Yaşandığına İnanmakta Zorlanacağınız Tüyler Ürpertici 10 Uçak Kazası (Video)

71
36
7
3
1
Yaşandığına İnanmakta Zorlanacağınız Tüyler Ürpertici 10 Uçak Kazası (Video)
Havacılık, pek çok disiplinin bir araya geldiği en zorlu alanlardan birisi. İstatistiklere göre, en güvenli araçlar hava araçları olsa da bazen talihsizlikler istatistik dinlemiyor. Film sahnelerinin abartılı olmadığını kanıtlayan videolarla birlikte, inanılması güç uçak kazalarına bakıyoruz.

Savaş uçakları, helikopterler, planörler ve daha nicesi… İnsanlığın kanatlanma merakı, onu saatler içinde dünyanın öbür ucuna götürebiliyor. Bir çift kanadı olmasa karada bile gidemeyecek araçları, bilim ve mühendisliğin kusursuz birleşimiyle havada uçurabiliyoruz. 

Kusursuz derken, biraz abartmış olabiliriz. Nitekim kusurlar, her yerde olduğu gibi havada bile peşimizi bırakmıyor. Bir Instagram sayfası olan Aviation Fails, havacılık tarihine geçen tuhaf kazaları paylaşıyor. Bugün söz konusu sayfa tarafından paylaşılmış olan en dikkat çekici görüntülerden bir derleme yaptık. Yaşanan her kazanın açıklaması videoların altında.

11 Aralık 2013, Hawaii. Küçük bir yolcu uçağı okyanusa yumuşak bir iniş yapıyor:

()

Hawaii adaları arasında her gün sayısız küçük uçak seferi düzenleniyor. Bundan 6 yıl önce gerçekleşen Cessna 208B uçuşu da bunlardan yalnızca birisi. Kalaupapa adasının yakınına geldiğide uçak aniden motor gücü kaybediyor. Görünürde yumuşak ancak yaşayanlar için oldukça sert bir iniş gerçekleştiriyor. Pilot ve 3 yolcu ağır yaralar alırken, 5 yolcu ufak sıyrıklarla kurtulmayı başarıyor. Uçak ise okyanusun dibini boyluyor.

26 Haziran 1988, Fransa. Airbus 320'nin ormana dalışı:

()

Air France'ın 296 numaralı bu gösteri uçuşu, Airbus 320'nin ilk uçuşlarından birisiydi. Dönemine göre ileri teknolojilere sahip uçakta çoğu sistem bilgisayarlar ve yazılımlar tarafından yönetiliyordu. Yolcuların çoğu, çekilişle belirlenen gazetecilerden oluşuyordu. Paris Havalimanı'ndan kalkan uçak yakınlardaki Hasheim Havalimanı'na iniş yapacaktı. Pilotlar için Habsheim Havalimanı oldukça yabancı oldukları bir yerdi. Pistin önünde ağaçlar vardı ve temkinli davranmaları şarttı. 

Ağaçlara çarpmamak için yerden 30 metre yüksekliğe kadar alçalmaları gerekiyordu. Ancak öyle olmadı ve 10 metre daha alçalarak, ağaçtların içine daldılar. Yapraklar ve dallar motorların arızalanmasına yol açınca, ağaçlık bölgede takılan uçaktan inen yolcuların 3'ü patlamalar esnasında hayatını kaybetti. Kaza her ne kadar pilotların suçu gibi görünse de pilotlar, bunun iin bilgisayar sistemlerindeki sorunları hedef gösterdiler.

6 Mart 1953, fotoğraf merakı olan bir havacının çektiği son görüntüler:

()

Thomas L. McGraw isimli bir havacı tarafından çekilen bu görüntülere ulaşılmış olması bile bir mucize. Zira uçak gemisine iniş yapan bir bombardıman uçağını izliyoruz. Bu sırada uçaklardaki bombalardan birisi düşüyor ve birkaç kez sektikten sonra infilak ediyor. Kazada 14 kilişi yaralanıyor ve görüntüleri kaydeden McGraw ile birlikte iki denizci yaşamını yitiriyor. 

23 Ekim 2018, Kaliforniya. Görüntüler bir GTA V sahnesi değil:

()

46 yaşında adı açıklanmayan bir havayolu pilotu, o gün kullandığı T-6 tipi uçakla seyrederken motor gücü kaybediyor. Bir karayoluna iniş zorunlu iniş yapan pilot, uçağı durduramayınca bariyerlere çarpıyor. Uçak parçalanıyor, ancak kendisinde sıyrık bile oluşmuyor.

12 Haziran 1999, Rusya. Manevra kıl payı ölümden dönen savaş pilotları:

()

Su-30MKI tipi Rus savaş uçağı ile manevralar yapan pilotlar, beklenmedik bir şekilde yer ile temas kurunca uçağı toparlayamıyorlar. Hasar gören uçakla sadece 30 metre yükseliğe çıkabilen pilotlar, bu anı fırsat bilim uçaktan atlıyor ve hayatlarını kurtarıyorlar. Hastaneye yatırılan pilotlar bu kazanın ardından ertesi gün taburcu ediliyor.

Temmuz 2010, ABD. Bir başka manevra hatası ve kurtulan pilot:

()

Yuzbaşı Brian Bews'in kullandığı CF-18 tipi savaş uçağı ile zorlu bir manevra gerçekleştiriyor. Bu sırada sağ ve sol motorların itiş güçleri arasında bir dengesizlik oluşuyor. Düşüşten ve patlamadan hemen önce pilot kendisini dışarıya fırlatmayı başarıyor. 

4 Şubat 2015, sorumsuz bir havayolu ve bakımsız uçakların neden olduğu facialardan sadece birisi:

()

TransAsia Hava Yolları'nın 235 numaralı uçuşu, uçak pistten kalkar kalkmaz facia ile sonuçlandı. Kaza sonucunda 43 kişi yaşamını yitirdi, 14 kişi yaralandı. Kazanın nedeni uçağın bakımlarının tam olarak yapılmamasıydı. TransAsia, bu kazanın ardından 2016 yılında faaliyetlerini sonlandırdı.

28 Temmuz 2010, ABD. Her şey yolundayken kontrolsüz bir şekilde yere çakılan askeri uçak:

()

Alaska'da bir havalimanından kalkan C-17 tipi askeri mühimmat uçağı, havalandıktan kısa bir süre sonra yere çakılıyor. Boeing üretimi olan C-17 tipi uçakların ilk ölümlü ve kritik kazası olan bu tuhaf olay sonucunda 4 askeri personel hayatını kaybediyor. 

23 Kasım 1996. Korsanlar tarafından kaçırılan Boeing 767'nin denize düşüşü:

()

Etiyopya Hava Yolları'na ait 961 numaralı uçuş, 3 Ettiyopyalı yolcu tarafından kaçırıldı. Korsanlar, üzerilerinde bomba olduğunu söyleyip tehdit ettileri, uçağın Avustralya'ya uçmasını talep ettiler. Bu yolculuk pilotun ısrarları sonucunda Afrika kıyı şeridi boyunca devam etti. Korsanlar hâlâ dışarıda kara parçası görüklerinde okyanus üzerinden geçiş yapmadıklarını anladılar. Pilotun yanına gidip, üzerindeki baskıyı arttırdılar.

Pilot bu sırada gizlice Comoro Adaları'na doğru yöneldi, korsanlar artık pilotla kavgaya tutuşmaya başladılar. Bu kavganın sonucunda adalarda yer alan havalimanına iniş yapmak isteyen pilot, başarısız oldu. Kıyıdan 500 metre uzaklıkta sığ sulara yaklaşıp iniş yapmaktan başka çaresi kalmayan pilot, dalgalara paralel bir şekilde suya dokunmaya çalıştı. Suyla gövdeden önce temas kuran sol kanat, sert bir şekilde uçağın suya çarpmasına yol açtı. Sonuç olarak 175 yolcudan 125 yaşamını yitirdi. Ölenler arasında 3 korsan da vardı.

Bir uçaktakı koltuk fiyatlarının neden farklı olduğunu kanıtlayan Boeing 727 test görüntüleri:

()

Bu kez bilinçli olarak gerçekleştirilen bir kazayı izliyoruz.

Uçak bileti alırken düşünmeniz gereken bir detay var: Koltuğunuzun yeri. Yukarıdaki video, 27 Nisan 2012'de Mexico çöllerinde çekildi. İçerisinde insan bulunmayan bir Boeing 727-200 tipi uçak, kum zemine indiriliyor. Söz konusu zemin, ilk temas anında ve sonrasında sıradan pistlere kıyasla daha yüksek direnç gösteriyor. Bu da uçağı zorluyor ve bir süre sonra 727'nin gövdesi, en zayıf yerlerinden bükülerek parçalanıyor. 

Test öncesinde Boeing, gerçeğe yakın sonuçlar elde etmek için uçağın içerisine 170 adet manken yerleştiriyor. Mankenler uçak içerisinde 3 farklı kategoride düzenleniyorlar. Pilot uçağı iniş moduna aldıktan sonra, yaklaşık 760 metre yükseklikten paraşütle atlıyor. İniş sırasında çarpışmanın etkisiyle ilk 11 koltuk sırasının yer aldığı burun kısmı bükülerek kopuyor. Burun kısmı genelde en pahalı biletlerin olduğu yerler olarak biliniyor. Nitekim kazanın sonuçlarına göre birinci sınıf olarak adlandırılan burun kısmındaki yolcuların tamamı ciddi derecede hasar alıyor.

Diğer yolcuların yalnızca %78'i hayatta kalabilecek düzeyde yaralara alıyorlar. Kurtulanların öenmli bir kısmı ehliyet kemerlerini takan grupta yer alıyor.  Anlaşılan o ki hava yolu şirketlerinin bilet ücreti politikaları, pek de güvenliğe göre belirlenmiyor. 

  • Not: Bu testlerin amacı da tüm havacılık şirketlerini bilgilendirmek, olası kazalara karşı önlem alarak uçakları güçlendirmektir. Dolayısıyla görüntülerde izlediğiniz kaza senaryosunun gerçekte yaşanmaması için çalışmalar yapılır. Günümüzde bu tarz kazalar son derece nadirdir.
Kaynak : https://www.instagram.com/aviationfails/
71
36
7
3
1
Emoji İle Tepki Ver
71
36
7
3
1
Yorumlar(16)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Popüler Yorumlar
Tüm Yorumlar
4 yıl önce
ne güzel bir kategori ismi
zımbırtılar :D
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
4 yıl önce
bu iha konusunun partizanlığını yapmaya hiç gerek yok a olsun b olsun kim bu ülkenin yararına teknolojide özellikle bir atılım yatırım yaparsa Allah ayağına taş değdirmesin.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
4 yıl önce
Pensilvanya da gece herhalde
Kötülüyen karakterler uyuyor herhalde işleri güçleri de yok herhalde gündüz internet gece güzellik uykusu
Nereden geliyor bu değirmenin suyu
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
4 yıl önce
şimdi siha iha gibi oyuncaklarla uğraşma diyenler gelir
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
4 yıl önce
Bu tür şirketlerimiz yanlizca savaş sanayisi değilde neden toplumun tamamına hitap eden ürünler üretmiyor. Satın alabileceğimiz yerli dronumuz yok veya yerli bir matkap ve bunun gibi binlerce araç gereç. Oysaki pazarda bunun gibi şeylerin payı çok büyük tarım sanayisinde de bu tür mühendislik gelişmelerin yaşanması gerekiyor.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
4 yıl önce
siha yok ve sadece amerika değil soğuk savaş zamanı araştırırsan dikey iniş kalkış için avrupalı ülkeler birçok proje çıkarttı bunlardan ingilterenin harrier ları başarılı olmuş ve birçok ülke bunu kullanıyor bunun haricinde f35 B varyantı da bu uçağın yerini doldurmak için ama hiç bir ülkede dikine iniş kalkış yapan sihalar yok ve olsaydı bile türkiyenin bunu yapmasına engel bir durum değildi
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
4 yıl önce
1998de rusların vargay savaş gemisini biz alabilseydik çinin 2002de getirttiği ve 2012de liaoning adıyla çinin ilk uçak gemisi bizim olabilirdi ,ve ürettiğimiz ihaları satarkende acemi işler yapmayı bırakalım millete iha veriyoruz bizim sistemlerimizi deşifre edip anti ihasavar yaptırıyoruz sözleşme imzalat arge 5 sene içinde yapamazsınız diye neysebirileri usa ordusunun 2014 ve 2018 deki patent başvurularını inceleyip bizde geliştirip yapsalar dünya önümüzde diz çöker....
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
4 yıl önce
avantaj dediğiniz şey hava savunması sadece yerden olanlara karşıdır. Ellerinde uçak olanlara karşı hiç bir işe yaramaz.
Bunu askerde biliyor. Ama siz kendinizi kandırıyorsunuz. Koca gemi mecburen, atıl kalmasın diye iha gemisi olacak.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
4 yıl önce
Dikey iniş kalkış yapan araçlar Amerikanın elinde elli yıldır var
Yanıtla
-20
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
diğer yanıtları göster
4 yıl önce
Evet ama sihalarda yok diye biliyorum sihalarda çok ilerideyiz ama savaş uçaklarında tfx gelirse düzelicez
4 yıl önce
kabul et işte türkiye de savaş ve teknik sanayide iyi
4 yıl önce
Bizim elimizde olmayıp herkeste olan şeyler çok biz ne kadarını yapabilirsek kar imkanlar ile salakoo
4 yıl önce
Biz bilmiyorduk ondan toplandık buraya
4 yıl önce
Eee ne yapalım yani? Amerikada 50 yıldır var diye kimse bu araçlardan yapmasın mı?
4 yıl önce
yani? Amerika aya da 50 yıl önce gitti? atom bombasını da 50 yıl önce yaptı? Amerika 50 yıl önce yaptı diye başkalarının da yapmasına engel mi bu? Gidip herkes amerikadan mı alsın amerika 50 yıl önce yaptı diye?
4 yıl önce
yani?
4 yıl önce
Peki dikey iniş kalkış yapan kaç İHA var, kimler kullanıyor ve daha önemlisi kimler yapabiliyor
4 yıl önce
Yav he heee
4 yıl önce
Bizim vatozzlar vardı noldu o iş :)
Yanıtla
-5
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
DAHA FAZLA YORUM GÖSTER