ABD'de hizmet vermekte olan Georgia Teknoloji Enstitüsü bünyesinde çalışmalarını sürdüren bir grup bilim insanı, robotlarla ilgili önemli bir çalışma gerçekleştirdiler. Yapılan çalışmalar sonucunda, robotlarda kullanılan yapay zekalarda çok ciddi kusurlar olduğu tespit edildi. Öyle ki robotlar da tıpkı insanlar gibi cinsiyetçi ve ırkçı kararlar veriyorlardı. Aslında bakacak olursak bu tip bulgular daha önce de tespit edilmişti ancak son çalışmadaki çıktılar, yapay zekanın kontrol edilmediğinde ırkçı ve cinsiyetçi olduğunu kanıtlamış oldu.
"Suçlular, siyahi oluyor"
Bilim insanlarının robotlara verdiği talimatlar, siyahilerin suçlarla ilişkilendirildiğini ortaya koydu. Zira robotlar, suçlunun seçilmesi istendiğinde siyahileri yüzde 10 daha fazla seçiyordu. Temizliik işlerini Latinlerle, doktorları ise erkeklerle bağdaştıran robotlar, ev hanımı tabirini ise siyahi veya Latin kadınlarla bağdaştırdılar.
Araştırmanın ardındaki bir numaralı isim olan Andrew Hundt, araştırma ile ilgili açıklamalarda bulundu. "Irkçı ve cinsiyetçi robotlar yaratma riskiyle karşı karşıyayız." ifadelerini kullanan Hundt, robotik sektörünün bu büyük problemi görmezden geldiğini savundu. Aslına bakacak olursak geçmişte de benzer araştırmalar yapılmış, yapay zekanın o kadar da masum olmadığı ortaya çıkmıştı.
Eğer geçmişte yapay zekanın ırkçılık ve cinsiyetçi tavırları ile ilgili daha önceki açıklamaları incelemek isterseniz; aşağıdaki içeriklerimize de göz atabilirsiniz.