Deloitte tarafından gerçekleştirilen "2021 Y ve Z Kuşağı Araştırması”, genç kuşakların en büyük endişe kaynağının işsizlik olduğu sonucuna varıyor. Araştırmada endişe kaynağı olarak ikinci sırada kayda geçen bir diğer unsur ise cinsel taciz.
Esitlikadaletkadin.org sitesinde yer alan habere göre, kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz suçlarını işleyenlere ilişkin cezaların yetersiz olması ve uygulamalardaki sorunlar, Z kuşağının duyduğu bu endişeyi her geçen gün daha da artırıyor.
Z kuşağının %65’i çoğu zaman stresli:
Araştırma verilerine göre dünya çapında Y kuşağının yüzde 41’i ve Z kuşağının yüzde 46’sı kendisini çoğu zaman stres altında hissediyor. Türkiye’deki katılımcılara ait sırasıyla yüzde 51 ve yüzde 65 olan bu oranlar dünya ortalamasının daha üstünde seyrediyor. Strese sebebiyet veren unsurlar arasında finansal durum, aile refahı ve iş olanaklarının başı çektiği kaydedilmiş.
Türkiye’deki katılımcıların yaklaşık olarak %60’ı geleceğe dair finansal durumlarıyla ilgili “sık sık endişelendiklerini veya strese girdiklerini” ifade ediyor. Anket katılımcıları, COVID-19 pandemisinin finansal hedeflerini yeniden değerlendirmelerine ve değiştirmelerine de neden olduğunu belirtiyor. Z kuşağının yüzde 76’sında, gelirin toplum genelinde eşit dağılmadığı düşüncesi hakim.
Araştırmaya göre, ekonomik ve politik durumla ilgili geleceğe yönelik kaygılar yüksek. “Ülkenizdeki genel ekonomik durumun gelecek 12 ay içinde nasıl değişmesini bekliyorsunuz?” sorusuna Türkiye’de Y kuşağına ait gençler %54 ile “kötüleşecek”, %17 ile “aynı kalacak”, %20 ile “iyileşecek” yanıtını vermekte. Bu oranlar Z kuşağında ise sırasıyla %47, %17 ve %18 olarak kaydedilmiş.