olan satış fiyatı, hakkındaki dedikodular çıkmaya başladıktan sonra 100 dolara kadar düşürüldü. Fakat yine de pek alan olmadı. Bu sevilmeme durumu giderek dalga konusu olmaya başladı. Bazı kullanıcılar Windows Me açılımını değiştirerek Windows Mistake Edition yani Windows Hata Edisyonu demeye başladılar. 

Microsoft bile Windows Me sürümünden utanıyor gibiydi:

Tamam o güne kadar çıkmış en kararsız sürüm Windows Me değildi, 95 ve 98 sürümlerinin de epey hatası vardı. Fakat Microsoft, bu hataları görmüş ve güncellemelerle ortadan kaldırmaya çalışmıştır. Konu Me olduğunda ise Microsoft tamamen sessiz kaldı. Güzelim Windows Millennium Edition için tek bir güncelleme bile yayınlanmadı. Daha da kötü olan, Windows Me ekosistemini zenginleştirmek isteyen kullanıcılar yeni bir hizmet paketi almak istedikleri zaman karşılarına kocaman bir boşluk çıktı çünkü böyle bir şey yapılmamıştı. 

Mavi ekran hatası Windows Me ile popüler oldu:

windows me

Windows işletim sisteminde bir hata aldığınız zaman karşınıza çıkan The Blue Screen of Death olarak da bilinen mavi ekran ilk kez Windows 95 ile ortaya çıktı. 98 sürümünde de olan bu mavi ekran çok fazla ortalarda görünmüyordu, ta ki Windows Me sürümüne kadar. Windows Me o kadar çok hata veriyor ve o kadar çok mavi ekran çıkarıyordu ki The Blue Screen of Death olarak kendine popüler kültürde yer buldu. Üzücü ama bir yandan da sevimli bir detay. 

Kullanıcıları otomatik güncelleme özelliği ile tanıştırdı:

windows me

Windows Update uygulaması ilk kez Windows 98 sürümünde tanıtılmıştı. Windows Me sürümününde ise Windows Me gerçekten de milenyuma yakışır bir yenilikle geldi; Windows Update artık otomatik güncelleme yapabiliyordu. Kullanıcı herhangi bir arama yapmaya gerek kalmadan ihtiyacı olan güncellemeyi otomatik olarak indirebiliyordu. Böylesine başarılı bir özelliğin böylesine hatalı bir sürümde gelmesi ne kadar da ironik. 

Windows Me’nin sunduğu bir ilk daha var, Hazırda Beklet modu. Aslında Hazırda Beklet modu Windows 2000 ile kullanıcılara sunulmuştu ancak o iş odaklı bir sistemdi. Windows Me ise ev bilgisayarlarına yönelikti ve kullanıcıları ilk kez Hazırda Beklet modu ile tanıştırmış oldu. 

Windows Millennium Edition, milenyuma tutunamadı:

Windows Me çıkar çıkmaz pek çok eleştirinin odağı oldu. Windows 98 sürümündeki eksiklikleri giderdiği söylenmesine rağmen kullanıcıları sayısız hataya boğdu. Birkaç ay sonra 2001 yılında Windows XP’nin çıkması ile birlikte pabucu iyice dama atıldı. Eksikliklerini tamamlamak için geldiği Windows 98 ile aynı kaderi paylaşan Windows Me, 2006 yılında desteği kesilen Windows sürümleri mezarlığındaki yerini aldı. Kubbede hoş bir sedası bile kalmadı.

Microsoft’un en başarısız işlerin biri olarak kabul edilen Windows Me sürümü hakkındaki ilginç bilgilerden bahsettik. Windows Me bu kadar çok hataya sahip olmasına rağmen yine de bugün bile kullandığımız pek çok yeni ve gelişmiş özelliği kullanıcılarla buluşturmayı başarmış bir sürümdür. 

Bugün kullandığımız Windows sürümlerinin atası  Windows 1.0 ile tanışın:  

Henüz geçmeyenler için: 

26
4
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
26
4
2
1
1