Brezilya’nın Juina bölgesinde, uluslararası bir araştırma ekibi tarafından yerin yüzlerce kilometre derinliklerinden gelen elmaslar bulundu. Bu keşfin haber niteliği taşıyan kısmı ise elmasların geldiği derinlik. Elmasların, yerin yaklaşık olarak 400 ile 650 kilometre derinliklerinde oluştuğu düşünülüyor.
The Independent’ın haberine göre bu elmaslar, yer kürenin en az 400 kilometre altında oluştu ve volkanik bir patlama, elmasları yüzeye kadar çıkardı. Science Dergisi’nde paylaşılan araştırma sonuçları, pek çok bilimsel araştırmaya da ışık tutuyor.
İlk defa bu denli derinden gelen elmaslar bulundu:
Avustralya Ulusal Üniversitesi'nde görev yapan araştırma lideri Suzette Timmerman, keşif hakkında, “İlk defa süper derin elmasların içindeki mikroskobik kabarcıklarda bulunan helyum izotoplarını analiz ettik” sözlerini söyledi.
Araştırmacılar, elmaslarda yer alan izotopların Dünya'nın oluştuğu günden bu yana meydana gelmiş olan ve “erimiş kaya rezervi” olarak adlandırılan “ilkel” bir rezerv fikrini desteklediğini söylüyorlar.
Süper derin elmaslar, Dünya’nın oluşumuna ışık tutuyor:
Elmaslar, yapıları gereği kusursuz kapsüller oluştururlar. Bu sayede tam kimyalarını ve malzemelerin izotop bileşimlerini, Dünya’nın yıkıcı etkenlerinden korurlar. 4,5 milyar yıldan beri yerin altında hareketsiz duran bu elmaslar, bu koruma kapsülleri sayesinde zarar görmediler. Elmaslar, Dünya’nın ilk günlerinden bazı materyalleri de içerisinde barındırıyor.
Yine çalışmada yer alan Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden Lynton Jaques ise verdiği röportajda şu sözleri söyledi: “Özellikle bu elmaslar, Dünya'nın en derin yerlerinden elimize doğrudan geçen örneklerden bazıları. Son 4 milyar yılda pek değişmemiş gibi görünen bu elmaslar, Dünya'nın oluşumundan bazı orijinal materyaller görmemize izin veriyorlar.”
Dünya’nın varoluş hikâyesinde rol oynayan araştırmanın bulguları, 23 Ağustos'ta Barselona, İspanya'da düzenlenecek olan bir jeokimya konferansında sergilenecek ve konu hakkında detaylar kamuoyuyla paylaşılacak.