Aylardır gündemden düşmeyen üretken yapay zekâ teknolojileri, yapabildikleriyle bizleri şaşırtmaya devam ediyor. Son zamanlarda bu modellerin birbirinden farklı sektörlerde kullanılmaya başladığını görmüştük. Yapay zekâ, markaların reklamlarından ruh sağlığı destek hatlarına kadar birçok farklı yerlerde kullanılmaya başlamıştı.
Şimdi ise oldukça ilginç bir şeyle karşılaştık. “ai_sponge” isimli bir YouTuber, yapay zekâ tarafından oluşturulmuş Sünger Bob yaptı ve canlı bir şekilde platform üzerinden yayın yapmaya başladı.
Aslında birkaç aydır internet ortamlarında dolaşan “ai_sponge”un yayınını binlerce insan izliyor
Yayına ulaşmak için buradaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Yayını izlediğimizde, bu kişinin dünyanın en popüler animasyon dizilerinden olan Sünger Bob’u ve yapımda yer alan karakterleri yapay zekâ ile oluşturduğunu ve onları konuşturduğunu görüyoruz. Arkada ikonik müziğin de yer aldığı yayında Sünger Bob ve Patrick sürekli olarak muhabbet ediyor. Ayrıca Sandy ve Squidward gibi karakterler de yayından görülebiliyor.
45 binden fazla aboneye sahip olan ai_sponge’un videosu 5 binden fazla insan tarafından izleniyor. Ancak videodaki konuşmalar, beklendiği gibi normal Sünger Bob diyaloglarından çok farklı. YouTuber, yapay zekâ yardımıyla istediği şeyleri karakterlere söyletebiliyor. Tabii durum böyle olunca çoğunluğu cinsel olmak üzere uygunsuz ve komik şeyler ortaya çıkabiliyor.
“ai_sponge” isimli kullanıcı aslında ilk defa karşımıza çıkmıyor. Kullanıcı, ilk kez Mart ayında Twitch’te karşımıza çıkmıştı. Buradan da yapay zekâ tarafından oluşturulmuş parodi Sünger Bob Kare Pantolon videosu yayınlamış ve kısa sürede birçok takipçiye ulaşmıştı. Ancak bir süre sonra muhtemelen diyaloglardaki uygunsuz ifadeler yüzünden Twitch’ten banlandı. Şimdi kontrol ettiğimizde ise hesabın kural ihlali nedeniyle hâlen yasaklı olduğunu görebiliyoruz.
Parodi Sünger Bob yayını, yapay zekânın animasyon gibi alanlarda da yaygın olarak kullanılabileceğinin bir göstergesi. Daha önce de benzer bir şekilde popüler dizi Seinfeld’in yapay zekâyla oluşturulmuş bir animasyonu Twitch’te yayınlanmıştı. Ancak bu yayın da nefret söylemleri nedeniyle ban yemişti. Bu da her ne kadar eğlenceli olsa da yöntemin bazı zararlı sonuçlar doğurabileceğini ortaya koyuyor.