Xiaomi, tıpkı Google, Amazon ve Apple gibi dünya çapında bir marka olmak isterken, son yıllardaki en büyük ekonomik hamlelerinden birisini gerçekleştirdi. Global borsa piyasalarında geniş çaplı bir halka arz planını harekete geçiren şirket, hisse senedi katılımı yoluyla ilk aşamada 6.1 milyar dolar kaynak elde etmeyi planlıyor. Hong Kong’da gerçekleşen ilk halka arz toplantısıyla birlikte şirketin değeri 70.3 miyar dolara ulaşacak.
Xiaomi, gerçekleştirdiği bu yeni halka arz stratejisi ile beraber şirketin değerini 100 milyar dolara çıkarmayı planlıyor. Hatırlayacak olursanız Çin’in e-ticaret devlerinden birisi olan Alibaba, 2014 yılında başlattığı halka arz organizasyonuyla birlikte 21.8 milyar dolar değer elde ederek yakın tarihin en büyük hisse senedi satışını gerçekleştirmişti. Yine aynı piyasada yer alan şirket, Hong Kong borsalarında işlem görmeye başlayarak kurumsal yatırımcılar tarafından 2.2 milyar dolar gelir sağlamış durumda.
TV’lerden elektrikli süpürgelere, hava filtrelerinden akıllı telefonlara kadar birçok ürün çeşidine sahip olan 8 yaşındaki şirket, bu kadar kısa sürede bu denli büyüyen yegane markalardan birisi olarak gösteriliyor. Güney Kore ve Hindistan gibi ülkelerde oldukça talep edilen ve sevilen markalar arasında gelen Xiaomi, küresel pazarda ise Samsung ve Apple gibi büyük teknoloji şirketleriyle yarışıyor.
Halka arz öncesinde gerçekleştirilen bir basın toplantısında konuşan Xiaomi’nin CEO’su Jun Lei, tıpkı Samsung, Google ve Amazon gibi şirketin en büyük gelirlerini donanım ürünleri, internet hizmetleri ve e-ticaret gibi platformlardan elde ettiğini söyledi.
Halka arz işlemlerinden sonra mobil internet hizmetleri ve yapay zeka üzerine çalışmalarına ağırlık vereceklerini belirten Jun Lei, elde edilecek bu yeni gelirlerin donanım araştırması ve finanse edilmesi konusunda oldukça önemli olduğunu belirtti. Tıpkı Apple gibi kendi cihazları arasında özel bir internet erişim hizmeti ve donanım ekosistemi oluşturmak isteyen Xiaomi, düşük fiyat yüksek performans mottosunu sürdürmeye devam edecek.
Şu ana kadar uygun ücretli gelişmiş ürünler satarak hızlı bir şekilde büyüyen firmanın, dünya genelinde yaşanan yavaşlama nedeniyle yeni gelir kaynaklarına ihtiyacı bulunuyordu. Bu konuya da değinen şirketin kurucusu ve CEO’su Jun Lei, “İnternet hizmetlerinden elde edilecek gelirin gelecek 8 ila 10 yıl içerisinde mevcut kar oranının %40 ile %50’si kadarını oluşturmasını istiyoruz” dedi. 2017 yılına kadar ise bu kaynakların şirketin kar oranları içerisinde %30’luk bir payı var.
TV platformları ve diğer internet servislerinin büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Lei, Çin’in en varlıklı insanları arasında gösteriliyor. Yapılan halka arz ile birlikte daha da zenginleşmesi beklenen iş adamı, Nisan ayında kendilerine ait olan diğer şirket, Smart Mobile Holdings Ltd.'nin markaya sağladığı katkı nedeniyle 1.5 milyar dolar para ödülünün de sahibi olmuştu.