Yapay zeka teknolojisi, hayatımızın her yerine entegre olmaya başladı ve artık yapay zekayı yok saymak mümkün değil. Bugün en basit işlemlerden tutun da çok daha komplike şeyler için bile yapay zeka teknolojileri kullanılabiliyor. Geldiğimiz son nokta, yapay zekanın havacılık sektöründe yepyeni bir sayfa açacağını gözler önüne seriyor.
Havacılıkta yaygın olarak kullanılan bir tabir vardır. Bu tabir "it dalaşı". İki savaş uçağı pilotu, birbirini alt etmek için yakın temas kurar ve yapılan manevralarla rakibi alt etmeye çalışır. İşte bu süreç, Çin'de bir yapay zeka ile gerçek bir insan pilot arasında yapıldı. Yapay zeka, sadece 90 saniye içerisinde rakibini alt etmeyi başardı.
Peki yapay zekanın kazandığı bu it dalaşında neler yaşandı?
Çin'de yapay zeka destekli askeri teknolojiler üretmek için çalışan uzmanlar, bir insansız hava aracının (İHA) yazılımını it dalaşı için özel olarak eğittiler. Bu eğitim sürecinden sonra yapay zeka destekli İHA ile bir insan tarafından uzaktan kontrol edilen başka bir İHA, it dalaşı için piste çıktılar. Gerçek bir insan tarafından hayata geçirilen tüm hamleleri hem tahmin eden hem de karşı hamleler yapan yapay zeka, rakibini sadece 90 saniyede alt etmeyi başardı.
Üstlendiği proje ile ilgili açıklamalarda bulunan isim, Çin Aerodinamik Araştırma ve Geliştirme Merkezi bünyesinde çalışmalarını sürdüren Prof. Huang Juntao'ydu. "Otonom karar verme kabiliyetine sahip uçaklar, tepki hızı açısından insanlardan daha iyi performans gösterebilir." diyen bilim insanı, araştırmayı yayımladığı makalede ise "Yapay zekanın kral olacağı hava savaşı dönemi ufukta." ifadesini kullandı.
Prof. Huang Juntao ve ekibine göre yapay zekanın çok önemli bir avantajı var. Bu avantaj, savaş uçağı pilotlarının maruz kaldığı G kuvveti. Uzmanlara göre yapay zekanın G kuvvetinden etkilenmeyecek olması, hareket kabiliyetinin maksimize edilmesine imkan tanıyor. Bu da it dalaşı gibi durumlarda yapay zekayı öne geçiriyor. Ayrıca ekip, yapay zekanın sahip olduğu üstün hesaplama yeteneğinin rakibin hamlesini tahmin etme konusunda da çok iyi olduğunu belirtiyor.
Sadece Çin değil, ABD de yapay zeka destekli pilotları test etmeye başladı
Yapay zekanın havacılık sektöründeki etkilerini yakından takip etmek gerekiyor. Zira yapay zeka ile koca uçak uçuran ilk ülke Çin değil. ABD, bundan yaklaşık bir ay önce yıllardır eğittiği bir yapay zekaya F-16 kullandırttı. Bu uçuş sırasında uçağın iniş ve kalkış dinamikleri test edildi. Ayrıca bilgisayar ortamında simüle edilen düşman hedefleri de yok edildi. ABD tarafından yapılan açıklamalarda, test uçuşu kapsamında hiçbir sorun yaşanmadığı ifade edildi.
Şunu açıkça belirtmeliyiz ki Çin ve ABD'nin geliştirmekte olduğu yapay zeka teknolojilerini görmezden gelmemek gerekiyor. Mesela Çin'in geliştirdiği yapay zeka pilotu, NVIDIA'nın "Jetson TX2" isimli modülünü kullanıyordu. Bu modül, saniyede 1.000 karar alınmasına imkan tanıyor. Bu yeteneğin dünyanın en iyi pilotlarında bile olmadığını unutmamak gerek. Dört bir yanı düşmanla çevrili Türkiye'nin, en kısa sürede bu tür teknolojilere yönelmeye karar vermesi gerçek bir "beka meselesi"dir.