Yazılım Dillerini Öğrenmeye Başlamayı Düşünüyorsanız Daha Yolun Başındayken Bu Basit Hataları Yapmayın!

32
3
3
2
1
Yazılım Dillerini Öğrenmeye Başlamayı Düşünüyorsanız Daha Yolun Başındayken Bu Basit Hataları Yapmayın!
Günümüzde popüler olan yazılım dillerini öğrenirken yeni başlayanlar özellikle birçok hata yapmaktadır. Bunların farkına vararak hataların önüne geçebilir ve yazılım dillerini daha kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Kitaplardan ve videolardan çok ilerleme kaydedemeyenler buraya, yazılım eğitmeni olarak sizlere, yazılım dili öğrenirken çok sık yapılan hataları ve çözümleri anlatacağım.

Tabii ki yeni bir işe kalkıştığımızda zorlanmamız ve hatalar yapmamız kadar normal bir durum yoktur. Önemli olan, bu zorlukları ve hataları aşabilmek ve tekardan yapmamaktır. O zaman bakalım neymiş bu hatalar:

İngilizcenizi geliştirmemek büyük bir problem.

Maalesef ülkemizde birçok meraklı ve azimli genç arkadaşımızın İngilizce bilgisi zayıf olduğu için yazılım dillerindeki kavramlar da yanlış anlaşılır ve anlamından farklı yorumlanır. Bu da hataya yol açar. Bunun önüne geçebilmek için İngilizcenizi geliştirmeniz gerekir.

Tabii ki internetin gücü sayesinde bugün İngilizcenizi çok kolay bir şekilde geliştirebilirsiniz. Peki nasıl? Kullanabileceğiniz kaynaklar:

  • Online eğitim siteleri: Günümüzde oldukça popüler olan bu siteler sayesinde bir kahve parasına İngilizcenizi geliştirebilmeniz mümkündür.
  • YouTube: Her konuda ücretsiz içeriğin olduğu YouTube'da birçok İngilizce konu anlatımı mevcut.
  • Kitaplar: Her ne kadar kitaplar bugün popülerliğini yitirmiş olsa da kaliteli içeriklerin birçoğu kitapların içerisinde saklı. Yardımcı kaynak olarak İngilizce kitap alabilir ve hemen İngilizcenizi geliştirmeye başlayabilirsiniz.

Algoritma kavramını yeterli seviyeye getirmemeniz, yazılım dilini öğrenirken büyük sıkıntı yaratır.

Bugün yaptığımız her işte bir algoritma bulunmaktadır. Algoritma, var olan problemi çözmek amacıyla yaptığımız işlemlerin sırasıyla çözülmesidir. Yazılım dillerini öğrenmeye başlayan birçok arkadaşımız, algoritma kavramını yeterli düzeyde öğrenmezler ve sıkıntı yaşarlar

Bu sebeple, algoritma konusunun iyi bir şekilde öğrenilmesi gerekir. Yeni başlayan arkadaşlarımız, algoritma konusunu öğrenirken aynı zamanda öğrenilmesi kolay olan Python yazılım dilini de öğrenebilirler.

Gelelim 3. ve en çok yapılan hatalardan bir tanesine: Hedeflerin doğru belirlenmemesi sonucu öğrenme serüvenini yarıda bırakmak.

Bugün bilinen tüm yazılım dilleri, belli bir problemi ortadan kaldırmak ve belli bir alandaki iş yükünü mantıklı kullanmak amacıyla oluşturulmuştur. Örneğin C++ yazılım dili ile elektronik kartlar kodlanabilirken, Javascript yazılım dili ile web sayfaları yapılabilmektedir. Bu sebeple her yazılım dilinin kendine özgü ve kolaylık sağlayan alanları bulunmaktadır. Bu alanları iyi seçmeli ve hedefleriniz doğrultusunda kullanabileceğiniz yazılım dilini öğrenmelisiniz.

Yazılım dilini öğrenirken acele edilmesi büyük bir hata. Bu da birçok kişinin hevesini kırıyor.

Bir yazılım dilinin öğrenilebilmesi, aylarınızı hatta zaman zaman 1 yılınızı alabilir. Bu yüzden acele etmeden konuları iyice kavrayarak hareket etmeli ve hevesinizi kırmamalısınız.

Başkalarıyla kendinizi kıyaslamayın.

Her birimiz birbirimizden farklı ve özeliz. Kimileri bir konuyu çok kolay bir şekilde öğrenirken bir başkamız ise farklı bir konuyu çok kolay bir şekilde öğrenir. Özellikle yazılım dili öğrenilirken de kıyaslamalar çok yapılıyor.

Kendi yaşıtınız, sizden küçükler ve sizden biraz daha büyükler size göre daha iyi ve kolay bir şekilde yazılım dillerini öğrenebilirler. Unutmayın, yolun sonunda her daim pes etmeyen ve azimli olan kazanır.

Proje yapmazsanız temel bilgileriniz çürür.

Yazılım dilini öğrenirken o dilin belirli bir temeli ve kuralları mevcut. Bu temel ve kuralları kullanarak proje geliştirmediğinz durumda elde ettiğiniz bilgiler yok olmaya başlar.

İlk olarak sıfırdan bir proje düşünmek ve geliştirmek zorunda değilsiniz. İnternette, öğrendiğiniz yazılım diliyle geliştirilmiş birçok proje mevcut. Proje başlıklarını inceleyin ve kendi stilinizle projeyi yeniden kodlayın. Takıldığınız yerde ise oluşturulan projedeki kaynakları inceleyin.

32
3
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
32
3
3
2
1
Yorumlar(15)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Tüm Yorumlar
2 yıl önce
beyni olmayan adama bile yazılım öğren diyorlar, hayır ne bekliyorsunuz bu mesleğe girince gökten para yağacağını mı? bakın bu işe giren adama tek uyarım şu olacak, günde 8 saat bilgisayar başında oturabilecek kadar hayatsız değilseniz yakınından bile geçmeyin.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
2 yıl önce
Yazılım hayattır >:(
2 yıl önce
chatgpt heves bırakmadı sağolsun
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
2 yıl önce
Bir süredir python öğrenen biri olarak code forces ya da code wars tarzı siteleri tavsiye edebilirim. Bu tarz sitelerde seviyenize uygun problemler çözmek pratikliğinizi arttıracaktır
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
2 yıl önce
yazılım ogrensen ne olacak yapay zeka her şeyi bitirdi
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
diğer yanıtları göster
2 yıl önce
neyi bitirdi acaba???? Yapay zekanin ne olduğuna nasil kodlandigina zerre kadar fikrinin oldugunu sanmiyorum
2 yıl önce
Yapay zeka da bir yazılım...
2 yıl önce
10 yılı aşkındır sektörde tecrübesi bulunan bir yazılımcı olarak burada da yazan en büyük yanlışı belirtmek istiyorum.

YAZILIM HATA YAPMADAN ÖĞRENİLEMEZ. çünkü hata yaptıkça, o hatanın detayını araştırdıkça daha farklı şeyler de öğreniyorsunuz işin mantığını kapmaya başlıyorsunuz.

hata yapmadan yazılan kod, kesinlikle ezberdir. Hata yapmadan kod yazmak imkansızdır arkadaşlar bu tarz saçmalıklara inanmayın. Önemli olan hatalarınızı farkedip düzeltmek.

İnsan beyni hatalı yaptığı şeye odaklanır genelde, hatalı yaptığınız birşeyi düzeltirseniz çok daha iyi kavradığınızı farkedeceksiniz.

hata yapmadan yazılan kodlar öğrenilemez, ezberlenir. çünkü beyin en çok zaman ve enerji harcadığınız şeyin önemli olduğunu varsayıp unutmamak üzere kaydedecektir ve gerçekten anlamak için enerji tüketecektir.

bu yüzden öğrenip, kendiniz yazmaya çalışın kesinlikle hata yapacaksınız ve hatanın sebebi üzerine odaklanıp bol bol araştırma yapın herşeyi okuyun göreceksiniz, bir hata nelere vesile oluyor :)

Yazılım da en temel şey, "google kullanmayı öğrenmek" ve "algoritmayı gerçek anlamda iyileştirmek."

diğer safsataları hiç umursamıyorum bile.

zamanla dökümanları çevir, oku şeklinde gideceğiniz için ingilizceniz de oturacaktır.

hiç bir okulda (orta okul, lise, üniv.) ingilizce eğitim görmedim ve buna rağmen dökümanlar ve videolar sayesinde b2 ingilizceye sahibim.

selamlar.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
diğer yanıtları göster
2 yıl önce
Bende size ek bir bilgi vermek istiyorum. ChatGPT sayesinde artık doküman okumaya, stackoverflow da dolanmaya, medium da tarama yapmaya, YouTube da hintli abilerimizi dinlemeye, Google de blog sayfalarini felan arastirmaya hiiic gerek kalmadı.
2 yıl önce
Selam,

Burada bahsedilen konular özellikle yeni başlayan kişiler için anlatılmıştır. Yazının hiçbir yerinde "yazılım dili hatasız öğrenilebilir" şeklinde bir söze yer vermedim. Yazıda bahsedilen konular özellikle öğrencinin daha iyi öğrenebilmesi amacıyla bahsedildi. Bir yazılımcı adayı direkt olarak alanını belirlemeyip, alanıyla alakası olmayan bir dili öğrenmezse vakit kaybına uğrar. Bir yazılımcı, İngilizce bilgisini geliştirmeyip, takıldığı noktalarda forum sitelerinden İngilizce yardım alamadığında dilin gazabına uğrar. Bugün Stackoverflow gibi sitelerde bir soru sorduğunuzda çok hızlı bir şekilde yanıt alabilirken, Türkçe sormanız durumunda muhtemelen cevap almayacaksınız. Bahsedilen konular kodlama yaparken yapılan hatalar değildir. Bahsedilen konular yeni başlayan arkadaşlarımızın kendi alanlarını belirlememesi, dilini geliştirmemesi, projeler geliştirmemesi veya acele edilmemesi gibi sık yapılan hatalardır. Sektörde 30 bin kişiye yazılım ve elektronik dersleri veren ve 6 farklı kurumla çalışan bir mühendis olarak bu hatalar yapıldığı durumlarda heves kırılır, zorlanılır ve en kötü ihtimalle yazılım serüveni bırakılır. Sevgiler...
2 yıl önce
Yazılım öğrenmek için yapay zekadan yardım alın :) Çok güzel anlatıyor namussuz hatta çoğu kodu o yazıyor alıp yerine yapıştırıyorsun.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
2 yıl önce
İyi niyetle yazılmış, yanlış bir şey görmedim. Sadece ekleme yapayım.

İlk madde, ingilizce olayı. Zor olan bir programlama dilini iyi öğrenip proje geliştirmektir. Öğrenirken ve proje geliştirirken İngilizce istemez.

Sorun yükseldiğinizde başlıyor.

İyi bir programcı olup kurumsal firmalara girmeyi başarmışsanız, yabancılarla çok muhatap oluyorsunuz. O zamanda dil bilmiyorsanız sizi adam yerine kimse koymuyor. Çay bile vermiyorlar, kurabiye hakeza.

Projeyi siz yazıyorsunuz ama gelen İtalyan danışmanla konuşamıyorsunuz. Projeye hiç bir katkısı yok aslında. İşinizede engel değil. Sonra Hollandalı ve İsrailli ekipler geliyorlar. Hayatında hiç proje yazamamış parazit olan arkadaşınız dil biliyor, yabancı ekiplerle sabah akşam muhabbet ediyor. Projeyi siz yazıyorsunuz, yazmazsanız proje duracak. İş bitiyor bakmışsınız proje geliştiremeyen ama yabancılarla muhabbet edebilen arkadaşınız programcıların başına müdür olmuş.

Kamu kurumunda hayatında bilgisayar görmemiş adamın yazılımcıların başında müdür olduğunu gördüm. Özel sektörde büyük bir bankada yazılım dilini bilen ama proje geliştiremeyen birinin müdür yapıldığını. Üç beş yılda projeyi dinazora çevirip kullanılamaz hale getirdiğini ve yurt dışından onlarca milyon dolara yeni hazır paket alındığını gördüm. Almaya çalıştığı paketde Hollanda üretimi acaip komik bir paketti ve sonuçta olmadı. Üst yönetim değişti onuda işten attılar.

Program yazamayan ama dil bilen ve kendini çok iyi pazarlayanların, projeyi gözü kapalı yazabilen kişilerden çok daha yüksek maaşlar aldığını gördüm. Daha hızlı yükseldiğini gördüm. Proje yazamadıkları için enerjilerini kendilerini pazarlamaya ve insan ilişkilerine veriyorlar. Siz gece gündüz çalışırken o herkesle ve yöneticilerle ilişki geliştiriyor. Eksiğini öyle kapatıyor.

Yabancı dili çok iyi bilmeniz gerekir. Proje yazabilmek için değil, adam yerine konmak için. Sırf ingilizcesi iyi diye beş para etmez kişiler tarafından ezilmemek için.

Bunu yazan, kamuda ve özel sektörde yerli yabancı ekiplerle çalışmış. Global projelerde eleman ve proje liderliği yapmış. Pek çok dil ve farklı projede üretim yapmış, çok tecrübeli bir kişidir.

Ayrıca mevcut internet dil çevirileri yeterince gelişti. İnternet çevirileri ile yabancı kaynak okumakta da sorun yaşamazsınız. Önemli olan programcı kafasını geliştirmeniz. Onuda çok çok çalışarak yapabilirsiniz. Bol bol küçük büyük proje yazın. Bu meslekte başka yolu yok. Yabancı dil bilip insan ilişkileri geliştirsenizde hayatınız kolay olmayacak.

Ama ben 20 yıl beklicem, yabancı dil sorunu dünyada kalmayacak diyorsanız haklısınız. Yaklaşık 20 yıl sonra başka dil bilmeniz gerekmeyecek. Cihaz kullanıp her dilde kolaylıkla herkesle anlaşacaksınız.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
2 yıl önce
%70 doğru, ama eksikler var, ingilizce olayı sonuna kadar doğru, dil bilmemeniz syntaxı öğrenmenize engel değil iş çetrefilli oldukça zorlaşır. Sosyal networkten nemalanan salatalar oldukça fazla, bakmışın tepene gelmiş, o yüzden en iyisi olun, en ufak art niyet sezdiğinizde eleyici siz olun ağırlığınızı koyun vazgeçilmez olacaksın, gerekirse işi aksatacaksın al sen yürüt bakalım izine çıkıyorum diyeceksin kendi oyunuyla patlatacaksın. Son maddede bildiğini kimseyle paylaşma, paranı almadanda küçük backdoorlar bırak, alınca fixle öyle teslim et, merak etme ödemen yapılmadıkça yazılım sahibi sensin…
2 yıl önce
chatgpt geldi bitti o işler.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
2 yıl önce
Sen bi kod yazdır ona ,öyle konuş. Olmayan modüllerle fonksiyonlarla çalışıyor.Yani 40 yıl daha var.Anlayan anladı...
2 yıl önce
6 Aydır C# öğreniyorum. Şimdi ise sql server öğrenmeye başladım. Amacım her türlü platforma program ve oyun çıkarabilmek. Kodları iyi kötü okuyabiliyorum ama proje yapamıyorum. Phyton'un daha kolay ve işlevli olduğu söyleniyor C#'a göre. Phyton'a geçsem program ve oyun çıkarabilir miyim her platforma ?
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
diğer yanıtları göster
2 yıl önce
Yaniii.. teknik olarak ama mobilde zorlanırsın ve c ye göre yavaş. Ama entegre işleri halledilince çok güzel oyun çıkarırsın.ben pythonciyim.
2 yıl önce
Neden direkt oyun çıkartmak ? Önce sql ile otomasyonlar stok takip yazılımları yapsan para kazandıkça motive olsan sonra yavaş yavaş sistem programlamaya geçsen async chat yazmaya başlasan, sonra sistem programlamaya girip memory okumaya buffer işlemlerine socket programlamaya geçsen ? Tüm client server sql network mantığını kavradıktan sonra zurnanın zırt dediği yer oyun… a-b’yi öğrenmeden z’ye geçmek seninki
2 yıl önce
Oyun yapmak için belirli düzey C# yeterli olur, çoğunlukla Unity ya da unreal engine motorlarıyla uğraşacaksın. Ayrıca oyun yapmak için animasyon, seslendirme vesaire de lazım ki çok zahmetli iştir. Python aşırı kolaydır ama başka dillere geçerken zorlanman artar, tavsiyem C gibi bir dille başlangıç düzeyine geldikten sonra Python'a başlaman. Ben öyle yapmıştım
2 yıl önce
Proje cidden çok önemli
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
DAHA FAZLA YORUM GÖSTER