Günümüzde volkan patlamalarının ne zaman gerçekleşeceğini %100 kesinlikle bilemiyoruz; ancak bu noktada çalışmalar hızla sürüyor ve teknolojik gelişmeler giderek daha da ilerliyor. Şimdilik en azından, hangi yanardağların daha fazla tehlike arz ettiğini anlayabiliyoruz.
Yanardağların patlayacakları zaman aralıklarını tahmin ederken, önümüzdeki birkaç yılı kapsayan net tahminler veremiyoruz. Bunun yerine önümüzdeki yüzyıl içerisinde patlayıp patlamayacaklarını tahmin etmek, daha başarılı sonuçlar veriyor. Bu tahminleri yaparken de göz önünde bulundurulan en önemli şey, yanardağın daha önce hangi zamanlarda patladığı ve bu patlamaların şiddetleri.
Eğer okyanus tabanlarındaki volkanları saymazsak, şu anda gezegenimizde 550'den fazla aktif yanardağ bulunuyor. Bu 550 yanardağdan sadece büyük ülkelerde bulunanlar düzenli olarak gözlemleniyor. Diğerlerine dair çok fazla bilgimiz bulunmuyor. Örneğin Filipinler'de 1991'de patlayan Pinatubo'ya dair o zamana kadar neredeyse hiç bilgimiz yoktu.
Günümüzde daha fazla yanardağının gözlemlenebilmesi için çalışmalar yürütülüyor; fakat bu çalışmalar, çok fazla kaynak gerekmesi nedeniyle pek de olumlu şekilde ilerlemiyor. Uzmanlara göre özellikle birkaç yanardağ, düzenli gözlemlere ihtiyaç duyuyor. Aksi takdirde patlamaları ve çevrelerindeki yoğun nüfusu ya da tüm gezegeni etkilemeleri olası. İşte o 16 yanardağ:
1. Avachinsky-Koryaksky - Kamchatka, Rusya
2. Colima - Jalisco, Meksika
3. Galeras - Nariño, Kolombiya
4. Mauna Loa - Hawaii, ABD
5. Etna - Sicily, İtalya
6. Merapi - Central Java, Endonezya
7. Nyiragongo - North Kivu, Kongo Demokratik Cumhuriyeti
8. Rainier - Washington, ABD
9. Vesuvius - Campania, İtalya
10. Unzen - Nagasaki/Kumamoto, Japonya
11. Sakurajima - Kagoshima, Japonya
12. Santa María - Quetzaltenango, Guatemala
13. Santorini - Güney Ege, Yunanistan
14. Taal Volcano - Calabarzon, Filipinler
15. Teide - Canary Islands, İspanya
16. Ulawun - East New Britain/West New Britain, Papua Yeni Gine