Univesity of Nottingham’dan araştırmacılar, yapay zekanın insanın ne zaman ölebileceğini tahmin edip edemeyeceğini merak ettiler ve bir proje başlattılar. Önce makine öğrenmesi kullanarak insanların sahip oldukları hastalıkları hesaba katıp ölme ihtimallerini bilmeye çalışmışlardı. Şimdi yeni geliştirdikleri yapay zeka ile 500,000 insandan alınan veriler sayesinde insan doktorlardan daha iyi tahminde bulundukları belirtiliyor.
Algoritma hesaplamayı yapabilmek için insanların yaşam stilleri, beslenme alışkanlıkları gibi birçok değişkeni kullanıyor. Proje lideri Dr. Stephan Weng çalışmaları hakkında şu açıklamalarda bulundu:
“Makine öğrenmesi kullanarak insanların erken ölümlerini tahmin etme konusunda eşsiz ve bütünsel bir yaklaşımda bulunduk. Nüfus istatistikleri, biyometrik, klinik, yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıkları gibi verileri kullanan ve bilgisayar ortamında risk tahminlerini modelleyen bir algoritma oluşturduk. İngiltere’deki National Statistics’ten ölüm kayıtlarını, kanser kayıtları ve hastane raporları istatistiklerini kullandık. Ve fark ettik ki standart insan deneyimi ile yapılan tahminlerden daha iyi sonuçlar alıyoruz.”
Ekip UK Biobank’tan 2006 ile 2016 yılları arasında kaydedilmiş, 40-69 yaş grubu arasında yarım milyon insanın verilerini kullandı.
Çalışma bu alan için büyük önem taşıyor. Belki de yakın gelecekte bilgisayarlar bize hangi rahatsızlığı taşıyor olabileceğimizi ve bunları nasıl yenebileceğimizi söyleyebilecek.